Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, ()-ADANA'da 'Halkın Suriyelilere, Suriye'ye Müdahaleye ve Suriye'den Gelenlere Yönelik Algı ve Bakışı' araştırmasına katılan 410 kişiden 361'i, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesini istedi.
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, 'Felsefe Grubu Öğretmenliği Araştırma ve Yöntem' dersine giren 31 öğrencisiyle birlikte 14-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında Adana'da 'Halkın Suriyelilere, Suriye’ye Müdahaleye ve Suriye’den Gelenlere Yönelik Algı ve Bakışı' adlı araştırma yaptı. Kentin 4 merkez ilçesinde 15 yaş ve üstü, değişik eğitim ve meslek gruplarından 210'u erkek 200'ü kadın 410 kişiyle gerçekleştirilen çalışmanın 'Suriye'den Gelenlere Yönelik' kısmından bazı sonuçlar açıklandı.
OLUMSUZ YARGILAR ÇOĞUNLUKTA
Adanalıların yüzde 94'ünün Suriyeliler ile karşılaştığının belirtildiği araştırmada, şu bilgiler yer aldı:
"Adanalıların yüzde 36,9’u karşılaşmanın ötesinde Suriye'den gelenlerle işçilik, kiracılık veya komşuluk türü ilişkilere de girmiş bulunmaktadır. Suriye'den gelenlere yönelik algı ve yargılar 6 boyuta ayrılmaktadır. Suriye'den gelenlerin mevcut işleyişi, huzuru ve ahlakı bozduğu, ekonomik yük oluşturduğu ve istihdam sorunları yarattığı, geçiş ve dolaşımlarına sınırlama getirilmesi gerektiği ve ucuz işgücü oldukları yönünde olumsuz, yardım ve destek verilmesinin uygun olacağı ile gelenlerin iktisadi canlanmayı ve aradaki bağları güçlendirdiği gibi olumlu yargılar var. Halkın yaklaşık 3'te 2'si Suriye'den gelenlerin radikal dinci veya militan olduğu, gelenler yüzünden güvenlik ve huzurun bozulduğu, fuhuş, gasp ve hırsızlığın arttığı, yaşam kalitesinin düştüğü kanaatini taşımaktadır."
YÜZDE 85 ZARARLI OLDUKLARINI DÜŞÜNÜYOR
Araştırmada Suriye'den gelenlerin sokaklarda ve park-bahçelerde yaşadığına değinilerek, şunlara dikkat çekildi:
"Ayrıca Suriyelilerin kiraları yükselttikleri de yaygın kanaatler arasındadır. Halkın yüzde 30'u Suriye'den gelenlerin iktisadi canlanmaya katkısı olduğunu ifade etmekle birlikte bu daha çok ucuz işgücü ve enformal iş-esnaflık gibi konularda yoğunlaşmaktadır. Suriye'den gelenler işini geçimini sürdürmek durumunda olup çalışma izinleri de olmadığından daha düşük ücretlerle çalışmak durumunda kalmaktadır. Halk da Suriye'den gelenlerin ucuz işgücü oluşturdukları kanaatini taşımaktadır. Dahası Suriye'den gelenler yüzünden mevcut yoksul kesimlerin işinden gücünden olduğu ifade edilmektedir. Halka Suriye'den gelenlerin fayda veya zararı konusundaki görüşleri de sorulmuş bulunmaktadır. 'Hem fayda hem de zararları' olduğunu düşünenlerle birlikte Adanalıların yüzde 44'ü Suriye'den gelenlerin bazı faydaları olduğu, yüzde 85'i zararları olduğu kanaatini ifade etmektedir. Fayda ve zarara dair görüşler oy-parti tercihlerine göre farklılaşmaktadır. AKP ve HDP-BDP'liler hem faydaları hem de zararları olduğu fikrinde iken CHP ve MHP daha çok zararları olduğu kanaati taşımaktadır."
TOPLAMDA YÜZDE 99
Olumsuz yargıların ayrımlaşmayı körüklediğine yer verilen araştırmada, şöyle denildi:
"Olumsuz algı ve yargılar eylemlerimize kaynaklık etmekte, etnik veya mezhepsel konularda pratik karşılığı ayrımcılığa dönüşmektedir. Suriyeli çocukların olduğu okullara çocuğunu göndermek istemeyenler 'yarı yarıya katılıyorum' ile birlikte yüzde 52'yi bulmaktadır. Suriye'den gelenlere komşu olmak istemeyenlerin oranı daha da artmakta, yüzde 60'a çıkmaktadır. Suriye'den gelenlere çalışma izni verilmesine yüzde 44'ü karşı çıkmakta, vatandaşlık hakkı verilmesi fikrinde olanlar yüzde 12'de kalmaktadır. Dahası halkın yüzde 40'ı Suriye'den gelenlerin Türkiye'deki dolaşımlarına kısıtlama getirilmesini fikrinde olup, yüzde 24'ü de yarı yarıya bu fikre katılmaktadır. Suriye'den gelenlerin üniversiteye koşulsuz kabulünün YGS-LYS gibi sınavlara girmek zorunda kalan öğrenciler için haksızlık olduğu görüşü yaygın bulunmaktadır. Adanalıların yüzde 25,2'si Suriye'den gelenlerin 'bir an önce geri dönmelerini', yüzde 63,2'si de 'Suriye düzelince geri dönmelerini' istemektedir. Bu 'kendi kararları olmalı' yanıtı da eklendiğinde sonuçta geri dönmeleri görüşünde olanların oranı yüzde 99'u bulmaktadır. Halkın yüksek oranda 'geri dönüş' istemi, aslında soruna farklı bir çözüm görememekten kaynaklanmaktadır.

FOTOĞRAF