IRAK'taki Bölgesel Kürt Yönetimi ile Suriye'nin kuzeyindeki Kürtler'in yaşadığı 'Rojava' olarak nitelendirilen bölgedeki PYD arasındaki krizin aşılması amacıyla, Erbil'de Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in arabuluculuğunda yapılan toplantılarda tarafların 3 konuda anlaştığı belirtildi. Bugün de devam edilecek olan toplantılarda, Mesut Barzani'ye yakın Suriye'deki Kürt meclisi ile PYD'nin kurduğu meclisin, 'Cenevre-2 toplantısına ortak heyet gönderilmesi, Simelka sınır kapısının açılması ve tutukluların serbest bırakılması' konularında anlaştığı belirtildi.
Kürt internet sitelerinde yer alan haberlere göre, Irak Kürt bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin gözetiminde ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in arabuluculuğunda, PYD'nin Suriye'de kurduğu Halk Meclisi üyeleri ve Irak Kürt yönetimine yakınlığı ile bilinen Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi üyeleri arasında dün yapılan toplantıda 3 konuda anlaşma sağlandı. Suriye'nin Rojava bölgesinde faaliyet gösteren iki meclisin Cenevre-2 toplantısına ortak heyet gönderilmesi, Kürt Bölgesi ile Suriye arasındaki Simelka sınır kapısının açılması ve PYD tarafından tutuklanan siyasetçilerin bırakılmması konusunda anlaştıkları belirtildi. 
Kuzey Irak'ın Selahaddin kentinde dün başlayan Suriye'deki Kürt meclisleri arasındaki toplantı bugünde devam ederken, toplantıda PYD'nin kendi silahlı gücü olan YPG dışında bir silahlı güç istemediği ve bu konu ile ilgili sıkıntıların aşılmaya çalışılacağı belirtildi. Bugünkü toplantıya da Barzani ve PYD arasında arabulucu olan Leyla Zana ve Osman Baydemir'in katılacakları belirtildi. Toplantıdan sonra ortak bir açıklama yapılması bekleniyor. 
FA(GG/COŞ)