ERZİNCAN'da konuşan Halkların Demokrat Partisi (HDP) Eş Başkanı Sebahat Tuncel çözüm süreci konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hiçbir adım atmadığını söyledi. Tuncel, "Biz bir kez daha AKP hükumetini uyarıyoruz. Türkiye halkları barış, özgürlük ve eşitlik istiyor. Bunu bir oyalama taktiğine götürürsen, Türkiye’yi bir felakete götürürsün" dedi.
HDP ile BDP'nin organizasyonu ile Cumhuriyet mahallesindeki alanda Nevruz kutlamasına katılan HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel, yaklaşık 400 kişi ile birlikte halay çekti. Halayların ardından bir konuşma yapan Sebahat Tuncel çözüm süreci konusunda Ak Parti’nin 1 yıldır hiçbir adım atmadığını iddia etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "1 yıldır cenazeler gelmiyor" sözüne atıfta bulunan Sebahat Tuncel şunları söyledi:
"Doğru 1 yıldır cenazeler gelmiyor. Ama bu AKP sayesinde değil, sayın Öcalan sayesindedir. AKP bu sürecin gelişmesi için hiçbir adım atmadı. Beş demokratikleşme paketi çıkardılar. Ne vardı içinde hiçbir şey. Kendilerini koruyacak, AKPi'nin otoriter baskıcı yapısını koruyacak, başbakana her türlü hakkı sağlayan yasal düzenlemeler çıkardılar. Müzakere sürecini garanti altına alacak bir tane düzenleme yok. Bakın sayın Öcalan’ın kendisi söylüyor diyor ki 'Bizim burada heyetle yaptığımız görüşme yasa dışı' Yarın işler tersine döndüğünde ne olacak? Gerçekten hiçbir yasal dayanağı yok. Hükumet yasal dayanağa da kavuşturmak istemiyor. Başbakanın derdi 'barış değil savaş bitsin' değil ki. Özel yetkili mahkemeleri kurdular ki kendilerine muhalif olanları yargılasınlar. Ama ucu başbakana dokununca, başbakanın oğlunu ve kendini yargılama olasılığı çıkınca özel yetkili mahkemeleri kaldırdılar. Bu özel yetkili mahkemelerden kim faydalandı. Terörle mücadele kanunu olduğu gibi duruyor. KCK’lı tutukluları bırakmadılar. Hatta o kadar pervasız ki savcı gerekçesinde 'Dağa çıkabilirler' diye bir not düşmüş. 21’inci yüzyılda dağdakilerin buraya gelip demokratik siyasete katılımın yolunu açacağına, dağın yolunu açıyorsun. Bunun adı: 'Sana siyaset hakkı tanımıyorum. Sen benim açımdan rehinsin, düşmansın.' Hala Kürtlere düşman hukuku uyguluyorlar. Kim yapıyor başbakanın hakimleri, savcıları yapıyor. Başbakan Kürdistan’da diyor ki; 'Siz barış süreci dediniz, biz de barış sürecini geliştirdik’ Şimdi buradan HDP olarak diyoruz ki biz çok laf, söz duyduk. Artık lafla bu iş yürümez. Pratikte yapacak mısın, yapmayacak mısın? Adım atacak mısın, atmayacak mısın? Halkımız artık buna bakıyor. Şimdi Ak Parti hükumeti bu çözüm ve müzakere sürecini de kendi çıkarı için kullandı. Seçimlere 10 gün kaldı. 10 gün sonra göreceğiz. Gerçekten adım atacak mı, atmayacak mı? Biz bir kez daha buradan AKPi hükumetini uyarıyoruz. Türkiye halkları barış, özgürlük ve eşitlik istiyor. Bunu bir oyalama taktiğine götürürsen, Türkiye’yi bir felakete götürürsün. Türkiye halklarının geleceği savaşta çatışmada değil, barıştadır."
'KİLİÇDAROĞLU, BAŞBAKAN'IN YOLUNDA İLERLEMEK İSTİYOR'
Konuşmasında CHP’ye de yüklenen Sebahat Tuncel, "Sayın Kılıçdaroğlu’na soruyorsunuz diyor ki; 'Ana dilde eğitim böler' Hala bu zihniyette bir sosyal demokrat partinin başkanı. Kürt sorunu konusunda projen ne? 'Hele o zaman gelsin bakalım’ Hele o zaman gelsin bir bakalımla bu iş olmaz. CHP’de cemaatle, milliyetçilerle ittifak yaparak, AKP'nin yolunda kendisine bir yol çizdi. CHP’nin Genel Başkanı, Başbakanın yolunda ilerlemek istiyor. Diyor ki; 'o koltuğa ben oturayım da ne olursa olsun' Biz diyoruz ki; Cemaat başbakanı ne hale getirdi, seni ne hale getirir. Onların bir ideolojik birliktelikleri vardı, sende hiçbir birliktelik yok. Sözde sen sosyal demokrat bir partisin" diye konuştu.
HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel daha sonra alanda Nevruz ateşini yaktı. Etkinliğe katılanlar nevruz ateşi üzerinden atlayarak, müzikler eşliğinde halay çekti.

RD(KS/AK) -FOTOĞRAFLI