HALKLARIN Demokratik Partisi, (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, BDP'nin grup toplantısında konuştu. Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın Uludere olayı ile ilgili 'takipsizlik' kararını değerlendiren Tuncel, " 2 yıldır anne ve babalar kardeşler bütün Türkiye'yi gezerek bu parlamentoya da gelerek adalet arayışı içine girmişlerdir. Devlet tazminat ödemek istemiştir. 'Biz adalet istiyoruz' demişlerdir. Şimdi devlet, bugün verilen kararla adalet yürüyüşüne bir darbe daha vurulmuştur" diye konuştu.

Tuncel, "Katliamı kınıyor ve katliamı yaparlardan hesap soracağımızı ifade etmek istiyorum. 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçakları Meclis'ten aldığı yetkiyle yurttaşlarını üzerine bomba yağırırdı. 34 can yitirildi. 2 yıldır anne ve babalar kardeşler bütün Türkiye'yi gezerek bu parlamentoya da gelerek adalet arayışı içine girmişlerdir. Devlet tazminat ödemek istemiştir. 'Biz adalet istiyoruz' demişlerdir. Şimdi devlet, bugün verilen kararla adalet yürüyüşüne bir darbe daha vurulmuştur" dedi.

Tuncel, "Emri kim verdi, emrin kimin verdiğini biz biliyoruz. Yargılayacak mısın bu kararı nasıl okuyabiliriz. Roboski'de katliam yapılmadı mı ? Bu devlet bu yargı onay vermedi mi ? Bunu nasıl kabul edebiliriz ? Katliamı unutmak demek insanlığı unutmak demek. Adaleti unutmak demek barışı unutmak demek. Biz bunları unutmayacağız. Buradan soruyoruz bu emri başbakan vermiştir. Başbakanı yargılayacakmısınız ? Şimdi anlaşılan o ki son dömen yolsuzluk davasında yeni bir anlaşma var askerle hükümet anlaşmış gerçeklerin üzerine örtecek mi diye soru geliyor aklımıza. Niye bu takipsizlik kararı. Bu sorular bizim açımızdan cevap bulması gerikiyor. Biz yakın geçmisimizde yaşanan katliamı soramazsak devlet bunun hesabını nasıl verecek. Dersim'de katliam yapıldı. 'Özür dilenmesi gerekiyorsa özür dileriz' demekle olmaz" diye konuştu. (MV/FK)