BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'ne gelen emekli Albay Erdal Sarızeybek, CHP İlçe Başkanlığı'nın davetlisi olarak, 4 yıl sonra bir kez daha Ayvalıklılar'la buluştu. Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili değerlendirme yapan Sarızeybek, Türkiye'nin coğrafi konumuna dikkat çekerek, Anadolu'nun emperyalist güçler tarafından ele geçirilmeye çalışıldığını iddia etti.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaptığı dönemde bölücü terör örgütü PKK'ya ağır darbeler vurmasıyla bilinen Erdal Sarızeybek, kendisi gibi Türk Silahlı Kuvvetleri emeklisi Asım Sürer'in başkanlığında faaliyet gösteren CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı'nın 'Aydınlanma Konferansları' kapsamında saat 21.30'da Açık Hava Tiyatrosu'nda konferans verdi. Söyleşiye CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık Belediyesi meclis üyeleri ve yaklaşık 200 kişi katıldı. CHP Ayvalık İlçe Başkanı Asım Sürer, Erdal Sarızeybek ile Harp Okulu'nda aynı sıralarda eğitim görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, dünyada ve komşu ülkelerde Türkiye'nin gidişatını değiştirecek birçok gelişmeler yaşandığını söyledi. Sürer daha sonra sözü Sarızeybek'e bıraktı.
AK Parti hükümetinin cumhuriyetin kazanımları olan ne var ne yoksa satmaya çalıştığını öne süren Emekli Albay Erdal Sarızeybek, hükümetin Ortadoğu Projesi'ni hatırlatarak "Hükümetin istediği kadar projesi olsun. 'Hükümet' dediğiniz, kiracıdır, kiracı. 'Millet' ya da 'ulus' dediğimiz ise ev sahibidir. Biz onu kiralamışız, maaşını veriyoruz. O da hem ülkeyi yönetiyor hem de kaynaklarımızı yönetiyor. Bize diyor k, 'Ey milletim. Elimde ileri demokrasi projesi var. Barış, kardeşlik var. Dinler arası diyalog var. Özelleştirme projeleri var. Bir de Ortadoğu Projesi var. Bu projeler fiilen hayata geçtiği zaman çok daha güzel bir Türkiye olacak' diyor. İyi ama, Türkiye Ortadoğu'nun olduğu kadar Avrupa'nın da bir parçası. Ortadoğu'da ne oluyor? Suriye'de ne oluyor? Irak'ta ne oluyor? İran'da ne oluyor?' diye sormamız lazım" dedi.
COĞRAFYANIN ÖNEMİNİ HATIRLATTI
Türk Silahlı Kuvvetleri Birinci Derece Gümüş Liyakat Madalyası sahibi Emekli Albay Erdal Sarızeybek, ülkenin stratejik önemine vurgu yaparak Türk devletleri arasında birlik sağlanırsa Türkiye'nin süper güç olacağını söyledi. Eski uygarlıkların da Ortadoğu'da doğduğunu söyleyen Sarızeybek, "İnsanlık alemi bu coğrafyada gelişti. Amerika'da ne uygarlığı var? Bir Kızılderililer vardı onları da yok ettiler. Amerika keşfedilmemişken biz Bizans ile savaş yapıyorduk. Aslında coğrafyanın önemi büyük. Şu an dünyanın en büyük uğraştığı problem enerjidir. Görüyorsunuz petrolün variline 1 dolar zam yapıldığında her şeye zam geliyor. Demek ki enerji insan yaşamında çok büyük yer tutuyor. Bu enerji kaynakları, Körfez ve Hazar bölgesinde. Bunların arasında kalan Türkiye var. Ortadoğu dünyanın merkezindeki bir coğrafya ise Anadolu da Ortadoğu'nun merkezidir. Bu coğrafyada güçlü isen sorun yoktur" ifadelerini kullandı. Kurtuluş Savaşı öncesinde İngiliz, Fransız ve Yunanlıların, ülkeyi işgal ettiğini hatırlatan Erdal Sarızeybek, emperyalist ülkelerin Anadolu'yu istediklerini iddia etti.
ANADOLU'YU ELE GEÇİRME PLANLARI
Savaşla Anadolu'yu işgal edemeyen emperyalist ülkelerin, Türkiye'deki işbirlikçileriyle birlikte ekonomik anlamda Türk milletini sömürüp, ele geçirmeye çalıştığını söyleyen Sarızeybek, "Bugün ülkemizdeki ekonomik tablo ortadadır. Gerek kredi kartlarıyla, gerekse türlü yollarla hepimizi borçlandırıyorlar. Ülkemizdeki hemen hemen tüm bankalar yabancı ülkelere ait. Bununla birlikte ülkemizde çiftçi ve köylümüz de bu bankalara borçludur. Peki yarın öbür gün faiz yükü altında ezilen köylü ya da çiftçi bu bankalara olan borçlarını ödeyemezse, ne olacak? O yabancı bankalar, köylü ve çiftçiden alacağına karşın ipotek koyup, o köylülerden tarlasını ve arazilerini ellerinden alırsa ne olacak? Böylelikle de ufak ufak Anadolu'yu ele geçirmiş olmayacaklar mı?" diye sordu. Sarızeybek, konferansın ardından kendi yazdığı kitapları imzaladı.

FOTOĞRAFLI