Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Kırım'ın referandumla Rusya'ya bağlanma girişimlerinin Türkiye'yi de etkileyeceğini söyledi.
Ukrayna'da Batı yanlılarının iktidarı ele geçirmesinin ardından fiilen Rusya'nın kontrolüne giren Kırım Özerk Bölgesi'nin Moskova'ya bağlanmak için yaptığı halk oylamasını değerlendiren Prof. Dr. Harun Arıkan, Kırım'da yüzde 40'lık bir kesimin referandumu boykot ettiğini savundu. Kırım'da nüfusun yüzde 12'sine sahip Tatarlara parlamentoda yüzde 20'lik temsil hakkı tanınması gibi özendirici haklar verildiğini belirten Harun Arıkan, "Ayrıca silahların gölgesinde yapıldı bu referandum. Bu uluslararası hukuk açısından oldukça tartışmalı bir durumdur. Kırım ve Rusya yönetimi arasında bir katılım anlaşması yapıldı ancak bu anlaşmanın Rusya parlamentosunun alt ve üst kanadı ile Rusya Anayasa Mahkemesi'nde uygun görülmesi gerekir. Hala prosedürler tamamlanmadı" dedi.
'TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİ DAHA DA ARTIYOR'
Katılım anlaşmasını 'tahrik edici' olarak niteleyen Arıkan şunları kaydetti:
"Katılım anlaşmasına uluslararası toplum belli tepkiler ortaya koydu. İlk başta AB, ABD ve Birleşmiş Milletler, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının uluslararası tanınırlığının bulunmadığını ifade etti. AB zirvesi özel olarak toplanıyor. Tahminen AB ile Rusya arasında ticari aktivitelerin kesilecek. Ekonomik bir ambargo düşünülüyor. Bu küçümsenemez. Çünkü Rusya ile AB arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 400 milyar dolar. AB, Rusya'nın en büyük partneri durumunda. Ayrıca sınırda askeri hareketlilik de söz konusu. Polonya ve Finlandiya'da askeri tatbikatlar başladı. Eğer psikolojik sınır aşılırsa bir çatışmaya doğru gidebilir ama bunu şimdilik olası görmüyorum. Türkiye'yi etkileyebilir bu olaylar. Avrupa'nın Rusya enerjisine bağımlılığı var. O yüzden alternatif bir yol arayışı olabilir. Özellikle İran doğalgazı ve petrolünü, Ortadoğu petrolünü Avrupa'ya götürme noktasında Türkiye bir geçiş ülkesi. Bu açıdan Türkiye'nin stratejik önemi daha da artıyor. Türkiye'yi direkt olarak etkileyecek başka bir konuda, Rusya'nın 'Yakın Çevre Doktrini' çerçevesinde saldırgan tutumu sürerse Kafkaslarda ulusal çıkar anlamında bir rekabet yoğunlaşabilir."

YB(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)