SURİYE'de faaliyet yürüten Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürt sorununun Kürtlerin yaşadığı Türkiye, İran ve Irak'ta da çözülmesi gerektiğini belirterek, Türkiye'ye ya da Irak'a düşman olmadıklarını söyledi. Müslim, Suriye'deki Kürt bölgesinde oluşturulacak bir demokratik yönetim sayesinde Türkiye- Suriye arasındaki sınırın daha güvenli olacağını savundu.
Suriye ile ilgili olarak 22 Ocak 2014 tarihinde yapılacak Cenevre-2 Barış Konferansı'na çağrılmayan Kürt Yüksek Konseyi üyelerinden PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Alman medya kuruluşu 'Deutsche Welle'ye açıklamalarda bulundu. Salih Müslim, Cenevre-2 Barış konferansına katılacak Kürt temsilcilerinin isimlerinin henüz belli olmadığını, ama görünüşe göre Kürtleri temsil etmeyen kişilerin bir araya getirildiğini öne sürerek, "Kaldı ki Kürtlerin sorunları gündeme alınmadığı için bu sorunların dile getirileceğini sanmıyorum. Barış Konferansı'ndan bir beklentimiz yok. Uzun vadede sorunların çözülebilmesi için bizimle görüşülmesi kaçınılmazdır. Kürt sorununu dışarıda bırakarak Suriye'de çözüm bulunamaz" dedi.
Müslim, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunun yapay bir oluşum olduğunu, bu oluşum Kürtlerin tamamını temsil etmediği için Suriye'deki halkın tamamını da temsil etmeyeceğini söyledi. Suriye'deki iç savaşın hergün yüzlerce kişinin hayatına mal olduğunu kaydeden Müslim, ayrıca Suriye'de Beşar Esad'a karşı halihazırda varolan sol ve demokratik muhalif güçlerin yeterince desteklenmediğini ileri sürdü. Bu güçlerin özellikle Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler tarafından onaylanmadığını kaydeden Müslim, "Suriye sorununu çözmek için tüm bu güçlerin bir araya gelmesi ve bir görüş üzerinde uzlaşması gerekiyor. Oluşturulan bu birlikteliğin, ardından rejim temsilcileriyle ve uluslararası düzlemde müzakere edilebilir" diye konuştu.
'TÜRKİYE YA DA IRAK'A DÜŞMAN DEĞİLİZ'
Müslim, Suriye'deki Kürt bölgesinde nasıl bir yapılanma arzuladıkları ile ilgili bir soru üzerine ise, Suriye sınırları içerisinde demokratik hakların anayasal güvenceye kavuşturulmasını istediklerini belirtti. Demokratik bir konfederasyon oluşturabilmek için geçici bir yönetim oluşturduklarını ifade eden Salih Müslim şunları söyledi:
"Bu yönetim, bölgede yaşayan tüm bileşenlerin Kürtler, Araplar, Türkmenler ve Asurilerin haklarını koruyacaktır. Kürt sorununun Kürtlerin yaşadığı Türkiye, İran ve Irak'ta da çözülmesi gerekiyor. Türkiye'ye ya da Irak'a düşman değiliz. Kürt bölgesinde oluşturulacak bir demokratik yönetim sayesinde, Türkiye- Suriye arasındaki sınır daha güvenli olacaktır."
FA(GG/COŞ)