Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin açıklamalar yapıyor. Çavuşoğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle;

Dışişleri, istihbarat ve silahlı kuvvetlerden oluşan "üçlü mekanizma" kuruldu. Üçlü mekanizmadaki bürokratlar Rusya'ya gitti. İlişkiler normalleşince başka şeyler arıyorlar, ancak bizim uçak düşürme hadisesinden önce zaten Rusya ile ilişkilerimiz iyiydi. Batı'nın bunlardan rahatsız olmasına gerek yok. Genel olarak bizim anlayışımızda bir değişiklik yok.

Bu süreçte, halkta Batı'ya güven azaldı.

SİVİLLER KONUSU HASSAS

Suriye'nin geleceğiyle ilgili Rusya ile aynı düşünüyoruz. Kalıcı çözümün siyasi olduğu konusunda hemfikiriz.

Terör örgütlerine yönelik tabii ki tolerans olmamalı. DAEŞ'e de, El-Nusra'ya da tolerans olmamalı. Ama bunu yaparken, sivillere yönelik saldırılar olmamalı. Türkiye bu yöndeki endişelerini belirtti.

DAEŞ'İN YERİ BELLİ

DAEŞ'e karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Biz uçak düşürme hadisesinden sonra, Rusya'ya hep bu çağrıyı yaptık. "Bakınız, sizin vurduğunuz yerlerde siviller ölüyor. DAEŞ'in nerede olduğu belli, oralara yoğunlaşıp, orayı vuralım" dedik.

RUSYA PYD KONUSUNU DEĞERLENDİRECEK

Sayın Putin'e PYD'nin Türkiye'deki terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'a bağlı olduğunu anlattık. Moskova'daki ofiste bulunan teröristbaşının fotoğraflarını gösterdik. Putin PYD ofisini ilk kez duyduğunu söyledi. Sayın Lavrov da bu konunun değerlendirileceğini ifade etti.

Suriye konusunda fikir ayrılıklarımız var. Ancak 500 bin insanı katleden rejim bir ülkeyi yönetmemeli. Esed'in başta olduğu bir geçiş süreci olamaz.

NATO SOMUT ADIM ATMADI

Savunmaya ihtiyacımız olduğu dönemlerde NATO müttefiklerimiz patriotlarını çekti. Bugüne kadar somut adımları görmedik. NATO'nun görevi tüm müttefiklerin savunmasını güçlendirmek. Ancak Türkiye'de bulundurduğu hava savunma sistemleri ülkeyi kapsamıyor. NATO'nun müttefiğiyiz ama beklentimiz tehditlerle karşı karşıyayken somut destek vermeleri. Darbe girişimi gecesi NATO Genel Sekreteri beni aradı destek verdi.

Bağımsız savunma sistemimizi kurmak adına Rusya ile işbirliği yürüteceğiz. Gerekirse başka ülkelerle de işbirliği yapabiliriz. O zaman da 'Türkiye NATO üyesi nasıl yapar' gibi eleştiriler olmasın.