Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'daki Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Arıkan, Rusya ile Ukrayna arasında Kırım nedeniyle yaşanan krizde şimdilik askeri çatışma olasılığının bulunmadığını söyledi.
Ukrayna'nın kimlik krizi yaşadığını belirten Prof. Dr. Harun Arıkan, "Ukrayna'nın batısı Avrupa Birliği (AB) ile doğusu da Rusya'nın etkisinde. Yani 2 kimlikli bir Ukrayna var. Kırım'ın yüzde 60'ı Rus, yüzde 20'si Ukraynalı ve yüzde 17-18'i kadarı da Kırımlı. Soğuk Savaş sonrası 1994'ten sonra Rusya, 'Yakın Çevre Doktrini' diye bir durum ilan etti. Bu doktrin çerçevesinde eski Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkelerinde, başka ülkelerin etkin olmasına izin vermiyor" dedi.
'DİPLOMATİK ÇÖZÜM ARANACAKTIR'
Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkeleri etki alanında tutmak isteyen Rusya'nın buna göre strateji belirlediğine dikkat çeken Prof. Dr. Arıkan, şunları kaydetti:
"Eğer Sovyetler Birliği'nden ayrılan bu ülkelere başka ülkeler müdahil olursa, Rusya gerekirse güç kullanabileceğini de öncesinde ilan etmişti. Sorun yaşanan yerlerde Rus kökenlileri korumak için çalıştığını söyleyen Rusya, 7-8 yıl önce yaşanan bir krizin ardından kış ortasında Ukrayna'nın doğalgazını kesmişti. Bu bir mesajdı. Ben şimdi yaşanan krizin de Gürcistan'daki olaylar gibi sonuçlanacağını düşünüyorum. Şimdi uluslararası diplomasi devreye girecek. ABD'den ve NATO'dan açıklamalar geldi ama yine NATO toplanacak. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Çin vetosu nedeniyle karar çıkması zor. Yaklaşık 2 hafta kadar diplomatik çözüm aranacaktır. Şimdilik Ukrayna'da askeri çatışma olasılığını çok ama çok düşük seviyelerde görüyorum. Bu yaşanan krizden en çok enerji konusunda Rusya'ya bağımlı olan AB ülkeleri ile ekonomisi kırılgan olan Rusya etkilenecektir."

YB(BK/BT) (FOTOĞRAFLI)