"TÜRKLERLE LEHLER ARASINDAKİ DOSTLUK GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMEKTEDİR"

Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, bu ziyaretin Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin oluşturulmasının 600’üncü yıl dönümünde gerçekleşmesinin ayrı bir anlam ifade ettiğini belirterek, "600 yıllık geçmişi olan bu dostluğu güçlü bir şekilde yeni nesillere taşımak için Türkiye Cumhuriyeti ile Polonya arasındaki ilişkiler güçlü bir şekilde devam etmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye'ye resmî bir ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski, ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladığı konuşmasında, bu ziyaretin Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin oluşturulmasının 600’üncü yıldönümünde gerçekleştiğini, bunun ayrı bir anlam ifade ettiğini belirterek, "1414 yılında başlayan Türklerle Lehler arasındaki dostluk güçlü bir şekilde devam etmektedir. Tahmin ediyorum ki bu dünyada çok az ülke arasında gerçekleşen dostluktur" dedi.

"İŞ ADAMLARIMIZI VE YATIRIMCILARIMIZI DAHA ÇOK TEŞVİK EDECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Komorowski’nin ziyareti vesilesiyle kültürel, ticari birçok etkinler gerçekleştirileceğini ve kendilerinin de bu etkinliklere katılacağını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, 600 yıllık geçmişi olan bu dostluğu güçlü bir şekilde yeni nesillere taşımak için Türkiye Cumhuriyeti ile Polonya arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, her iki ülkenin NATO içinde müttefik olduğunu ve her alanda yakın iş birliği içinde bulunulduğunu aktardı.

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde, hem ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini, hem bölgede olup-bitenleri geniş bir şekilde istişare etme imkânı bulduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Mükemmel olan ilişkilerin ticari boyutunu daha geliştirilebileceğini gördük, bu yönde iş adamlarımızı, yatırımcılarımızı daha çok teşvik edeceğiz. Özellikle savunma sanayii ve turizm alanında büyük bir potansiyelin olduğunu gördük. Ayrıca Avrupa Birliği konusunu ve Türkiye’nin müzakere sürecini geniş bir şekilde konuştuk. Polonya bu müzakere süreci içerisinde Türkiye’ye daima destek vermektedir. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ettim. Özellikle müzakere süreci içerisinde yargı ve temel haklar fasıllarının hemen açılmasını, enerji, dış güvenlik, savunma politikalarının muhakkak açılmasını, bu fasılların açılmamasının izahının mümkün olmadığını Sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştım. Kendileri de hak verdiler. Zaten Polonya Türkiye’nin dostları grubu içerisinde Türkiye’ye desteğini devam ettirmektedir. Bu desteğin süreceğinden de eminiz" dedi.

"UKRAYNA’NIN EGEMENLİĞİ VE TOPRAK BİRLİĞİ ZEDELENMEDEN KORUNMALI"

Bölgedeki en önemli gelişmenin Ukrayna ve Kiev’deki gelişmeler olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgili olarak ziyaret vesilesiyle geniş bir biçimde istişarelerde bulunduklarını kaydederek, "Türkiye olarak Ukrayna’nın egemenliğinin, siyasi birliğinin, toprak birliğinin zedelenmeden korunmasını ve Kırımdaki gerginliğin sükûnetle çözülmesinin doğru olduğu düşüncemizi paylaştım Sayın Cumhurbaşkanıyla" dedi.

Görüşmelerde kültürel ilişkileri de gözden geçirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkler ve Polonyalıların birbirlerine olan dostluğunun farkında olan iki halk olduğunu, bu dostluğun daha güçlü bir şekilde yeni nesillere taşıma konusunda güçlü iradenin karşılıklı ortaya konulduğunu söyledi.

POLONYA CUMHURBAŞKANI KOMOROWSKİ: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİNİN EMSALİ AVRUPA TARİHİNDE YOK

Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski de yaptığı konuşmada, Türkiye- Polonya ilişkilerinin 600. yılında Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke ilişkilerini, "Avrupa ülkelerinin tarihinde emsali olmayan ilişkiler" olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Komorowski, Ukrayna konusunda iki ülkenin aynı görüşleri paylaştığını görmekten de memnuniyet duyduğunu söyledi.

TÜRKİYE- POLONYA ARASINDA İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında; Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) ve Polonya Ulusal Kamu Yönetimi Okulu İşbirliği Protokolü, T.C. AB Bakanlığı ile Polonya Ulusal Kamu Yönetimi Okulu arasında Mutabakat Muhtırası, TRT ile Polonya Radyosu arasında İşbirliği Protokolü, TRT ile Polonya Televizyonu arasında İşbirliği Protokolü imzalandı.

()