CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Polonezköy'de bulunan Tabiat Parkı'nın imara açıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.
Öğüt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergede, '1994 yılında koruma altına alınan Tabiat Parkı'nın seyrek yoğunluklu konut, düşük yoğunluklu konut ve turizm konaklama alanı olarak geçtiği imar planın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını' kaydederek, bu karar alınırken ekolojik dengenin dikkate alınıp alınmadığını sordu. CHP'li Kadir Gökmen Öğüt'in soru önergesi şöyle:
"İstanbul, Polonezköy'de 1994'te koruma altına alınan Tabiat Parkı'nı yapılaşmaya açacak imar planı kararının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya alındığı, 1/1000 ölçekli koruma amaçlı askıya alınan uygulama planına göre Tabiat Parkı sınırı içinde kalan alana, "seyrek yoğunluklu konut, düşük yoğunluklu konut ve turizm konaklama alanı" özellikleri getirildiği kamuoyuna yansımıştır.
Bu bağlamda; Planları hazırlarken kimlerden veya hangi kurum ve kuruluşlardan görüş alınmıştır?
Polonezköy'de zaten halihazırda kaçak olduğu öne sürülen çok katlı yapılar mevcut iken, yeni planda kat emsalinin arttırılmasının gerekçesi nedir?
Polonezköy'ün bir su havzası olan Ömerli ekosisteminin bir devamı olduğu bilinmektedir. Uzmanlar yeni planın ekolojik koridorları ve var olan ekolojik dengeyi değiştireceğine vurgu yapmaktadır. Planlar hazırlanırken bu durumun göz ardı edilmesinin gerekçesi nedir?
Bakanlık tarafından 22 Kasım 2013 tarihinde onaylanana, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde 26 Aralık 2013'te askıya çıkan planlara sadece meslek odalarının değil vatandaşların da büyük tepkisi vardır. Hatta planların iptali için imza kampanyası dahi başlatılmıştır. Bu tepkileri göz önünde bulundurarak planların yeniden gözden geçirilmesi düşünülmekte midir?" (BY)