TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, piyasaların şu an en çok Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartlarının taksitlendirilmesine sınırlama getiren düzenlemeyi takip ettiğini belirterek, uygulamaya bir yıl geçiş süresi tanınmasını istedi.
Bendevi Palandöken, açıklamasında şunları söyledi:
"Kredi kartı ile alışverişlerde taksit sınırlaması en çok perakende sektörünü etkileyecektir. Kredi kartının hesapsız kullanılmasının vatandaşın geleceğini borçlanarak sorunlar yarattığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle kredi kartı harcama limitine sınırlama getirilmesi doğru bir yöntem. Otomotiv, elektronik, küçük ev eşyası, kuyumculuk veya mobilya sektörünün kendine has alış veriş özelliklerinden dolayı büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Bir yıllık geçiş süresi verilerek, piyasalar dikkatle izlenmelidir."
"KREDİ KARTINA LİMİT GETİRİLSİN"
Kredi kartları ile yapılan harcamaların taksitlendirilmesinin kısıtlanması yerine vatandaşların geliri göz önünde bulundurularak 'tek limit' uygulamasını getirilmesini isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bankalar, müşterilerine kredi kartı verirken tüm gelirlerini hesap ederek, risk analizi yapmalı ve harcama tutarını tek limit olarak belirlemelidir. Bu daha doğru olur. Yoksa bir anda piyasaları alt üst edecek taksit sınırlamasının getirilmesini istemiyoruz. İnsanlar limitine göre istediği taksitle alış veriş yapabilmelidir. Yoksa bu sınırlama piyasaları daraltır, üretimi azaltır, mallarda esnafın elinde kalır" diye konuştu.
"PİYASALAR TAKSİTLE DÖNÜYOR"
Vatandaşın alış veriş alışkanlıklarından en önemlisi taksitli alışverişlerin olduğunu belirten Palandöken, "Yıllardır insanlar ve piyasa taksitli alışverişe teşvik edildi. Şimdi bıçak gibi taksitler kesiliyor. Bu yasaklar her kesim için zarar verici nitelikte olmaktadır. Kredi kartı ile yapılan ile alışverişlerin 13 Aralık 2013 tarihli bakiyesi 82,8 milyar liranın yüzde 56,9'unu taksitli bakiye oluşturuyor. Sınırlamalar belli bir geçiş döneminde yapılmalıdır. Her şeye zam geldiği piyasaların tedirgin olduğu bir dönemde kredi kartı sınırlaması getiren yönetmelik bir sene ertelenmelidir" dedi. HT(GD)