ANKARA, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na ikiz bebekleri Özgür ve Lorin ile birlikte 19 Mayıs'ta cezaevine girecek olan Mülkiye Demir Kılınç'ın durumuna ilişkin kanun teklifi verdi.

Tanrıkulu'nun 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasına ilişkin TBMM'ye sunduğu kanun teklifi ve gerekçesi şu şekilde: "13/12/2004 tarihli ve 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun "Hapis Cezasının İnfazının Ertelenmesi" Başlıklı 16’ncı Maddesinin 4 üncü Bendinde "Hapis cezasının infazı" ibaresinden sonra gelmek üzere "hakkında 5 yıldan fazla hapis cezasına hükmedilen" ibaresi eklenmiş, "gebe olan" ibaresi "gebe" olarak değiştirilmiş, ikinci cümlede yer alan "anasından başka birine" ibaresi kaldırılarak, yerine "babasına" ibaresi eklenmiştir. 13/12/2004 tarihli ve 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 105/A maddesi eklenmiştir. Çocuklu Kadın Hükümlüler Hakkında Denetimli Serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı ve Elektronik Cihazların Kullanılması Suretiyle Takip. Hakkında 5 yıl veya daha kısa süreli hapis cezasına hükmedilen gebe veya 11 yaşından küçük çocuğu bulunan kadınların cezaları denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle gerçekleştirilir. Denetimli serbestlik tedbiri, hükümlü kadının toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazların kullanılması suretiyle de yerine getirilebilir. Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazına ve İzleme, gözetim ve denetime ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir."



MADDE GEREKÇELERİ

"Bu madde ile hakkında 5 yıldan fazla hapis cezasına hükmedilmiş gebe kadının cezasının, çocuğu ölmüş ise bu tarihe, yaşıyor ise babasına verilmesine kadar ertelenmesi düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile yeni doğan çocuğun annesine duyduğu gereksiniminin temin edilmesi ve çocuğun sağlıklı bir ortamda büyütülmesi amaçlanmaktadır. Bu madde ile hakkında 5 yıl ve daha az hapis cezasına hükmedilmiş, gebe veya 11 yaşından küçük çocuğu bulunan kadın hükümlülerin cezasını cezaevi dışında denetimli serbestlik tedbirleri ve elektronik cihazların kullanılması suretiyle takibi yoluyla infaz edilmesi düzenlenmektedir. Bu düzenleme ile çocukların annelerinden ayrı veya sağlıksız koşullarda anneleriyle birlikte yaşamak zorunda bırakılmasının engellenmesi ile annesi ceza alan çocukların topluma sağlıklı bir şekilde kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu madde yürürlük maddesidir."

 

() (HT)