Birkan YILDIZ/ANKARA,() - CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve emekli büyükelçi Onur Öymen, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Öymen, açıklamasında muhalefet partilerinin 'çatı aday' açıklamalarına değinerek; ''Gerçekten böyle bir çatı adayının üzerinde görüş birliğine varılması Cumhurbaşkanlığı seçimini partiler arası bir çekişme görüntüsünden çıkartıp muhalefetin ülkenin çıkarlarını herşeyin üzerine tutan bir şahsiyet üzerinde anlaştığı şeklinde yorumlanacak ve toplumdan geniş destek bulacaktır'' dedi. 
Onur Öymen, Cumhurbaşkanlığı adaylarının belirlenmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiğinin anlaşıldığını belirterek, AK Parti adayının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olması konusunda iktidar partisinin görüş birliği içinde olduğu izleniminin yaygın olduğunu dile getirdi.
Muhalefet partilerinin şimdiye kadar çeşitli kurum ve şahsiyetlerle yaptıkları temaslarda gösterilecek adayın sahip olması gereken nitelikler üzerinde durduklarının anlaşıldığı kaydeden Öymen, nitelikler konusunda toplumun geniş bir kesiminin görüşlerini yansıtan çevrelerin mutabakat içinde oldukları görüldüğünü belirtti.
Öymen, 'çatı adayın' toplumda geniş destek bulacağını ileri sürerek, muhalefet partileri mensuplarının böyle bir mutabakatı kolaylaştıran bir yaklaşım içinde olmalarının beklendiği savundu. Öymen, ilk turda bütün partilerin kendi adayını göstermesi formülünü eleştirerek; "Şimdi mesele her partinin ayrı bir aday mı göstereceği yoksa mümkün olduğu kadar çok sayıda partinin başından itibaren aynı aday etrafında mı birleşecekleridir. Sayın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin muhalefetin bir çatı adayı önermesi görüşüne Sayın CHP Genel Başkanının da olumlu yaklaştığı basında yer alan haberlerden anlaşılıyor. Gerçekten böyle bir çatı adayının üzerinde görüş birliğine varılması Cumhurbaşkanlığı seçimini partiler arası bir çekişme görüntüsünden çıkartıp muhalefetin ülkenin çıkarlarını herşeyin üzerine tutan bir şahsiyet üzerinde anlaştığı şeklinde yorumlanacak ve toplumdan geniş destek bulacaktır. Bu aşamada siyasi partilerin yönetiminde görev alanların böyle bir mutabakatı kolaylaştıracak bir yaklaşım içinde olmaları beklenir. Oysa basında yer alan haberlere göre CHP'nin bir Genel Başkan Yardımcısı ilk turda bütün partilerin kendi adayını koyacağını, ikinci turdaysa çatı adayının üzerinde mutabakat sağlanabileceğini söylemiş. Bence böyle bir yaklaşımın daha ilk turdan itibaren seçimlerin partiler arası bir çekişmeye dönüşmesi ve ikinci turda da bu çekişmenin olumsuz etkilerinin görülmesi riskini yaratması ihtimali kuvvetlidir. Aynı Genel Başkan Yardımcısının, ismi kamuoyunda Cumhurbaşkanı adayı olarak ön plana çıkan ve destek bulan bazı şahsiyetlere karşı tavır alıp onlara Partide tepki olduğunu ileri sürmesi de yakışık almamıştır. Parti tabanının eğilimini kim ve nasıl ölçmüştür? Partinin yetkili kurulları bu konuda görüş oluşturmuşlar mıdır? Her hangi bir isim üzerinde olumsuz görüş bildirilmesi konusunda Partide alınmış bir karar var mıdır?" diye sordu.
Öymen, muhalefet adayı olarak ismi geçe kişiler hakkında olumsuz değerlendirmede bulunmanın iktidar partisinin göstereceği adayın şansını arttıracağını dile getirerek, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Muhalefet liderinin ortak bir aday üzerinde temas ve çalışmalarını sürdürdükleri bu aşamada kamuoyunda isimleri ön plana çıkan bazı şahsiyetler hakkında açıkça olumsuz tavır sergilemek belki de seçimlerde muhalefetin başarı şansını gölgeleyebilir ve iktidar adayının şansını arttıracak sonuçlar verebilir. Bunun ülkemize ödeteceği bedel yüksek olacaktır. Siyasi partilerde sorumluluk mevkiinde olmayanların, basın mensuplarının ve akademisyenlerin farklı görüşler sergilemeleri demokrasilerde yadırganacak bir durum değildir. Yadırganacak olan partinin ortak görüşünü yansıttığı farzedilenlerin toplumu ve Parti tabanını yanıltacak bir tutum sergilemeleridir.
Türkiye'de uzunca bir süreden beri yaşanan olumsuzlukları, sıkıntıları ve kaygıları gidererek taze ve umutlu bir yenilenme şansının yakalandığı bu günlerde iktidarın kendi adayını Cumhurbaşkanı seçtirme gayretine destek olmak istemeyenlerin sözlerinde ve davranışlarında çok dikkatli olmaları gerekmektedir."

(BY)