ABD Başkanı Barack Obama, gerek ülke içinde gerekse ülke dışında yüz milyonlarca insanın telefon ve internet görüşmelerinin izlendiğinin ortaya çıkmasıyla uluslararası bir skandal yaratan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile ilgili reformları açıkladı. Dinleme ve izleme kayıtlarının mahkeme kararı ile olması gerektiğini belirten Obama, 'acil bir durumda inceleme, izleme ve dinleme' olasılığı için de aralık bıraktı ancak 'acil durum'un ne olduğu konusuna açıklık getirmedi.
Konuşmasında, sık sık 11 Eylül'e gönderme yapan Barack Obama, Amerikan istihbarat kurumlarının çalışmalarını överek, bu çalışmaların gerekli olduğunu anlattı. Obama şunları kaydetti; "Buna karşın, yeterli düzenlemeler olmadan bu bu tür çalışmaların özel yaşamlarımızı daha fazla açığa vurmada kullanılabileceğine ilişkin eleştirilerin haklı olduğuna inanıyorum. Yeni bir yaklaşıma gereksinim var. Dolayısıyla, 'Yurtseverlik Yasası'nın 215. Bölümü'nü şimdiki haliyle sona erdirecek bir geçiş sürecine başlanması talimatını verdim."
Obama, Amerikan istihbarat kurumlarına da, 'zorlayıcı bir ulusal güvenlik amacı olmadığı sürece yakın dost ve müttefik ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının iletişimlerinin izlenmemesi' talimatını verdiğini söyledi. Obama, "Milliyetleri ne olursa olsun, dünyadaki insanlar şunu bilmeliler ki, ABD, ulusal güvenliğimizi tehdit etmeyen sıradan insanları gizlice dinlemiyor ve onların özel yaşam kaygılarını göz önünde bulunduruyoruz. Bu, yabancı liderler için de geçerli. Bu konuya yönelik gösterilen anlaşılır ilgiyi göz önüne alarak, istihbarat kurumlarına, zorlayıcı bir ulusal güvenlik amacı olmadığı sürece, yakın dost ve müttefiklerimizin devlet ve hükümet başkanlarının iletişimlerini izlemeyeceğiz. Ulusal güvenlik ekibim ve istihbarat kurumlarına, önümüzdeki dönemde güveni yeniden yapılandıracak biçimde, aramızdaki izdüşüm ve işbirliğini derinleştirmek için yabancı muhataplarıyla birlikte çalışmaları talimatı verdim" diye konuştu.
Konuşmasında, ABD istihbaratının çalışmalarıyla ilgili gizli bilgileri sızdıran Edward Snowden'a da değinen Barack Obama; "Süregelmekte olan bir soruşturma olduğundan, Sayın Snowden'ın yaptıkları yada niyetinin ne olduğu üzerinde durmayacağım. Şunu söyleyeceğim, ülkemizin savunması, ülkemizin sırlarının emanet edildiği kişilerin bağlılığına da emanettir. Eğer hükümetin politikalarına itiraz eden herhangi bir kişi, gizli bilgileri kamuoyuna açıklamak için bu politikayı kendi eline alırsa, o zaman halkımızı hiçbir zaman güvende tutamayız ya da dış politika yürütemeyiz" dedi.

NA (BY/RT)