MARDİN'in Nusaybin İlçesi'nde belediye tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle 'Kadınlar sınırları tanımıyor' konferansı düzenlendi. Konferansta konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, "Bugün kutlanacak bir gün değildir" diyerek, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını söyledi. Konferansın sona ermesinin ardından, BDP'li Ata ve beraberindeki kadınlar, zılgıt ve sloganlar eşliğinde Suriye sınır hattına yürüdü.
BDP'li Nusaybin Belediyesi tarafından Mittani Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Kızıltepe Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Salman, Suriye'nin Kürt Bölgesi Rojava Delagasyonu Berivan Yunus ve Halepçe Xelil ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
Mitanni Kültür Merkezi bahçesi Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Süryanice dillerinde, 'Sınırları aşıyor, özgür yaşama ulaşıyoruz' pankartı asılırken, Ape Musa Konferans Salonu'na ise 'Erkek öldürüyor, devlet koruyor' pankartları asıldı. Salondaki kadınlara 'Cinsel Şiddete karşı direniyoruz', 'Savaşta mülteci olan kadınların karşılaştıkları riskleri' konu alan broşürler dağıtılırken, kadınlar sık sık attıkları sloganlarla konferansta seslerini duyurmaya çalıştı.
Konferansta konuşan Nusaybin Belediye Başkanı BDP'li Ayşe Gökkan, daha çok Ortadoğu'daki ülkelerde faaliyet yürüten El Kaide, El Nusra, El Fatih gibi örgütlerde kadın militanların olmadığını belirterek, Rojava'daki devrimin başaktörlerinin kadınlar olduğunu savundu.
'ÖNDERİMİZ DE ÖNCE KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYOR'
Daha sonra konuşan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü tarihçesi hakkında detaylı bilgi vererek, "Bu gün kutlanacak bir gün değildir. Her yıl kadınlara yönelik şiddet daha da artıyor. Her yıl şiddet olamayacak ve azalacak dedikçe artıyor; çünkü dünyada savaşlar azalmıyor, artıyor. Toplumun yarısını oluşturan kadınların yine kendi halklarına sahip olsun diyoruz. Ama otoriterler ve hükümet, kadının haklarını engelliyor. Erkek zihniyeti 5 bin yıldır devam ediyor. Bu 5 bin yıl içerisinde kadınlar da artık biz birinci değiliiz, ikinci sıradayız. İlk sırada erkek vardır. Kadın olarak, bizler karar veremeyiz diyoruz, karar verilecekse babamız, amcamız, dayımız, abimiz karar verecektir. Bunlara rağmen de yine şunu biliyoruz ki, Kürt kadını kadar sesini yükseltip eşitlik istememiştir. Kürt kadını gibi örgütlenmemiştir; çünkü önderimiz kadınlar özgür olmayıncaya kadar toplumun özgür olmayacağını söylüyor. Sayın Önderimiz bana, 'kadının mı yoksa Kürdistan’ın mı özgürlüğünü istiyorsun? diye sordu. Önderimiz, 'Kadının özgür olmasını istiyorum' diyor. Çünkü kadınlar özgür olmadan toplum da özgür olmayacak diyor" diye konuştu.
KONFERANSTAN SONRA KADINLAR SINIRA YÜRÜDÜ
Konferansın sona ermesinin ardından, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve beraberindeki kadınlar, zılgıt ve sloganlar eşliğinde Suriye sınır hattına yürüdü. Güvenlik güçlerinin sıkı önlem aldığı sınır hattına kadar yürüyen kalabalık grup, burada basın açıklaması yaptıktan sonra sınır hattından ayrıldı. Mittani Kültür Merkezi'ne dönen kadınlar, burada davul- zurna eşliğinde halay çektikten sonra dağıldı.