Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 4 eski bakanla ilgili CHP'nin olağanüstü toplanma talebine cevap verdi. Elitaş, "Dün Meclis Başkanlığı'na yazı ulaştı. Meclis Başkanı 7 gün içinde cevap vermesi gerekiyor. CHP '18 Mart' diye ifade etmiş. 7 gün içinde Meclis Başkanı hangi gün takdir ederse o gün TBMM toplantıya gelecek. Muhalefet partileri bu konuyla ilgili birlikte hareket ettiklerini ifade ediyorlar. Muhalefet partileri geliyorum derse, AK Parti de bu toplantıda hazır bulunur" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de kıldığı Cuma namazının ardından çıkışta gazetecilerin CHP'nin 4 eski bakanla ilgili Fezlekelerin TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplanması için yaptığı başvuruyu hatırlattı. Elitaş, “Şuanda secim ortamına girdiğimiz bu süreçte 30 Mart'a sayılı günler kaldığı bu süreçte zaten 26 Mart günü TBMM kendiliğinden toplanacaktı. 18 veya 19 Mart tarihinde TBMM toplanabilir muhalefet partileri geliyorum derse AK Parti'de bu toplantıda hazır bulunur. O süreçte meclis olağanüstü toplantıya çağırılan konu görüşüldükten sonra TBMM'nin ara vermesine devam edilir. Bize henüz çağrı gelmedi.ödedi.

Fezlekelerin okunup okunmayacağı yönündeki soruya Elitaş, “Fezleke ile dosya farklı bir şey. Fezleke şuanda bine yakın Adalet Komisyonunda, Anayasa Komisyonunda ve Karma Komisyonda fezleke var. TBMM Başkanlığına müracaat edip,herhangi bir milletvekilinin karma komisyonda bulunan fezlekesini görebilir miyim? okuyabilir miyim dediğimizde Meclis Başkanı diyor ki 'Hayır okuyamazsınız, gizlidir' diye. Nasıl olur, karma komisyon toplanıp bir hazırlık komisyonu kurulduktan sonra onlar bunu uygun görürse o fezleke karma komisyonda değerlendirildikten sonra TBMM'ye intikal ettiriliyor, dokunulmazlığın kaldırılıp kaldırılmadığı konusunda" diye cevapladı.



MECLİS BAŞKANLIĞI İADE ETMELİ

Elitaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savcılık bugüne kadar yaptığı uygulamaların dışında bir uygulama ortaya koymuştur. Bu güne kadar hiçbir gizlilik soruşturması olan bir konuyla ilgili soruşturma komisyonu kurulması ortamı ortaya çıkmamıştır. Savcılık sadece bu konunu üst yazısını veya kısa raporunu gönderdikten sonar meclis soruşturma komisyonu kurulduğu andan itibaren soruşturma komisyon ilgili kurum ve kuruluşlardan müracaat ederek bilgilere ulaşma imkanı mevcut. Çünkü TBMM'nin görevi siyasi bir görevdir. Ama içtüzüğün 107'den 113'ü maddesine kadar düzenlenmiş soruşturma komisyonundaki göreve baktığınızda adli görevi yerine getiriyor. Hukukçuların büyük çoğunluğun da görüşü komisyon kurulduktan sonra ancak ilgililerden isteyebilir. Bu dosyalar burada ne geziyor. Açıkça biliyorsunuz Adalet Bakanı ile ilgili İzmir Cumhuriyet Savcısının gönderdiği hiç alakasız dosyalarla ortaya çıkan süreç başladı. Savcılık yetkilerini de aşarak, TBMM'nin içtüzüğünün usul ve esaslarını bilmeden o günkü ortam çerçevesinde farklı bir görüş ve ideolojik bir davranış şeklinde dosyaların tamamını göndermeyi tercih etmiş. Arkasından o dosyaların bir kısmını ayırmış, hangisini içinde olup olmadığını bilmekte mümkün değil. Savcılık fezleke dediğimizi gönderebilirdi, ama dosyaları göndermemesi gerekirdi. Meclis Başkanlığının yapması gereken fezlekeleri tutup, dosyaları mahrecine geldiği yere geri iade etmesi gerekir"



BAŞBAKAN ARADI MI ?

Berkin Elvan'ın ölümünün ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aile ile görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine Elitaş, "Sayın Başbakan herhalde aile ile görüşmüştür diye tahmin ediyorum" dedi.

Berkin Elvan'ın fişi çekildiği iddiaları var diye sorulması üzerine Elitaş, "Eğer öyle bir şey varsa üzücü bir durumdur. Öyle bir şey varsa o yavrunun yaşam mücadelesinden birileri rant elde etmeye çalışıyorsa, oy devşirmeye çalışıyorsa yazıklar olsun. Onların insanlığından endişe edilir" diye cevapladı.

() (FK)