IRAK'taki Kandil Dağı'nda bulunan PKK yöneticilerinden Murat Karayılan'ın, geçen hafta gizlice Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava adlı bölgeye giderek görüşmeler gerçekleştirdiği iddia edildi.
Kuzey Irak'ta yayın yapan ve Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani yönetimine yakınlığı ile bilinen 'Avestakurd' adlı internet sitesinde yer alan habere göre, PKK'nın Kandil Dağı'nda bulunan ve silahlı gücün başındaki yöneticilerinden Murat Karayılan, geçen hafta Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Rojava bölgesine gizli bir ziyaret gerçekleştirdi. İdidaya göre Karayılan, Suriye'nin petrol bölgesi olarak adlandırılan Rimelan'da hem PKK'nın Suriye'deki temsilcileri, hem de PYD yetkilileri ile bir gün süren görüşmeler gerçekleştirdi. Abdullah Öcalan Suriye'de iken, Karayılan'ın da uzun süre bu bölgede kaldığı, be nedenle bölgeyi iyi tanıdığı ve ilişkilerinin iyi olduğu belirtildi.
ROJAVA'DAKİ ÖZERKLİK, IKDP VE IKYB'Yİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİ
Bu arada, Suriye'nin Rojava bölgesinde Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Cizire, Afrin ve Kobani bölgelerinde demokratik özerklik ilan etmelerinin, Irak Kürt Bölgesel yönetimini oluşturan IKDP ve IKYB'yi karşı karşıya getirdiği belirtildi. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB), Suriye'nin Rojava bölgesinde ilan edilen demokratik özerkliğin tanınmasını ve Barzani'nin başkanı olduğu Kürt yönetiminin bunlarla ilişki kurmasını istedi. Mesut Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) ise, Rojava'da ilan edilen özerk yönetimi tanımadığını ve ilişki kurmayacağını açıkladı.
Irak Bölgesel Kürt yönetiminin dışilişkiler sorumlusu Mustafa Fellah, ilan edilen özerk yönetimi, Kürt hükümeti olarak tanımadıklarını ve onlarla bir ilişki kurmayacaklarını, Suriye'deki bütün parti ve grupları esas aldıklarını söyledi.