SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlık tarafından geliştirilen ‘İlaç Takip Uygulaması’ ile vatandaşların cep telefonuyla kutuların üzerinde bulunan karekodla ilaçlarını 24 Ocak’tan itibaren kontrol edebileceklerini söyledi.
Bakan Müezzinoğlu, bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Kırklareli’ne geldi. Basın mensupları ve partililerle sabah kahvaltısında bir araya geldi. Bakan Müezzinoğlu gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yürürlüğe giren ‘Tam Gün Yasası’ ile ilgili olarak, “Yasa meclis genel kurulundan kabul edildi. ‘Tam Gün Yasası’ndan sonra hekimlerimizin artık muayenehane açma yetkileri yok. Bundan sonraki süreçte bir tarafta muayenehane ve diğer tarafta devletin kurumunda artık çalışma olmayacak. Normal mesaisinden sonra ilave mesai yapmak isteyen hocalarımıza farklı alternatifler oluşturduk. Bu uygulamalardan bazıları bir önce kendi kurumunda saat 17.00'den sonra hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri çalışabilsin. Vatandaşa hizmet etsin. Buradan da maddi kazanımları olsun. Onun dışında günlük performansında gerek bilimsel araştırmalarda ve eğitimde gerekse uygulamalarda muayene, ameliyat vesaire uygulamalarda YÖK ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa belirleyeceği kriterlerin üzerine çıkan hocalarımızın da özel sektör veya vakıf hastaneleri ile kurumsal sözleşme yaparak yine mesaiden sonra oralarda çalışabilme hakları olacak” dedi.
“VATANDAŞIN HEKİME ULAŞMADA BÜTÜN KANALLARI AÇILDI”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yasa ile hekime ulaşmadaki bütün kanalların açıldığını dile getirerek, “Vatandaş profesöre ulaşmak istiyor, doçente ulaşmak istiyor, ama günlük mesaiden sonrada özel hizmet almak istiyorum diyenlere de bu alanda ilave bir hak tanıdık. Bu mesaiden sonraki hizmet içinde vatandaşımız bir miktar katkı payı verecek. Devlet üniversite hocamıza 55 lira bir ücret verirken, vatandaştan da bir 55 lira ücret alma hakkı olacak. Ameliyat gibi hizmetlerde de en fazla iki brüt asgari ücret alabilme hakları olacak. Bıçak parası istendi, muayenehaneye çağırdı gibi dedikodulardan ve mesleği yıpratan bu konulardan meslektaşlarımızı kurtaralım, koruyalım hem de vatandaşımızı koruyalım, bu mesleği saygın melek zeminine oturtalım. Normal uzman hekimlerimiz özel hastane ve vakıf hastanelerinde çalışamayacak. Onlar uzmanlıklarını bağlı oldukları kurumlarda devam edecekler” diye konuştu.
BAKAN'IN TELEFONU KAREKODU OKUMADI
Karekodun ilaç sektöründe dünyada ilk defa Türkiye’de uygulamaya başlandığını kaydeden Müezzinoğlu, “Cep telefonlarındaki programla karekod üzerine getirdiğimiz zaman ‘İlacınız sisteme kayıtlıdır’ yazısı çıkacaktır” dedi. Mehmet Müezzinoğlu ilk defa basın önünde yapmak istediği karekod okumasını elindeki cep telefonu programı uyum sağlamaması sonucu gerçekleştiremedi. Yardımcıları ve korumalarının başka ilaç getirmesine rağmen denemeler sonuç vermedi.
‘İlaç Takip Uygulaması’ programının daha deneme aşamasında olduğunu ve 24 Ocak'ta vatandaşın kullanımına sunulacağını belirten Müezzinoğlu, "İlaçla ilgili konu, bugün yılbaşı itibarıyla başladığımız çalışma ile 15 gün süre sonra tüm ülke genelinde kullanılabilecek çalışma ile telefondan ilaç kutusu karekoduyla ilacın tüm bilgilerine ulaşılabilecek. Programın şu anda bakanlığımız tarafından çalışması devam ediyor. Program ile ilaç kutusunun üzerinde bulunan karekodu okuttuğumuz zaman ilacımızın sisteme kayıtlı olup olmadığını göreceğiz, böylece kaçak ilaç kullanımı azalacak. Elimizdeki ilaç sistem içinde bir ilaç mı? Sitem içinde kayıtlı ise ruhsatlı bir ilaç mı? Türkiye'ye izinli girip girmediğini, herhangi bir sebepten toplatılmamış bir ilaç mı olduğunu görebileceğiz. Fotoğraf çeker gibi ilacın karekodunu okutuyorsunuz. Programın 3 tane temel özelliği var. Bir siteme kayıtlılığı, sisteme kayıtlı olan da ruhsatlı, yurt dışından gelme izni, piyasadan toplatma durumu. Bunları siz gördüğünüz andan itibaren İlaç Eczacılık Kurumu'ndaki merkez de görüyor" dedi.
SALGIN SÖZ KONUSU DEĞİL
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine grip salgınının söz konusu olmadığını söyledi. Vatandaşların bol bol sıvı gıda tüketerek dinlenmesi gerektiğini kaydeden Müezzinoğlu, “Her sene olduğu gibi bu sene de bugünlerde bir grip artışı yaşıyoruz. Yaşanan grip artışında herhangi bir olağanüstü sıkıntı söz konusu değil. Vatandaşlarımızın panik yapmamasını arzu ediyorum. Olabildiğince sulu gıdalar alması, temiz havada dikkatli bir şekilde olmalarını istiyoruz. Üşütmemelerini, kalabalık ortamlarda dikkatli olmalarını istiyoruz. Öğrencilerimizin okula, çalışanlarımızın işlerine 'sakın gitmeyin salgın var' gibi bir cümleyi asla şu anda söyleyecek bir durum söz konusu değil. Öğrencilerimiz okula, çalışanlarımız işlerine devam edecek. Rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın da 3 gün istirahat ederek bol sulu gıdalar almasını ve hekiminin tavsiyelerine uymasını öneriyorum. Şu anda herhangi bir salgın söz konusu değil, her yıl karşılaştığımız olan durumlardan biri. Mevsim gereği hastanelerde bu aylarda yoğunluk söz konusu. Her yıl yaşanan yoğunluğun dışında bir yoğunluk yaşanması söz konusu değil. Biraz da toplumsal duyarlılık artınca yoğunluk da artıyor. Bir an önce hekime gideyim değil de bir an önce dikkatli olayım bol sulu gıdalar alayım, üşütmeyeyim koşullarına birazcık daha dikkat edilmeli” dedi.
Bakan Müezzinoğlu kahvaltılı toplantıdan sonra Yayla Mahallesi’nde bulunan toplu konutlardaki TOKİ Camii’nde öğlen namazını kıldı. İl Sağlık Müdürlüğünde basına kapalı olan istişare toplantısına katılan Mehmet Müezzinoğlu, Roman derneği ve eski sanayi esnafını ziyaret ettikten sonra Lüleburgaz İlçesi’nde düzenlenecek programlara katılacak.