MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, AK Parti MKYK üyesi Yasin Aktay'ın "Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok" sözlerine tepki gösterdi. Yalçın, "Şimdiye kadar içinde Türk mayası bulunmayan bir millet kavramı üreten ve bununla yetinemeyen iktidar çevrelerinde, daha uç arayışlar baş göstermiştir. AKP'nin Türklük dışında bir millet anlayışı yaratma çabalarındaki tatminsizlik, yerini Türk'ü ve Türklüğü kökünden reddetme şeklinde kendini gösteren bağımlılık krizlerine bırakmıştır" dedi.
Yazılı bir açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın, AK Parti MKYK üyesi Yasin Aktay'ın Bayburt'ta katıldığı panelde, "Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok" sözlerine tepki gösterdi. AK Parti yöneticilerinin içinde bulunduğu bu durumun bir siyasi sapıtma, insan fıtratının ve tabiatının ötesine geçen çılgınlık olduğunu iddia eden Yalçın, şöyle devam etti:
"Sosyoloji alanında akademik çalışmalar yapmış ve profesör unvanını kim bilir hangi vasıtalarla elde etmiş olan Yasin Aktay adındaki bir sözde bilim (!) adamı, dedelerinin bin yıldır bir arada yaşadığı ve kaynaştığı Türk ırkının varlığını reddetmiştir. Irkçılık başka şey, bir ırkın varlığını reddetmek başka şeydir. Irkçılığı reddedeceğim diye, bir realiteyi yok saymak, ilmî gerçeklere aykırıdır. Bir insan ırkı olarak her kıtada, her coğrafyada Türk'e rastlamak mümkündür. Ama söz konusu ülkemiz olunca topraklarımızda yaşayan insanların niteliği ırk değil, millettir. Millet geniş ve vasi bir kavramdır. Yüzyıllar alan sosyokültürel ve tarihi sürecin sonunda teşekkül eden toplumsal yapı, sosyoloji ilmine göre millet diye anılır. Böyle bir süreçten geçen Türkiye'de de milletin adı Türk olarak tescillenmiştir. Çünkü milletin harcını karan ırk, Türk'tür; ortak sosyal şemsiyeyi oluşturan kültür de Türk'ündür."
İdeolojik ön yargılarıyla bilimsel gerçekleri birbirine karıştıran Yasin Aktay'ın Türklüğü inkara yeltendiğini söyleyen Yalçın, açıklamasına şöyle devam etti:
"Yasin Aktay sözüm ona profesör olmuş, ama bilim adamı olamamıştır. Aktay, unvanlı bir palavracıdır. Palavra ile ilim adamlığı arasında cennetle cehennem kadar dehşetli bir fark vardır. Bir çakma bilim adamının hem ilim tahsil ederken öğrendiklerini, hem de içinden yetiştiği toplumun sosyolojik gerçeklerini inkar noktasına gelmesi, PKK'nın dayattığı taleplerin sonucudur. Çünkü bölücü örgüt, Türk varlığının bütün değerleriyle birlikte yok sayılmasını istemektedir. PKK'nın ret ve inkâr politikası yürütmekle suçladığı Türkiye, bugün asıl kurucularının varlığını inkar noktasına getirilmiştir. Türklüğün inkârı, AKP'nin hastalıklı insan ve millet anlayışının tipik bir numunesi, ön yargılarının ve kötü niyetlerinin manidar bir misalidir."