- MHP'li Oktay Vural, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonu eleştirerek, hükümete yüklendi. Vural; ''Güçlü devletlerin kendilerini açıklamalarıyla değil, eylemleriyle ortaya koyarlar. Şu an konuşma değil, eylem zamanıdır'' dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatını eleştiren Vural, harekatı ' kıyım ve oradaki Filistinliler'i yok etmeye yönelik bir harekat' diye nitelendirdi.
TBMM'de grubu olan siyasi partilerin, dünya kamuoyuna yönelik bir ortak bildiri yapılacağını umut ettiklerini ifade eden Vural, "Bu konuda iktidarı, muhalefeti hakkın, haklının yanında olmamız gerekiyor. Bu süreçle ilgili Türk milletinin, insanlığın hissiyatına tercüman olmamız gerekiyor. Bu konuda kararlıyız. Bu konuda kararlıyız. İsrail çoluk çocuk demeden katliam yapıyor. Bu saldırıları MHP olarak kınıyoruz ve lanetliyoruz. İsrail saldırıyor, Filistin direniyor, dünya izliyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam İşbirliği Teşkilatı hemen toplanmalı ve bu saldırıların durdurulmasının temin edilmesi gerekiyor" diye konuştu.
''EY BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ EŞBAŞKANI, BÜYÜK ORTADOĞU NE OLUYOR?''
Vural, Türkiye'nin dış politikasını eleştirerek şunları söyledi; "Türkiye'nin dış politikadaki hataları da gözardı edilmemelidir. Herkes elini başına alıp düşünmeli. Arap baharıyla ilgili koşa koşa gidip ABD'ye brifingler verenler bu tablo karşısında ne yapıyor merak ediyorum. Ey Büyük Ortadoğu Projesi Eşbaşkanı, Büyük Ortadoğu ne oluyor? Büyük Ortadoğu'da kan var, gözyaşı var. Müslümün Müslüman'ı kırıyor, öldürüyor. Ey BOP Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ey Yahudi cesaret madalyalı Recep Tayyip Erdoğan, gerçekten İslam dünyasında kan var ve bütün Müslümanlar'ın gözlerinde yaşlar var. Dış politikanın oluşturduğu böyle bir ortam karşısında herkesi bir kez daha tutumunu gözden geçirmeye davet ediyoruz. Ortadoğu'yu ateş topuna çeviren gelişmelere ön ayak olanların utanmadan, sıkılmadan birtakım açıklamalar yapıyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'İsrail Dışişleri Bakanı'nı hiçbir zaman ciddiye almadım' diyor. Yalandan kim ölmüş. Bırak ciddiye almamayı, 2010'da Brüksel'de otel odalarında İsrailli bakanlarla gizli görüşen sen değil miydin?" diye konuştu.
''SOMUT, SİYASİ, EKONOMİK, SOSYAL TEDBİRLER VE YAPTIRIMLAR UYGULANMALI''
Başbakan Erdoğan'ı miting meydanlarında 'hamaset' yapmakla itham eden Oktay Vural, hükümetin icra makamı olduğunu söyledi. İsrail ve Türkiye'nin ticari hacminin 4 kat arttığını dile getiren Vural; ''2002'de AKP iş başına geldiğinde iki ülke arasındaki ticaret 1 milyar dolarken şimdi 5 milyar dolara dayandı. Davos krizi, Mavi Marmara katliamıyla diğer irili ufaklı sözlü sataşmalara girilmesine rağmen dış ticaretimiz 2014'e kadar 4 kat artmış. Konuşmaktan başka bir şov yok. Kuzey Irak'tan Gazze'yi vuran uçaklara yakıt taşıyorsunuz. İsrail'in istediği Ortadoğu'yu şekillendirerek Kürdistan'ın kurulmasını tanıyacağız diyorsunuz. Güçlü devletlerin kendilerini açıklamalarıyla değil, eylemleriyle ortaya koyarlar. Şu an konuşma değil, eylem zamanıdır. Bu konuda somut, siyasi, ekonomik, sosyal tedbirler ve yaptırımlar uygulanmalı ve gerçek anlamda yapılacak bir şey varsa parlamentoya getirilmesi gerekir'' dedi.
''DAVUTOĞLU BUNDAN SONRA KENDİSE 'MC DAVUT, MC DAVİD' DE DİYEBİLİR''
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun 'Bizim bir kültürümüz var aynen Amerika gibi, bunu Ortadoğu'daki olaylarda kullanabiliriz' şeklinde açıklaması olduğunu eden Vural, Davutoğlu'nu eleştirerek; ''ABD kültürü deyince benim aklıma gelen tek şey, dünyanın her yerine sirayet etmiş gıda zinciri MC Donalds. Türk kültürünü Amerikan kültürüyle özdeşleştirme bahtsızlığını gösterebilmiş. Davutoğlu bundan sonra kendise 'Mc Davut, Mc David' de diyebilir. Bu ülkede tek bir kültür vardır o da Türk kültürüdür, türk medeniyetidir" ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI