KOCAELİ'de fabrika sahibi olan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, bu yılın ilk 10 ayında meydana gelen iş kazalarında 1017 işçinin öldüğünü belirterek, iş kazalarının esas nedenlerinin ortaya çıkarılması için Meclis araştırması istedi.
Dilovası İlçesi'nde fabrikası bulunan Türkkan, TBMM'ye verdiği önergede, iktidarının yanlış politika ve uygulamaları sonucu işçi yaşamının her gün daha da kötüye gittiğini, iktidar partisinin işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe saydığını öne sürdü. Birçok işçinin güvencesiz çalıştırılarak sömürüldüğünü, güvensiz bir şekilde çalıştırılarak telafisi mümkün olmayan kazalara zemin hazırlandığını, kalıcı hasar yaratan yaralanmalı hatta ölümlü kazalar yaşandığını da belirten Türkkan, İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin son raporunu da örnek gösterdi.
10 AYDA 1017 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Milletvekili Lütfü Türkkan, rapora göre 2013’ün ilk 10 ayında 1017 işçinin öldüğünü belirterek, "Ocak ayında 84, Şubat'ta 61, Mart'ta 74, Nisan'da 74, Mayıs'ta 115, Haziran'da 105, Temmuz'da 120, Ağustos'ta 148, Eylül'de 127, Ekim'de 7’si kadın, 4'ü çocuk olmak üzere 109 işçi yaşamını yitirmiştir" dedi. Türkkan'ın TBMM'ye verdiği önerge şöyle:
"Günümüzde işçi sağlığı ve güvenliği her geçen gün daha da kötüye gitmekte, AKP iktidarının yanlış politikaları ve uygulamaları sonucu işçilerin yaşamı tehlike oluşturmaya devam etmektedir. Hemen hemen her sektörde ölümlü ve yaralanmalı kazaların günden güne artış göstermesi de bunun en somut kanıtıdır. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yayınladığı son rapor da felaketin boyutunu gözler önüne sermektedir. Rapora göre 2013’ün ilk 10 ayında 1017 işçi hayatını kaybetmiş, yalnız Ekim ayında 7’si kadın olmak üzere en az 109 işçi yaşamını yitirmiştir. Bu rapor sonuçları da göstermiştir ki Türkiye’deki iş kazaları bir kaza değil, adeta cinayettir. Bu nedenle işçi sağlığı ve güvenliği konusunda neler yapıldığının belirlenmesi, iş kazaları ve işçi ölümlerinin nedenlerinin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. Maddesi uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz."
Türkkan, işçilerin maliyet unsuru olarak görüldüğünü, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmadığı için hayatların son bulduğunu, kazaların esas nedenlerinin ortaya çıkarılması, yeterince denetim yapılıp yapılmadığının belirlenmesi ve sorunların çözümlenmesi gerektiğini ekledi.