ANKARA, () - SOMA'da meydana gelen maden kazasını değerlendiren MHP'li Erkan Akçay, "Soma'daki kazalara ilişkin tüm uyarılarımızı dikkate almayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı istifa etmelidir" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen facia sonrası yazılı bir açıklama yaptı. 105 bin nüfuslu Soma'da yaklaşık 16 bin kişinin madenlerde çalıştığını dile getiren Akçay, maden çalışanlarının yaklaşık 14 bininin özel sektörde, 2 bininin kamu madenlerinde çalıştığını kaydetti. Maden çalışanlarının yaklaşık 12 bininin yeraltı çalışanı olduğunu dile getiren Akçay, "2013 yılında Soma'da 5 bin iş kazası olmuştur. Bu kazaların yüzde 90'ı maden kazalarıdır. Soma'daki bazı özel maden şirketlerindeki kaza istatistikleri ise insanın kanını dondurmaktadır. Örneğin AKP'li bir milletvekilinin arkasında olduğu iddia edilen Uyar Madencilik adındaki bir şirket, 17 Aralık 2003 yılında kamudan Darkale Maden ocağını kiralamıştır. Bu maden ocağında 2011 yılında 238, 2012 yılında 255 iş kazası olmuştur" dedi.

Soma'da 20 Ekim 2013 tarihinde meydana gelen maden kazası sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma Bakanı'nı uyardığını öe süren MHP'li Erkan AKÇAY şunları söyledi:

"Soma'da 13 Mayıs'ta meydana gelen maden kazası sonucu resmi rakamlara göre 238 madencimiz hayatını kaybetmiştir. Ancak hayatını kaybeden işçilerimizin çok daha fazla olduğu bilinmektedir. Ne acıdır ki, bu Soma'daki ilk maden kazası değildir. Soma'da 20 Ekim 2013 tarihinde meydana gelen maden kazası sonucu bir madencimiz hayatını kaybetmiştir. Bu maden kazası sonrası, 14 Kasım 2013 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2014 bütçe görüşmelerinde Soma'daki maden kazalarını gündeme getirerek yeterli denetimlerin yapılmadığını söyleyerek Enerji Bakanı'nı uyardım. 19 Kasım 2013 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2014 bütçe görüşmeleri sırasında Soma'daki maden kazalarını gündeme getirerek yeterli güvenlik önlemi alınmadığını söyleyip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nı uyardım. Soma'daki maden kazalarıyla ilgili olarak 2 Aralık 2013 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'na soru önergesi verdim. Soma'daki maden kazalarında yaralananların tedavilerin yapılabilmesi için Soma Devlet Hastanesine yanık ünitesi kurulmasına yönelik 2 Aralık 2013 tarihinde Sağlık Bakanına soru önergesi verdim. 26 Kasım 2013 tarihinde Soma'daki maden kazalarıyla ilgili TBMM Genel Kurulunda gündem dışı konuşma yaptım. 29 Nisan 2014 tarihinde Soma'daki maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarının ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile nedenlerinin araştırılması ve bu kazalara karşı gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasıyla ilgili TBMM Genel Kurul Konuşma yaptım. Ne acıdır ki, Soma'daki maden kazalarının araştırılmasına yönelik bu görüşmede bizlere hükümet adına Enerji Bakanı ve Çalışma Bakanı değil AKP'nin Manisalı bir milletvekili cevap vermiş ve Soma'daki kazaların araştırılmasıyla ilgili Araştırma Komisyonunun kurulmamasını istemiştir. Soma'daki kazalara ilişkin tüm uyarılarımızı dikkate almayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı istifa etmelidir."

BY(SSA)