Gülseli KENARLI/ ANKARA, () - TÜRKİYE Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Danıştay’ın 146. Yıldönümü töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile arasında geçen gerginlik nedeniyle akşam saatlerinde bir basın toplantısı düzenledi. 
Metin Feyzioğlu, "Sizlerin de huzurlarında Türkiye hatta dünya bir ilkle karşılaştı. Sayın Cumhurbaşkanı ve çok sayıda mensubunun bulunduğu toplantıda sayın Başbakan samimiyetle söylüyorum anlaşılamayan, kişisel bir tavırla tarafımı, yalancı ve edepsiz gibi sözlerle itham etti. Tabi bunları şahsıma değil, yargının kurucu unsuru olan savunmayı temsil eden TBB adına bulunduğum için bir büyük camiaya ve yargıya sarf etti. Üzüldük, devlet geleneğinde bugüne kadar hiç rastlanmayan şekilde, bir davranıştır bu. Şaşırdık, 'hangi cümle, hangi paragraf, Sayın Başbakan'ı söylediği sözleri duymayacak hale getirmişti acaba' dedik" diye konuştu. 
EDEPSİZ VE YALANCI, DANIŞTAY BAŞKANI İÇİN HAKARET TEŞKİL ETMİYORSA, ARTIK DİYECEĞİM BİR ŞEY YOK
Danıştay’ın kendisi hakkında yaptığı açıklamayla ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Feyzioğlu, "Bu saate kadar gecikmiş olması da durumu açıklığa kavuşturuyor. Polemiğe girmem. Sayın başkan objektif bir gözlükle bu yazıyı, bu konuşmayı okursa, içinde siyaset olmadığını görür, ama objektif gözlükle okuması lazım. Danıştay’ın karar verirken, objektif gözlük taktığına biz inanmak isteriz. Bu kadar açık bir konuşmayı da, objektif gözlükle değerlendirebilmesini dileriz. Danıştay’ın görevi, tarafsız kalabilmektir. Konuğuna 'edepsiz', 'yalancı' diyen kişi, başbakan da olsa, yanında yer almak demek değildir. Danıştay başkanından benzer bir açıklamayı sayın Başbakan’a 'konuğuma neden edepsiz ve yalancı dedin' diye sorgulamasını da beklerim, ama edepsiz ve yalancı kelimeleri, Danıştay Başkanı için hakaret teşkil etmiyorsa, artık diyeceğim bir şey yok" dedi. 
HUKUK KONUŞANLARA SAYIN BAŞBAKANIN BAŞKA BİR CÜMLE İLE KARŞILIK VERMESİNİ NAÇİZANE ÖNERİRİM
Başbakan Erdoğan'ın Afyonkarahisar yaptığı konuşmada, 'Çıkar cübbeni sen de birilerinin yaptığı gibi. Söylüyoruz, siyaseti çok seviyorsan çık bu siyaset meydanına orada kendini ispat et' sözlerini de değerlendiren Feyzioğlu şunları söyledi: "Önceden yazdığımız doğru ama önceden yazmak önceden tiyatro değil. Sayın Başbakan da konuşmalarını önceden yazıyor. 'Tiyatro oynuyor' demiyoruz. Geldik, konuştuk. Kiminle tiyatro oynamışız bilemem. Zaten dikkat 'şu cümlede hakaret var', 'şurada edepsizlik var' diyemiyorlar. 'Cübbeni çıkar, siyasete gir' hukuki her konuda açıklamayı kim yaparsa yapsın, hoşuna gitmiyorsa Sayın Başbakan 'cübbeni çıkar da gel' diyor. Cübbemizi onurla taşırız, gururla taşırız. Bana şu konuşmada 'bu günlük siyasettir' dedikleri paragrafları göstersinler. 'Cübbeni çıkar da gel' cümlesi artık sanıyorum, miadını doldurmuş bir cümledir. Hukuk konuşanlara Sayın Başbakan'ın başka bir cümle ile karşılık vermesini, naçizane öneririm. Daha inandırıcı olacak."
DAVA AÇMAYI DOĞRU BULMAM
Metin Feyzioğlu açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, 'Başbakan’a sözlerini kişisel hakaret olarak görüyor musunuz? Dava açmayı düşünüyor musunuz?' şeklindeki sorusuna Feyzioğlu, "Ben ülkemin başbakanına hiçbir şekilde kabul etmesek ve aynı seviyede cevap vermeyi ret etsek de bu konuda dava açmayı doğru bulmam. Çünkü mahkemeler, millet adına verirler. Bu olay milletin gözünün önünde cereyan etmiştir. En yüksek mahkeme olan millet, kimin ne dediğini sanıyorum görmüştür. Bize bu yeter. Biz, milletin bu konudaki düşüncesine saygı gösteririz. Bütün nezaketi ile konuşma yapan bir Barolar Birliği Başkanı'na, geçiniz, Barolar Birliği Başkanı'nı bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına, yine bir vatandaş olan Başbakan’ın, Başbakanlık yetkisini, sıfatını kullanarak 'edepsiz' ve 'yalancı' demesi bu eşitler arası ilişkiyi bozmuştur" diye cevap verdi.

GK (GD/RT)