Ali Ekber ŞEN/ MERSİN, ()-MERSİN Büyükşehir'de 3 dönem üst üste seçim kazanan CHP'li Macit Özcan'ın koltuğunu MHP'li Burhanettin Kocamaz'a kaptırması, değişim isteği olarak değerlendirildi.
CHP'li  Özcan'ın 15 yıllık yıpranmışlığı sandığı yansırken, adaylığına CHP tabanının bazı kesimlerindeki tepki oyları da MHP'de yükseliş sağladı. MHP 2011'de AK Parti'ye kaptırdığı oyları da tekrar Tarsus'ta 4 dönem seçim kazanan Burhanettin Kocamaz ile toparlayınca, CHP'nin sahildeki kalesi Mersin'i kaybetmesi sonucu doğdu.
ÇOK ÇALIŞTI
Tarsus'u 4 dönem ve aralıksız 20 yıl yöneten MHP'li Burhanettin Kocamaz'ın, seçimde ipi göğüslemesinde yoğun çalışma temposu önemli bir etken oldu. Yaklaşık 18 aydır adeta basmadık yer, çalmadık kapı bırakmazken, CHP'li Özcan'ın yorgunluğu ve Ak Parti'nin baştan itibaren iddiasız olması da MHP'nin başarısını getirdi. CHP'nin seçimi kaybetmesinde diğer bir etken de sayıları bu kentte fazla olan Kürt kökenlilerin oylarının kendi partilerinde toplanması oldu. Seçime kısa zaman kala 'Halkların Kardeşliği' şeklinde hazırlanan ve korsan olduğu anlaşılan korsan afişlerin  de cadde ve sokaklara asılarak CHP-BDP ittifakı varmış gibi gösterilmesinin de milliyetçi kesimin daha fazla kenetlenmesine yol açtığı konuşuluyor.
YAŞAM TARZINA MÜDAHELE KAYGISI
Ak Parti'nin istediği sıçramayı yapamamasında ise İzmir gibi 'yaşam tarzına müdahale korkusu' olumsuz bir etki olarak değerlendiriliyor. 17 Aralık sonrasında adı yolsuzluk olaylarına karışan ve bakanlık görevinden istifa eden Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan faktörü de Ak Parti Adayı Mustafa Sever'i olumsuz etkiledi. Sever'in en çok güvendiği Çağlayan'ın sahaya çıkıp sonucu tek başına belirleme beklentisi boşa çıkarken, Çağlayan'ın güç zırhını kaybetmiş olması beklenen seçim kampanyasını da gerçekleştiremedi.
13 ilçeli Mersin'de MHP; Tarsus, Toroslar, Erdemli, Anamur, Mut, Gülnar, Bozyazı, Çamlıyayla'da seçimi kazanarak Büyükşehir için de beklenen sonucu sağlamış oldu.  CHP'nin merkez Yenişehir, Mezitli ile Silifke'de ipi göğüslemesi, Büyükşehir'i kazanması için yetmedi. Aydıncık ilçesini yine Ak Parti kazanırken, Akdeniz ilçesinde ise yine ipi BDP göğüsledi.

AŞ(OA/AK)