HAK ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) 27 Ekim'de başlattığı 'Barış ve Özgürlük Yürüyüşü'nü, Genel Başkan Kemal Burkay'ın katılımıyla Mersin'de tamamlandı.
Mersin Garı'nda toplanan ve aralarında HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay'ın da bulunduğu yaklaşık 40 partili, İstiklal Caddesi'nden Atatürk Caddesi'ne kadar davul zurna eşliğinde yürüdü. Burada bir konuşma yapan Kemal Burkay, uzun yıllar yurt dışında yaşadığını ve bunun da kendi tercihi olmadığını hatırlattı. Türkiye'deki demokrasi, barış ve Kürt sorunu çözümüne katkıda bulunmak istediğini ve bunun için çalıştığını ifade eden Burkay, "Ülkenin gelişmesi, demokrasinin gelişmesi ve bu ülkede bir barış ortamının oluşması için çaba gösteriyoruz. Yürüyüşümüz Malatya'dan başladı ve bugün son gününü burada yapıyoruz. Gittiğimiz her yerde hem Türkçe hem de Kürtçe ile anons yaptık. Mesajlarımızı kitleye ulaştırdık. HAK-PAR olarak ülkenin en büyük sorunu olan ve 100 yıldan fazla süredir devam eden Kürt sorununun eşitlik temelinde çözümünü istiyoruz. Bunun çözümünün de federasyondan geçtiğini görüyoruz. Federal çözüm pek çok ülkede gerçekleşmiştir. Kürt sorunu bu şekilde çözülebilir. Ülke barış ortamına kavuşabilir ve kaynaklar savaşa, çatışmaya değil ülkenin inşasına, halkın diğer sorunlarının çözümüne harcanabilir" diye konuştu.
Kürt sorununun yanı sıra Aleviler'in sorununun çözümü için de çalıştıklarını anlatan Burkay, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu alanda da çok büyük değişim oldu ve olmaya devam ediyor. Ancak Alevi'lerin bir takım istekleri var. Bunların da karşılanıp bu sorunun tamamen bitmesini istiyoruz. Biz Türkiye'de Avrupa standartlarında bir demokrasi istiyoruz. Ülkenin Avrupa Birliği'ne girmesini, bunun için gerekli reformları bir an önce tamamlamasını istiyoruz. Biz aynı zamanda barışçıl bir partiyiz. Biz sorunların diyalog ve barış yöntemiyle çözülmesini istiyoruz. Şiddetin herhangi bir sorunu çözmediğini biliyoruz. Bunu bu ülke ve herkes deneyimle yaşadı. Biliyorsunuz son 30 yıllık çatışma çok büyük bedellere, acılara mal oldu. Ancak sorunu çözmeye yetmedi. Ne baskılar ne silahlı şiddet sorunu çözmedi ve sonunda hem devlet hem de savaşan kesim şu noktaya geldi. Bu olay silahlarla, şiddetle çözülmez. Dolayısıyla yeni bir süreç başladı. Silahlar sustu. Biz bundan memnunuz. Bunun devam etmesini diliyoruz. Bir kez daha silahların konuşmasını ve kan dökülmesini istemiyoruz. Bu konuda herkes üstüne düşen görevi yapmalı. Barışçıl yöntemle sorunlarımızı çözebiliriz, kutuplaşmayla, kavgayla, şiddetle değil. Birbirimizi dinleyerek, birbirimizi anlayarak, ülkenin yararına olan adımları atabiliriz ve bunları atmalıyız."
Burkay ayrıca, yerel seçimlerde de bazı kentlerde aday göstereceklerini sözlerine ekledi.