Ferit ASLAN / DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın yaşamı ile ilgili hazırlanan belgeselde eşi Mehdi Zana, 1978 yılında Diyarbakır Belediye Başkanı iken Leyla Zana'nın yaşadıkları ile ilgili ilginç bir anısını anlattı. Mehdi Zana, Leyla Zana'nın zaman zaman protokol gereği Vali ve komutanların eşleri ile bir araya geldiğini belirterek, "Leyla'ya karışıyorlardı, ona oturması için sandalye bile vermiyorlardı" dedi. Belgeselde Leyla Zana, mecliste 1991 yılında yaşanan yemin krizi ile ilgili olarak, "Kendimi bir yabancı bir ülkede hissettim, bir çok milletvekili düşmana bakar gibi bana baktılar" diye konuştu.
Leyla Zana'nın yaşamı ile ilgili belgesel hazırlandı. Kuzey Irak'ta yayın yapan Kürt televizyonlarında yayınlanan, Fransızca hazırlanıp İngilizce alt yazılı sunulan belgeselde, Zana'nın köyünden itibaren yaşamına tanık olanların görüşlerine yer verildi. Fransa eski Cumhurbaşkanı'nın eşi Daniela Miterand başta olmak üzere bir çok kişinin konuştuğu belgeselde, Zana'nın eşi Mehdi Zana'nın da görüşlerine yer verildi. 1987 yılında Diyarbakır'dan bağımsız Belediye Başkanı seçilen Mehdi Zana, Leyla Zana'nın o dönem kendi eşi olmasından dolayı yaşadığı sıkıntıları ilk kez anlattı.
'KÖYLÜDÜR, CAHİLDİR DİYE HAKARET EDİYORLARDI'
Mehdi Zana, Leyla Zana'nın kendisi ile evlendikten sonra köyden Diyarbakır'a geldiğini belirterek şunları kaydetti:
"Leyla'nın bir özelliği vardı, her şeyin farkına çabuk varıyordu. Ben Belediye başkanı olduğumda Vali, Paşa ve general eşleri arasında toplantılar oluyordu. Leyla da gidiyordu. Leyla'ya karışıyorlardı, ona oturması için sandalye bile vermiyorlardı. 'Mehdi Zana'nın eşidir', 'köylüdür', 'cahildir' diye ona hakaret ediyorlardı."
Belgeselde konuşan ailenin yakınları da, Leyla Zana'nın eşi Mehdi Zana'yı cezaevinde ziyarete giderken, bazen parasızlıktan kentin diğer ucundaki cezaevine yürüyerek gidip geldiğini, bu nedenle ayaklarının şiştiğini söylediler.
Leyla Zana da belgeselde, 1991'de milletvekili seçildiğinde TBMM'de yaşanan yemin krizi ile ilgili olarak şunları anlattı:
"Yemin töreninden sonra kendimi bir yabancı bir ülkede hissettim, bir çok milletvekili düşmana bakar gibi bana baktılar. O vekiller her gün ırkımı nasıl katleder, imhaya götürür kararları ile meşguldüler."  
FOTOĞRAFLI