TBMM Genel Kurulu,TBMM Başkanvekili Meral Akşener Başkanlığı'nda toplandı. Genel Kurul'da bugün kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri içinde yer alan özel hayatın gizliliğinin ihlali durumlarında internete erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından önlenmesinin de öngörüldüğü madde görüşülecek.

125 maddeden oluşan kanun teklifinin bugünkü görüşmeleri 4'ncü bölümde yer 85'nci maddeden itibaren başladı. Genel Kurulda söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bu kanun teklifine tepki gösterdi. Oran, "Dün Genel Kurul gece 02.00'da bitti. Gece yarıları yapıyoruz. Yasama biçimi de yanlış. Adalet ve Kalkınma Partisi bu torba yasaları örtülmesi istenen torba yasa içinde geliyor. Akşam oldu bittiye getiriyor ve halktan kaçırılıyor gece geç saatlere kadar çalışılarak. Yasama biçimi hukukun temel ilkelerine aykırı. Biz milletin iyiliği için mi çalışıyoruz şuan. Milletin hayatı iyileşsin daha kolaylaşsın diye mi, yoksa bir şeyleri gizlemek, saklamak, üstünü örtmek veya önümüzdeki süreçte çıkacak bilgi ve belgeleri daha kontrol altına alabilmek için mi yapıyoruz samimi olalım. Kimseyi kandırmayalım. Gezi olaylarında Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri de yürütme olayları da sosyal medyayı, özgürlüğünü gördü ve üstünün kapatılması ve çıkmaması için buraya müdahale edildi. Gelinen sürece baktığımız zaman bu yasanın temel hak ve özgürlüklerle çelişkileri var. Aynı basın özgürlüğü gibi, toplantı özgürlüğü gibi temel hak ve özgürlüklere sığmıyor. Bu yasayı niçin geçiriyoruz size soruyorum" dedi.



MADDE DE NELER VAR



"5651 sayılı Kanunun 9'ncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 9/A maddesi eklenmiştir; Özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi,



MADDE 9/A



(1) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Başkanlığa doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilir.



(2) Yapılan bu istekte; hakkın ihlâline neden olan yayının tam adresi (URL), hangi açılardan hakkın ihlâl edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilir. Bu bilgilerde eksiklik olması halinde talep işleme konulmaz.



(3) Başkanlık, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere derhal Birliğe bildirir, erişim sağlayıcılar bu tedbir talebini derhal, en geç dört saat içinde yerine getirir.



(4) Erişimin engellenmesi, özel hayatın gizliliğinin ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim, video ile ilgili olarak (URL şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla uygulanır.



(5) Erişimin engellenmesini talep eden kişiler, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğinden bahisle erişimin engellenmesi talebini talepte bulunduğu saatten itibaren 24 saat içinde sulh ceza hâkiminin kararına sunar. Hâkim, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatın gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini değerlendirerek vereceği kararını en geç kırk sekiz saat içinde açıklar ve doğrudan Başkanlığa gönderir; aksi halde, erişimin engellenmesi tedbiri kendiliğinden kalkar.



(6) Hakim tarafından verilen bu karara karşı Başkanlık tarafından 5271 sayılı Kanun hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.



(7) Erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır.



(8) Özel hayatın gizliliğinin ihlâline bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde doğrudan Başkanın emri üzerine erişim engellenmesi Başkanlık tarafından yapılır. Bu karara karşı sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilir."