MARDİN'de BDP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak destekleyeceği Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile BDP arasında belediye meclis üyelerinin belirlenmesi konusunda kriz çıktı. Sorunun çözümü için Türk ile BDP seçim komisyonu biraraya geldi.
Mardin'de, siyasi yasaklı olduğu için bağımsız olarak Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Ahmet Türk ile kendisini destekleyecek BDP arasında belediye meclis üyelerinin belirlenmesi konusunda kriz çıktı. Daha önce çıkan kriz Türk ve BDP seçim komisyonunun üzerinde anlaştığı bir liste ile aşılırken, başvurunun son günü olan bugün seçim kuruluna verilecek olan listeyi gören Ahmet Türk'ün, bazı isimlerin daha önce üzerinde anlaştıkları listede bulunmadığı gerekçesiyle tepki gösterdiği ve adaylıktan çekilmeyi bile düşünebileceğini söylediği ileri sürüldü.
Bunun üzerine BDP seçim komisyonu üyeleri Mardin'de Ahmet Türk ile toplantı yaptığı, tarafların üzerinde anlaşacakları bir listede uzlaşmaya çalıştıkları öğrenildi. Ahmet Türk'ün bir süre önce de belediye başkanı seçilmesi durumunda çalışabileceği belediye meclisi üyelerinin seçimi konusunda söz sahibi olmak istediğini BDP'ye bildirmiş ve taraflar görüşerek, sorunu çözdüklerini belirtmişlerdi.
SÜRYANİ KÜLTÜR DERNEĞİNDEN BDP'YE EŞ BAŞKAN TEPKİSİ
Bu arada, Türk ile BDP arasında yaşanan belediye meclis üyeleri krizi aşılmaya çalışılırken, bir krizde seçilmesi halinde Ahmet Türk'e resmiyette başkan vekilliği yapacak olan eş başkan adayı yüzünden çıktı. Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Yuhanna Aktaş, Mardin Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı adayı olarak adı açıklanan Süryani asıllı Februniye Akyol'a tepki gösterdi. Yazılı açıklama yapan Aktaş, Türkiye ve Avrupa'da bulunan metropolitlikler, siyasetçiler, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarının Süryani Demokratik Birliği Kadın Kolları Başkanı Şamiran İshak'ın Mardin Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı olarak önerdiklerini, ancak yerine bir başka Süryani kadının atandığını söyledi. Aktaş açıklamasında, şöyle dedi:
"Mardin'de, 30 Mart yerel seçimlerinde sayın Ahmet Türk'ü aday gösteren BDP'nin, fiilen hayata geçirmek istediği eş başkanlık için, Süryani Demokratik Birliği Kadın Kolları Başkanı Şamiran İshak'ı aday göstereceği yönündeki bizi ziyadesiyle umutlandıran durum büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştır. Yerel yönetimlerde öz yönetim idealini, Mezopotamya coğrafyasının tüm paydaşları için mümkün olan en yüksek katılımla sağlamaya dönük politik söylemiyle emek, barış ve demokrasi bloğuna olumlu yönde renk veren BDP'nin herhangi bir temsil potansiyeli olmayan birini, yurt içinde ve dışında 46 kurum kuruluş, kanaat önderinin ve Mardin Süryani asıllı Milletvekili Erol Dora'nın önerdiği bir isim olan Şamiran İshak'a yeğlemesi kabul edilebilir değildir."