ANKARA, () - CHP'li Faruk Loğoğlu, geçtğimiz günlerde Gaziantep'te meydana gelen Suriyeli mülteci gerginliği konusunda mültecileri uyararak; "Suriye'ye yakın illerimizde baş gösteren ekonomik ve sosyal sorunlar nefret söylemine, göçmen karşıtı ayaklanmalara ve sistematik linçlere dönüşmektedir" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, yaptığı yazılı açıklamada gündemdeki konulara değindi. Loğoğlu, Suriye'de 2011 yılından bu yana süren iç savaşın bilançosunun her geçen gün ağırlaştığını belirterek, komşu ülkere sığınan milyonlarca Suriyelinin yaşadığı insanlık dramının yürek burkmaya devam ettiğini dile getirdi. 'Suriye'deki savaşın yanı sıra, Irak'ın kuzeyinde etkili olan terör örgütü İslam Devleti (IŞİD) katliamlarından kaçan on binlerce Türkmen ve Yezidinin durumu da var olan trajediyi ağırlaştırmakta ve acılara yeni acılar katmaktadır' diyen Loğoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
"AKP Hükümeti'nin ateşe benzin dökerek derinleştirdiği Suriye ve Irak'taki karışıklıklar neticesinde tırmanan sığınmacı sorunu, Hükümetin sırf günü kurtarmaya yönelik ve siyasi gösteriş amaçlı ilkesiz, plansız ve duyarsız politikaları nedeniyle büyük bir toplumsal felakete dönüşmek üzeredir. Suriyeli sığınmacıların Türkiye'nin güç, kaynak ve imkânları göz ardı edilerek ve kontrolsüz olarak ülkeye kabul edilmeleri neticesinde Suriye'ye yakın illerimizde baş gösteren ekonomik ve sosyal sorunlar nefret söylemine, göçmen karşıtı ayaklanmalara ve sistematik linçlere dönüşmektedir. AKP'nin hayalci ve hatalı Suriye politikasının bedelini hem vatandaşlarımız, hem Suriyeliler ödemektedir. Geçtiğimiz günlerde Gaziantep'te yaşanan şiddet olayları göstermektedir ki Suriyeli sığınmacılar ile vatandaşlarımız arasındaki üzücü gelişmelerin artarak sürmesi ve diğer illerimize yayılması ciddi bir olasılıktır."
"DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU, GEREKEN İLGİYİ TÜRKMENLER VE YEZİDİLERDEN ESİRGEMEKTEDİR"
Faruk Loğoğlu, 'Türkmenlere ve Ezidilere Türkiye'ye girişte sorun çıkarıldığı iddialarını' da sorarak, AK Parti hükümetinin bu konuda açıklama yapması gerektiğini dile getirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu eleştiren Loğoğlu; "Seçilmiş yaralı insanları siyasi geleceğine basamak yapmakla meşgul olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gereken ilgiyi Türkmenler ve Yezidilerden esirgemektedir" eleştirisinde bulundu. Loğoğlu şunları kaydetti:
"AKP Hükümeti'nin, IŞİD tehdidinden kaçan on binlerce Yezidi ve Türkmen'e Türkiye'ye girişlerinde sorun çıkarıldığı iddiasına açıklık getirmesini bekliyoruz. Yezidilere ve Türkmenlere gereken yardım kontrollü bir şekilde ve gecikmeden yapılmalıdır. AKP Hükümeti, Türkmen ve Yezidi kardeşlerimize yönelik ayırımcı bir yaklaşım içinde olduğuna yönelik iddialara da en kısa zamanda bir açıklık getirmelidir. Anlaşılmaktadır ki, Gazze'den Türkiye'ye tedavi için getirilen seçilmiş yaralı insanları siyasi geleceğine basamak yapmakla meşgul olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gereken ilgiyi Türkmenler ve Yezidilerden esirgemektedir. CHP, ülkemize sığınmaktan başka çareleri olmayan insanlar arasında hangi saikle olursa olsun bir ayırımcılık yapılmasına karşıdır."
"IRAK-TÜRKİYE SINIRINA TAMPON BÖLGE ÖNERİSİNİ DEĞERLENDİRİN"
CHP'li Faruk Loğoğlu, AK Parti hükümetine seslenerek; "CHP olarak başta Dışişleri Bakanı Davutoğlu olmak üzere AKP Hükümeti'ni uyarıyoruz! Vatandaşlarımız ve ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimiz arasındaki tansiyonu düşürecek somut adımlar atın. Yezidiler ve Türkmenler konusunda uluslararası toplumu daha fazla sorumluluk almaya çağırın ve CHP'nin haftalardır gündeme getirdiği Türkiye-Irak sınırında bir tampon bölge önerisini değerlendirin" dedi.