Fırat KESKİNKILIÇ / ANKARA, () - HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'in HDP tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak önerilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Tüzel, "Biz onun CHP grubundan Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesini beklerdik. Böyle bir şey olmuş olsaydı, belki de HDP'de bu yönde karar alıp kendisini destekleyebilirdi" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Türkiye'nin değişik illerinden gelen işçi temsilcileri ile birlikte TBMM basın kapısı önünde basın toplantısı düzenledi. Taşeronlaşmanın yasaklanması için 100 binin üzerinde imza toplandığını ve bu imzaları TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e vereceklerini belirten Tüzel, “100 bini aşkın imza, taşeronun yasaklanması, özelleştirmelerin durdurulması, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınması, denetimlerin işçi temsilcileri, sendikalar ve meslek kuruluşlarıyla birlikte yapılması ve iş kazalarının sorumlularının cezalandırılmasına dönük toplanan imzaları TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sunacağız" dedi.

Burada gazetecilerin CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'in HDP tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak önerilmesini hatırlatması üzerine Tüzel, "Rıza Türmen çok değerli, hem insan hakları alanında, hem Avrupa İnsan Hakları yargıcı olarak, hem de ülkemizdeki demokrasi ve özgürlükler sorununda halktan yana tutum almış bir temsilci olarak çok saygı değer bir insan. Böylesi bir görevi layıkıyla yerine getirebilecek bir insan. Biz arzu ederiz ki onun kendi gurubundan, CHP grubundan Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesini beklerdik. Böyle bir şey olmuş olsaydı, beklide HDP'de bu yönde karar alıp kendisini destekleyebilirdi. Ekmeleddin İhsanoğlu gibi bir şahsiyeti mevcut iktidarın bugünkü sürdürmüş olduğu anlayışa çok ters düşmeyen ve CHP'nin aslında ilkeleriyle, anlayışıyla tabandaki beklentisiyle uyuşmayan bir aday saptamış oldu. Biz HDP olarak Türkiye'nin emek, demokrasi, özgürlükler, İnançlar, laik, çevre sorunları, cinsiyet ayrımcılığı gibi temel meseleleri üzerinde halkın yanında olacak bir aday arayışı içinde olduk ve olacağız. Bu yönde çalışmalarımız sürüyor. Arkadaşlarımız Rıza Türmen ile zannederim bir görüşme yaptılar. Bunun ne kadar gerçekleşebilir olacağını önümüzdeki süreçte göreceğiz" dedi.

Tüzel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu adaylık tartışması CHP'de bir dalgalanmaya yol açtı. CHP'ye gönül vermiş bütün CHP camiası bu gidişatı sorgulamalı. Bizim dileğimiz o. Biz bütün halk güçleri olarak ortak hareket etmek isteriz. Cumhurbaşkanlığı süreci bütün kutuplaştırmaların, gerginleştirmenin, bu savaşa doğru sürüklenen dış politika karşısında kendi sorunlarımıza çözüm üreten, devlete başkanlık değil, halkı temsil edecek gerçekten bir Cumhurbaşkanlığı aday çıkartma çalışmalarımız sürecektir."