BAŞBAKAN-BARZANİ GÖRÜŞMESİ SÜRECE KATKI SAĞLAYACAK
Numan Kurtulmuş, toplantının ardından Vali Orhan Düzgün’ü makamında ziyaret etti. Ziyarette basın mensuplarının Başbakan Erdoğan hafta sonu gerçekleştireceği Diyarbakır ziyaretine yönelik sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Başbakan’ın aynı zamanda Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapacağı görüşmenin de önemli olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Bölgenin selameti açısından Kuzey Irak’ta KDP en önemli siyasi aktördür. Mesut Barzani’de bölgenin tamamını ciddi şekilde etkileyen politik aktördür. Biz başından beri bölgedeki sorunların kendi iç inisiyatifleri ile çözülmesinden yanayız. Komşularımızın sorunlarının 10 bin km. öteden gelenlerin çözmesini beklersek burada çözüm çıkmaz" dedi.
“SORUNDAN MEDET UMANLAR VAR”
Başbakan’ın, Barzani ile yapacağı görüşmenin aynı zamanda çözüm sürecine de katkı sağlayacağını ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Bu görüşmenin Türkiye’de çözüm sürecinin devam etmekte olduğu bir ortamda yapılması da ayrıca önem taşıyor. Başbakanımızın da dediği gibi bizler her türlü siyasi riski göze alarak çözüm sürecine yönelik adımları atıyoruz. Bu meseleyi de siyasi değil, insani bir proje olarak görüyoruz. 30 yıldır 7 bin insan şehit oldu, 30 bin insan hayatını kaybetti. Bütün bu görüşmelerde bölgede silahların toprağa gömülmesini sağlayacak adımlar ve bunun için gayret sarf ediyoruz. İki hafta önce ben de Diyarbakır’daydım ve bölgede insanlar sevinç içindeler. Dışarıda da sorunun çözülmesini istemeyen, bu sorundan medet uman bir takım çevreler olabilir. Bu çevreler de süreci baltalayabilir. Ama çözüm sürecine yönelik adımları atmaya zorundayız."
 “İSRAİL’İN TAVRI İLE BARIŞ OLMAZ”
Kurtulmuş, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın, İsrail’le barış görüşmelerinden çekildiğini açıkladığı bir soru üzerine de Kurtulmuş, “Bu yeni bir mesele değil. İsrail, Filistin’in özgür bir devlet olduğunu kabul etmeden Ortadoğu’da kalıcı bir İsrail- Filistin barışının sağlanamaz. İsrail uzlaşmacı değil. Bölgede kendi çıkarlarına uyumlu olduğu için kaosun devam etmesini isteyen ülkeler de var" diye konuştu.

CZ(OE/AAA)