Cafer ZENGİN/KAYSERİ, () - CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na imza vermediğini, ancak Milletvekili Süheyl Batum tarafından aday gösterildiğini iddia ettiği Emine Ülker Tarhan’ı da desteklemediğini söyledi. Tarhan’ın bazı çevrelerce partinin genel başkan adayı olarak anılmaya başlandığını belirten Kulkuloğlu, "İhsanoğlu'na birçok gerekçe ile ve Sayın Tarhan'da ayrı başka bir çok ve geçerli gerekçelerle destek vermeyeceğim. Tarhan'ın olası tabloda da CHP Genel Başkanlığı'na uygun ve doğru aday olamayacağını düşünüyorum" dedi.
CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu, partisindeki cumhurbaşkanlığı aday tartışmaları ile ilgili açıklamalar yaptı. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aday gösterilmesine tepki koyan bazı milletvekillerinin Emine Ülker Tarhan'ı aday göstermek için girişim başlatmasını Twitter hesabında değerlendiren Kulkuloğlu, hem İhsanoğlu’na hem de Tarhan’a imza vermeyeceğini açıkladı.
"İHSANOĞLU’NA DA, TARHAN’A DA İMZA VERMEDİM"
Kulkuloğlu, tartışmalarla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
"Ben Ekmeleddin İhsanoğlu'na imza vermedim. Ancak başka gerekçelerle Emine Ülker Tarhan'a da imza vermeyeceğim. Sn. Tarhan'ı Sn. Kılıçdaroğlu Ekmeleddin Bey'in yerine aday etseydi de yine Sn. Tarhan'a bugün ki aynı gerekçelerle yine imza vermezdim. Sn. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu Sn. Genel Başkanımız Kemal Kılıcdaroğlu, Sn. Emine Ülker Tarhan'ı Sn. Süheyl Batum tek başlarına belirledi. Ayrıca arka planda Sn. İhsanoğlu'na bir çok gerekçe ile ve Sn. Tarhan'da ayrı başka bir çok ve geçerli gerekçelerle destek vermeyeceğim. CHP’nin adayı olmak, Cumhur'un başı olmak için kişinin olmazsa olmaz kriterler taşıması gerektiğine inanıyorum. Toplum olarak çok çabuk unutuyor, çok çabuk tüketiyor ve medya, özellikle sosyal medya ve bazı basķı unsurlarının yönlendirmeleriyle ya çok çabuk kişi ve olayları sahipleniyoruz ya da çok çabuk reddediyoruz. Ayrıca bugün ülke, rejim ve kendisi için büyük bir risk alan Sn. Genel Başkan ile ilgili ileride doğabilecek bir tereddüt de bugün Sn. Süheyl Batum tarafından aday edilen Sn. Tarhan'ın adı biraz önce bahsettiğim gerekçe ile hemen bazı odaklar ve tabanımızın bir kısmı tarafından CHP Genel Başkan Adayı olarak anılmaya başlanabilecek ki, ben orada da Sn. Tarhan'ın olası böyle bir tabloda da CHP Genel Başkanlığına uygun ve doğru aday olamayacağını düşünüyorum."
"ABDULLAH GÜL’E OY VERİRDİM"
Kulkuloğlu, kendisine ‘Neden imza vermediği’ konusunda değişik yollarla yüzlerce kişinin soru yönelttiğini ve bu nedenle tek taraflı bir açıklama yaptığını anlatırken yeni dönemde milletvekili olma gibi bir kaygısının da olmadığını belirtti. Bu konuda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül örneği veren Kulkuloğlu, kişisel hesabında ayrıca şu görüşlere yer verdi:
"Gerekirse detay ve olaylara girerim. Bizzat şahit olduğum detayını bildiğim geçerli gerekçelerim var. Benim yeniden milletvekili olmak gibi bir kaygım olsa Ekmeleddin Bey’e imza verirdim. Para sahibi olmak 3 dönem milletvekili olmak gibi bir kaygım olsaydı Abdullah Gül’e oy verirdim. Ben siyasi İslam’a hayır dediğim için, halktan aldığı oyu satanların yaptığını, yani bir bedel karşılığı başka partiye geçmeyi şerefsizlik olarak gördüğüm için bedel ödemiş, ödettirilmiş bir insanım. Canından malından vermiş ama dik ve onurlu durmuş, Atatürk’ün kemiklerini sızlatmamış bir insanım. Batırıldığım süreçteki karşıĺıksız çek davalarının fezlekeleri hariç hakkında yirmiye yakın fezlekesi olan, milletvekilliği bittikten sonra AKP ve onun uzantıları ile en sert mücadeleyi vermiş, bu nedenle de yaklaşık 70 yılla yargılanacak bir insanım. Bu mücadele sürecinde normal bir insanın tıbben dayanamayacağı, ekonomik olarak dayanamayacağı baskı ve zulümlerden geçmiş bir insanım. Ağustos 2007’de batırılıp milyonlarca dolar servetimi, anamın babamın malını mülkünü, karımın babasından kalan mülkünü kaybetmiş olmayı, sadece dik durmak, haysiyet sahibi kalmak Cumhuriyet değerlerinden Atatürk devrimlerinden ödün vermemek, siyasal İslam’a dur demek adına göze almış ve kaybetmiş biriyim. Lütfen klavyesi başında kahraman kesilmesin 7 Mayıs 1980’de ablamın eşi, yani eniştem aynı zamanda amca oğlum olan ve o tarihte CHP Kayseri İl Başkanı Merhum Mustafa Kulkuloğlu'nun gözlerim önünde kurşunlanarak öldürülüşüne daha 15 yaşında tanık olmuş, bu büyük acıyı yaşamış birisiyim. Ben gücünü aldığı halkını küçük gören bir aday istemem. Ben yüzde yüz milli bir aday isterim. Arkasında halktan başka güçler olan aday istemem. Yaptığı islerle Tayyibe emek vermiş onun çıkarına hizmet etmiş bir aday istemem. Adayın sadece bugünü ne değil dününe de bakarım. Arkasında ki odak ya da odakların monte ettiği hiç bir adayı istemem."

FOTOĞRAFLI