Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA,- YALOVA’da konuşan Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'de yargı bağımsızlığının kalmadığını öne sürerek, "Şu anda Türkiye'de, yargı bağımsızlığı var diyebilecek adamın alnını karışlarım. Yargı bağımsızlığından şu anda bahsedebilmek mümkün değil" dedi.
Türk Eğitim Sen'in Yalova'da Sporium Tesisleri’nde düzenlenen dayanışma gecesine katılan Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk burada bir konuşma yaptı. Ülkede siyasi istikrarın kalmadığını söyleyen Koncuk, "Yıllardır istikrar sözü kullanılan Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durum çok kötü. 11 yıldır iktidarın her seçim pankartında, afişlerinde hep bu ön plana çıkartıldı. 'Aman siyasi istikrar bozulmasın' diye. Bu sözü iyi hatırlıyorsunuz. Bugün ülkede siyasi istikrardan bahsetmek mümkün mü? Şöyle bir değerlendirelim. Şu anda Türkiye'de özel sermayenin dış borç toplamı 277 milyar dolar. 17 Aralık operasyonu demiyorum. Rezilliğinden sonra, ayakkabı kutularından milyon dolarlar fışkırdıktan sonra, bakan çocuklarının evlerinde kasa dolusu paralar bulunduktan sonra daha birçok rezalet ve yolsuzluklar yaşandıktan sonra dolar, Türk lirası karşısında yüzde 22 değer kazanmış. 277 milyar dolar borcu olan özel sektör, şu anda borcunu son bir ayda yaşanan bu rezillikten sonra yüzde 22 fazlası ile ödemek zorunda kalıyorsa bunun yansımasının vatandaşlarımıza olacağını bilmemiz lazım. Birçok fabrikada, birçok işyerinde gariban vatandaşlar, işçiler, asgari ücretliler kapı önüne konacaklar. Özel sektör borcunu ödeyemeyecek" dedi.
Konuşmasında, yargı bağımsızlığının kalmadığını ifade eden Koncuk, “17 Aralık tarihinden bu yana protesto edilen senet sayısı yukarıya doğru çıkıyor. Karşılıksız çek sayısı yukarı doğru çıkıyor. Eğer gidişat böyle devam ederse ki aksini göremiyoruz; bankaların kredi ödemelerinde geri dönüşler zayıflayacak ve batık krediler nedeniyle birçok banka ödeme krizi ile karşı karşıya kalacak. Doların bu hızla devam etmesi Türk lirasının dolar karşısındaki kaybını arttıracak. Bu asgari ücretlinin, devlet memurlarının, dar ve sabit gelirli tüm çalışanlarımızın alım gücünün azalması anlamına gelir. Bizim bu söylediklerimizi söylemesi gereken ancak iktidara mideden bağlı olduğu için bazı kuruluşlar söyleyemiyor. Şu anda tüm ülke vatandaşlarının iktidara bir güven problemi var mı yok mu? Var. Şu anda yargı bağımsızlığı Türkiye’de var diyebilecek adamın alnını karışlarım. Yargı bağımsızlığından şu anda bahsedebilmek mümkün değil" diye konuştu.