Utku BOLULU/İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Başkan Adayı Aziz Kocaoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle organize edilen 'Kadın Festivali Sergisi' açılışında AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ı eleştirdi. Yıldırım’ın kadınları öven sözlerine “Günaydın” karşılığını veren Kocaoğlu, “İzmir’de aday olunca hanımlar öne çıkıyor. Kültür, sanat, tiyatrodan bahsediyorsunuz” dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği 'Kadın Festivali Sergisi' Kültürpark Fuar Alanı’nda törenle açıldı. Törene CHP İzmir milletvekilleri Alattin Yüksel, Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, kadınlar, genç kızlar, engelliler ve çok sayıda İzmirli katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı konuşmada yerel seçimlerdeki belediye başkanlıkları ve meclis üyesi aday listelerindeki kadın-erkek oranını değerlendirdi. Kocaoğlu “Bu dönem hem ilçe belediye meclislerinde, hem de Büyükşehir meclisinde 3-4 kat artış var. Kesinlikle yeterli değil. Ancak büyük bir adım olarak değerlendiriyorum. Bizde hiç belediye başkanı yoktu. Bu yerel seçimde iki belediye başkan adayımız oldu. Üçüncü ve dördüncü için yoğun çaba gösterdim. Her ilçe konuşulduğunda genel başkanımız “Kadın yok mu kardeşim' sözüyle uyarıda bulundu. Bir kapıyı açtık. Umuyorum önümüzdeki süreçte Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere ilçelerde hiç değilse önce yüzde 33 ardından yüzde 50 oranında artarak kadın adayların çoğalması önemlidir” dedi.
YILDIRIM'A “GÜNAYDIN”
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ı da eleştiren Kocaoğlu, “Çok komik bir şey olmuş. Artık bazen yorum bile yapmıyorum. AKP'nin Büyükşehir adayı hanımları öven, yere göğe sığdıramayan bir konuşma yapmış. Buna bir şey söylenebilir. Ona 'günaydın' denilebilir. İzmir'de belediye başkanı adayı olduğunuz zaman operadan, tiyatrodan, devlet senfoniden, kültür sanattan bahsediyorsunuz. Ama Ankara'da Devlet Opera ve Balesi’ni, Devlet Senfoni Orkestrası’nı, Devlet Tiyatrosu’nu nasıl tasfiye edeceğiz diye hesap yapıyorsunuz. İzmir'e gelince hanımlar ön plana çıkıyor. Tiyatro, kültür sanat önde ama buradan gidince olmuyor. Ne iş yaparsanız yapın güven önemlidir” diye konuştu.
“GÜVEN İFLAS ETTİ”
Kocaoğlu, yaşanan süreçte hükümetin güven kaybettiğini de söyledi. Kocaoğlu, “AKP 2002 yılında iktidar oldu. 2007'ye kadar bir dönem geçti kaldı. Ardından yine 2011 yılında kadar bir AKP iktidar süreci yaşadık. Sürekli kötüye giden, insan haklarını, adaleti tahrip eden bir yapı ile karşılaştık. 2011 yılından itibaren ise iş zıvanadan çıktı. Ardından seçim olmadı ama Gezi olayları oldu. 17 Aralık hareketi de Hükümet’e, Başbakan’a güvenin iflasıdır. Bırakın ekonomiyi, can kaygısına düşmüş durumdayız. Hepimiz bunun ızdırabını çekiyoruz” dedi.
“HESAP VEREMEYİNCE KORKTULAR”
Kocaoğlu, hükümetin gençlerden korktuğu için baskı kurarak engellemeye çalıştığını öne sürdü. Geçmişten örnekler veren Kocaoğlu şunları söyledi:
“Dünyada 68 hareketi diye bir gençlik hareketi başladı. Fransa'da başlayan hareket Türkiye'ye yayıldı. Kimisi öldü, asıldı, yurt dışına kaçtı. Türkiye'de gençleri birbirinden ayırdılar. En çalışkan çocukları, sevenleri yok ettik. Ardından 78 kuşağı çıktı. Kan gövdeyi götürdü. Gençler birbirini öldürdü. Çocuklarımız öldü, hapislerde çürüdü, kamu hizmetlerinden mahrum oldu. Gezi olaylarını yapan gençlerin büyük çoğunluğu bugün ya devlette üst düzey yönetici, ya da özel sektörde yönetici olacak çocuklardır. Devlette, özel sektörde Türkiye'yi yönetecek gençlerdir. Aynı 68-78 gibi çocuklarla barışmak yerine 6 çocuğumuzu öldürerek, şiddet kullanarak dağıttılar. Gelişmiş ülkeleri bugün 68 kuşağı yönetiyor. Hemen altında 78 kuşağı geliyor. Biz iki kuşağı tahrip ettiğimiz için böyle yöneticilere kaldık. Gelişmiş ülkeler o dönemki gençleri ile barıştılar.”
“YA KURTULACAĞIZ, YA YOKUŞ AŞAĞI GİDECEĞİZ”
Kocaoğlu, törene katılan kadınlara seslenerek, “30 Mart'ta mutlaka oy vereceksiniz. Hepinizin desteklediği parti bellidir. Size akıl veremem. Oylarınıza sahip çıkın. Sandığa sahip çıkın. Bugünden itibaren neye etki edebiliyorsanız, akrabalarınızı, yakınlarınızı arayın. Bu ülke kurtulursa önderliğini İzmir yapacak. Bunun önderi de sizler olacaksınız. 2014 yılında üç tane seçim olacak. Yerel seçim ilk sınavdır. Ardından 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce ya da sonra bir genel seçim daha yaşayacağız. Bu yıl ülkenin kurtuluşu, hukuk devleti, malın mülkün, canın korunması için, adaletin tesisi için gereklidir. Ya 2014 yılında bu üç seçimde biz bu dertten kurtulacağız ya da freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı meçhule gideceğiz” dedi.
“İZMİR'E TARİHİ GÖREV DÜŞTÜ”
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aziz Kocaoğlu 'algı yönetimi' vurgusu yaptı. Hükümeti eleştiren Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Nüfusun yüzde 75'ini kendilerine düşman yaptılar. Kurtulmamız gerekiyor. İlklerin kenti, Hasan Tahsin'in kenti, ilerici, aydın kent, yaşam biçimine sahip çıkan, hanımların daha önde olduğu kent diyoruz. Bu kent kurtuluşun meşalesini yakmazsa hiç kimse bu meşaleyi yakamaz. Bu tarihi görev İzmir'e düşmüştür. O becerikli, götürüyor, yürütüyor önemli değil. Bu ülke zengin bir ülkedir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptım. Burada edindiğimiz tecrübe, deneyim var. Yöneticiler çalmazsa, yolsuzluk yapmazsa, namuslu olursa ülke 10 senede kalkınır. O zaman yerel seçimde, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimde kimi namuslu biliyorsanız ona oy verin. Bana değil, başkasına değil kimi görüyorsanız ona oy verin.”
Konuşmanın ardından kurdelenin kesilmesiyle birlikte Kadın Festivali Sergisi açıldı. Kocaoğlu, kadın dernekleri, belediyeler, sivil toplum örgütlerinin açtığı stantları tek tek dolaştı. Belediye şirketlerinden İZELMAN’in anakokulunda eğitim gören çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. CHP İzmir milletvekilleri Alattin Yüksel ve Hülya Güven ise engelli gençlerle dans etti.

UB(AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)