İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ak Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın, Karayolları şantiyelerini dolaşıp açıklamalar yapmasına tepki gösterdi, bunun görevi teslim ettiği yeni bakana ayıp bir davranış olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 40 kilometrelik sahil şeridi boyunca projelendirilen kent bisikletleri sistemini İnciraltı’ndan başlattı. 'Yollar artık Bisim' sloganıyla sağlıklı ve çevreci bir ulaşım imkanı sağlayacak bisikletlerin ilk kullanıcısı da Başkan Aziz Kocaoğlu oldu. Kocaoğlu, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı olan Ak Parti adayı Binali Yıldırım ve Ak Parti milletvekili Nesrin Ulema’yı eleştirdi.
Aziz Kocaoğlu, Ak Parti adayı Yıldırım’ın seçim kampanyasında Karayolları şantiyelerine gitmesini eleştirdi. Kocaoğlu “Önce AKP belediye başkan adayı, şantiye dolaşıyor Bölge müdürleri ve il müdürleriyle birlikte dolaşıyor. Bu yanlıştır. Bürokrat adayın yanında gezmez. Bu üçüncü seçimdir. Benim yanımda seçim çalışmasında bürokrat gördünüz mü? 'Yok tüneli izliyorum! Yok burayı bilmem ne yapıyorum' olmaz. Önce koltuğu törenle teslim ettiğiniz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a ayıptır. Biz biliyoruz yaptığınızı. İzmir’de bir telaş içinde böyle şeyler yapılmaz” dedi.
İNCİRALTI SAĞLIK ÜSSÜ OLMALI
Kocaoğlu İzmir’in gelişmesi kalkınması için İnciraltı’nın planlanması, değerlendirilmesi gerektiğini de hatırlattı, “Sağlık konseptiyle planlanması gerekmektedir. Bölgenin ve Türkiye’nin en büyük sağlık üssünün burada kurulması gerekmektedir. Kent ormanı 2200 dönüm. Geri kalan kısıma AVM değil, konut değil, başka amaçlar değil, sadece sağlık, termal oteller, tıp fakülteleri, sağlıklı ilgili yüksek okullar, hemşirelik okulları, geriatri merkezleri, kür merkezleri, araştırma enstitüleri yapılmalı. Burasını sağlık üssüne çevirmeliyiz. Kentliyle birlikte yoğunluğu, işlevi, yüksekliği birlikte belirlemeliyliz” dedi.
Kocaoğlu, “İzmir’e yatırımcı gelmiyor, belediye kovuyor, istemezükçü belediye, istemezükçü İzmirliler” iddiları olduğuna dikkat çekerek bu söylemlere yanıt verdi. Kocaoğlu, “Rahmetli Piriştina’nın başlattığı 5000 dönüm liman arkası, Salhane Turan bölgesini gökdelenler bölgesi olarak planladık, Ön taraf turizm arka plan merkezi iş alanı olarak ayrıldı. Binalar, gökdelenler iş merkezleri oteller Liman arkasında yükseliyor. Siz eğer doğru planlama yaparsanız, siz eğer rantı bir tarafa itip kentin geleceğini önünüze, refahını yaşam stantdartlarını, lokmasının büyümesini hedef alırsanız yapamayacağınız iş yoktur. Burayı başardığımızda hem yurt içinde, hem yurt dışında birçok sektör temsilcisi gelecek, yatırım yapacak” dedi.
PARKUR 100 KM OLACAK
Bisiklet projesi hakkında da bilgi veren Kocaoğlu, “Bisiklet kullanımı dünyada modern kentlerde sürekli artıyor. Bizim de böyle bir projemiz vardı. Nokta nokta bisiklet kullanımına çalışıyorduk. İnciraltı’ndan Bostanlı, Doğal Yaşam Parkı, içindeki parkurla birlikte Kuş Cenneti kapsayan 100 kilometrelik bisiklet yolu devreye girecek. İnciraltı’ndan bisikletine binen arkadaşımız Kuş Cenneti’ne kadar kesintisiz gidebilecek. İnciraltı-Mavişehir arası 40 km mesafede 29 istasyon öngördük. Bugün 11’i devreye giriyor. Projeyi 311 bisikletle açıyoruz. İhtiyaca göre artacak. İzmirliler istedikleri istasyona bisikleti bırakabilecek. Tüm bisiklet kullanıcılarına hayırlı olsun” dedi.
BİSİM PROJESİ
Alsancak Limanı ile İnciraltı arasında toplam 15 bisiklet istasyonu planlandı. Bugün 11 bisiklet istasyonu devreye girerken bir ayda bu rakam 29’a ulaşacak, Mavişehir’e kadar uzanacak. 311 bisiklet, 439 özel kilitli park yerinde hizmet verilecek. Bisiklet kiralama ücreti ilk 1 saat için 2 TL olarak belirlendi. Sonraki her saat için ise 1 TL ödenecek. Kiralama noktalarında bulunan kiosklardaki POS cihazlarından kredi kartıyla ve park yerlerinden üyelik kartıyla bisiklet kiralanabilecek. Bisiklet kullanım sonunda herhangi bir istasyona iade edildiğinde, kullanım süresi üzerinden belirlenecek bedel kredi kartından tahsil edilecek. Sisteme üye olan kullanıcılar ise dolum yaptırdıkları abone kartıyla kiralama yapabilecek. Bilgilendirme panoları sayesinde de hangi istasyonda uygun bisiklet ile boş park yeri bulunduğu bilgisine ulaşılabilecek.

UB(İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)