Birkan YILDIZ / ANKARA,() - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu; "Dün bir jest yapmış İhsanoğlu. Demirtaş'ın da Erdoğan'ın da hesaplarına biner lira para yatırmış. Erdoğan iade etmiş...Parayı iade ediyor, kibire bakın kibire" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, konuşmasında Soma'daki maden faciasında ardından verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. İşçilerin Ankara'ya yaptıkları ziyarette dile getirdikleri taleplerin tutunağa yazıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, torba yasada bu taleplerin yerine getirilmediğini savundu. CHP'nin yaşam odası önergesinin reddedildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu; "Neymiş, pahalıymış. Her şeyi parayla ölçen bir anlayışa hala destek verecek misiniz?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, dün CHP Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen ve birçok eski CHP'linin katıldığı toplantının çok önemli olduğunu vurgulayarak, katılımcılara teşekkür etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin tarihi bir süreçten geçtiğini dile getirerek; "Bu seçim, sıradan bir iktidar mücadelesi değildir. Bu seçim Türkiye'nin, demokrasinin, parlementer rejimin oylandığı bir seçimdir. Bu seçim CHP ile diğer partiler arasında bir yarış değildir. Bu seçim bir kişiyi seçiceceğiz, Cumhurbaşkanı koltuğuna oturtacağız seçimi de değildir. Bu seçim Türkiye'nin geleceğinin oylanacağı bir seçimdir. Bu gerçek üzerinden yola çıkmamız gerekir. Bütün partilere sesleniyoruz; 200 yıllık parlementer seçimi taçlandırmak istiyoruz, oyumuz bellidir. Hayır bir otokratın, baskıcının başımızda olmasını, kızdığı zamanda sopayla vurmasını istiyorsanız, onun da yeri bellidir. Sandığa giderken, dikkatli olmamız lazım. Eğer biz çocuklarımızı, Türkiye'yi, geleceği düşünüyorsak sandığa gideceğiz ve oyumuzu kullanacağız" diye konuştu.

 "SİZİN ÇOCUĞUNUZ TEKMELENEREK ÖLDÜRÜLDÜĞÜNDE 'POLİS DESTAN YAZIYOR' DİYE ADAMA OY VERECEK MİSİN?"

Kılıçdaroğlu, anne ve babalara seslendiğini söyleyerek, Eskişehir'de öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi yerine kendilerini koymalarını istedi. Korkmaz'ın karanlık bir sokakta sopalarla ve tekmelenerek öldürüldüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu; "Sizin çocuğunuz tekmelenerek öldürüldüğünde 'polis destan yazıyor' diye adama oy verecek misin? Aynı şey sizin başınıza her an gelebilir. Gençleri anlamak yerine sopayla susturmak, hangi demokraside vardır. Ve bu insan, hangi yüzle gelip 'Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı olacağım' diyor? Nasıl bir Türkiye'de yaşıyoruz? Sandığa gideceğiz ve nasıl bir Cumhurbaşkanı seçeceğiz? Böyle bir Türkiye'de yaşıyoruz; Delillerin karartıldığı, adaletsizliğin geçerli olduğu bir Türkiye'de yaşıyoruz. Bunun mücadelesini yapıyoruz. Bu seçim bu açından çok önemli bir seçimdir" ifadelerini kaydetti.

"YALAN KONUSUNDA KİMSE ONUN ELİNE SU DÖKEMEZ"

Kılıçdaroğlu, dünkü 'Tıpış tıpış gideceksin sandığa oy vereceksin' sözlerinin ardından Başbakan Erdoğan'ın kendisine diktatör dediğini hatırlatarak; "Ben diyorum ve kendimde tıpış tıpış gidip oy kullanacağım. Senin diktatör olduğunu sadece ben değil, tüm dünya söylüyor" diye yanıt verdi. Erdoğan'ın adaylığını eleştiren Kılıçdaroğlu; "Cumhurbaşkanlığı koltuğuna kirli birisi oturamaz. Yalan söyleyen birisi de oturamaz. Yalan konusunda kimse onun eline su dökemez, yalan ustası" dedi.

 

"DOĞMADAN 3 YIL ÖNCE KAPIYA NOT YAZMIŞ"

 

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın bir TV kanalındaki röportajında "Eve her gece geç gidiyorum. O zaman siyaset şimdiki gibi rahat değil, 80 öncesi. Ama bir gece büyük kızım Esra bana bir not yazmış: babacım bir gece de bize ayır' diye. Duygulandım" sözlerini grup toplantısının yapıldığı salonda izlettirdi. Ardından Başbakan'ın sözlerini eleştiren Kılıçdaroğlu; "Diyor ki, siyasi mücadele içinde bir gün olsun kimse bana niye geç geldin diye sormadı. 80 öncesinden söz ediyorum diyor, o zaman çok zor diyor. Büyük kızım Esra bir gece kapıya not yazmış. 80 öncesinden söz ediyor. Büyük kızı Esra'nın doğum tarihi ne biliyor musunuz; 14 Ekim 1983. Doğmadan 3 yıl önce kapıya not yazmış. Eğer bir kişi, çocuklarını yalana ortak ediyorsa, o ülkede Cumhurbaşkanı olmaz. Utanır biraz. Bir Cumhurbaşkanı, oğluyla rüşvet pazarlığı yapıyorsa, o bu ülkede Cumhurbaşkanı adayı olmamalı. Bu seçimde, işte bu yüzden sandığa gitmeliyiz" ifadelerini kullandı.

 "ACABA BU KASET BİRİLERİNİN ELİNDE OLDUĞU İÇİN Mİ SESİNİ KESTİ HİÇ KONUŞMUYOR SAYIN GÜL?"

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı eleştirerek; "Bu Cumhurbaşkanı adayı, Abdullah Gül içinde 'Şantaj kasetleri var' dedi. Sayın Abdullah Gül diyecek ki 'ne şantaj, kaseti kardeşim'. Şimdi soruyorum. Erdoğan’ın işine gelmez. Şimdi bekliyorum bu şantaj kaseti nedir. Sayın Abdullah Gül’den yanıt bekliyorum. Acaba bu kaset birilerinin elinde olduğu için mi sesini kesti hiç konuşmuyor sayın Gül? Yoksa şahsen ben inanmıyorum böyle bir şey olduğuna, o zaman onu kullanan Recep Tayyip Erdoğan’a neden bir şey söylemiyor? Çünkü o makam farklı bir makam. O makam beni de temsil ediyor, 76 milyonu temsil ediyor. O makamda oturan birisi şantajla korkutulamaz. Onun üzerine ben değil cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişi gitmeli" diye konuştu.

 "'KİBİRLENME PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR"

 Ekmeleddin İhsanoğlu için oy isteyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi; "Sandığa gideceğiz oyumuzu kullanacağız. Kim için? Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu için. Neden Ekmeleddin Bey? Birden fazla nedeni var. Bir: Hiçbir partinin üyesi değil, tarafsız. Vatandaş demiyor mu tarafsız olsun, e tarafsız birisi. İki: Bilgili birisi olsun. Profesör, Batı'da Doğu'da bilinen bir insan. Bilim tarihi konusunda dünyada ismi olan birisi. İyi bir yönetici olsun, ee iyi bir yönetici. Birleşmiş Milletler'den sonra en büyük uluslararası kuruluşta genel sekreterlik yapmış, 57 ülkeyi barıştırmış. 'Efendim Ekmeleddin Bey fazla tanınmıyor' Daha iyi ya, öbürünü hepimiz tanıyoruz, kim olduğunu biliyoruz. Efendim 'onun dünya çapında ünü varmış', vallahi dünya çapında ünü var. Malı götürme konusunda dünyada bir numara. Diyorlar ki, 'cumhurbaşkanı tarafsız olmalı', evet. Diyor ki öbürü 'İhaleleri de takip edeceğim, yolları da takip edeceğim' diyor. Biz onun yolları nasıl bulduğunu, ihalelileri nasıl takip ettiğini biliyoruz. Biz ihaleleri takip eden Cumhurbaşkanı adayı istemiyoruz. 76 milyonu kucaklayan Cumhurbaşkanı adayı istiyoruz."

 "BİLAL'E SORACAKTI, 'KAÇ LİRAYI KABUL EDER' DİYE"

 Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, diğer adayların hesabına para yatırmasını değerlendirerek; "Dün bir jest yapmış İhsanoğlu. Demirtaş’ın da Erdoğan’ın da hesaplarına biner lira para yatırmış. Erdoğan iade etmiş, ee tabi bin lira onun için para bile değil. Ekmeleddin Bey, Bilal'e soracaktı, 'Kaç lirayı kabul eder' diye. O zaman görecekti ki öyle bir parayı yatırmak mümkün değil. Parayı iade ediyor, kibire bakın kibire. Herkesi küçük görme, halkı küçük görme, yarıştıkları kişileri küçük görme. Müslümanlıkta kibir var mı? 'Kibirlenme padişahım senden büyük Allah var' diye bizim halkımızın güzel bir lafı var'. Kendini neyin üstünde görüyorsun. Sana kibir yakışıyor ama Ekmeleddin Bey'e yakışmıyor" dedi.

 "TERÖR ÖRGÜTÜNE YALVARAN CUMHURBAŞKANI ADAYI İSTEMİYORUZ"

 Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu eleştiren Kılıçdaroğlu; "Ortadoğu’yu biliyoruz. IŞİD’in yaptıklarına tanıyoruz. Bu cumhurbaşkanı adayı IŞİD’e yalvarıyor 'ne olursun bizim rehineleri serbest bırak' diye. Terör örgütüne yalvaran Cumhurbaşkanı adayı istemiyoruz. Türkiye'nin itibarını bozuyorsun sen. O kadar ki kaç kişinin rehin alındığını da bilmiyorlar. Aile ısrarla söylüyor 'Benim eşim de orada' diyor. Dışişleri Bakanı 'orada değil' diyorlar. Sonra öğreniyorlar ki orada. Dünyanın en çapsız dışişleri bakanı" dedi.

 "SEN DAHA GAZZE'YE BİLE GİDEMİYORSUN"

 CHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl 'Gazze'ye gideceğim' açıklamasını hatırlatarak şunları söyledi; "Bakın Filistin Gazze’de çocuklar, insanlar öldürülüyor. Erdoğan ne yapıyor? IŞİD’e yalvarıyor. 'İsrail bombalarsa ilişkilerimiz düzelmez' diyor. Size onun bir İsrail-Filistin macerasını anlatayım. Bu adaya bakın bakalım nasıl bir aday. 2011’de Mavi Marmara’dan sonra 'Gazze’ye yardım gemilerine Türk donanması eşlik edecek' açıklaması yaptı. 8 Eylül 2011. Ben bunun üzerine açıklama yaptım. 'Eğer donanma eşliğinde göndereceksen senin alnından öpeceğim' diye. Tık yok. Hiçbir şey gitmedi. İçeride tafra yapmak istiyor. Halkı kandırmaya çalışıyor. Gönderdi mi? Göndermedi. Yalan mı, yine yalan söyledi. Bununla kalsa tamam diyeceğiz. 23 Mart 2013. 'Nisan’da Gazze’ye gideceğim' diye açıklama yapıyor. Bir ülkenin başbakanı başka ülkeye giderse, bütün alt yapı oluşturulur. Nerede kalacak kimlerle görüşecek. Emin ki 'Gideceğim' diyor. Nisan geliyor tık yok gitmiyor. Onun üzerine 14 Nisan 2013’te bir açıklama yapıyor. 'Tarih kesinleşti Mayıs sonu gibi Gazze’ye gideceğim' 21 Nisan 2013’te Kerry dedi ki 'Sen Gazze’ye gidemezsin' orada bitti. Ne donanma ne Erdoğan kimse Gazze'ye gidemedi. Arkasından bir açıklama yapıyor 'Kerry’nin demeci hiç şık değil. Haziran’da Gazze’ye gideceğim' Ne zaman 2013'te söylüyor. Şimdi 15 Temmuz 2014. Ne Gazze’ye Nisan’da Mayıs’ta Haziran’da gidemedi. Sadece palavra attı. Şimdi bu kalkmış ben Cumhurbaşkanı olacağım diyor. Sen daha Gazze’ye bile gidemiyorsun. Ortadoğu’ya gidemiyorsun. Kalkmışsın koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ne Cumhurbaşkanı olacaksın. Ama Ekmeleddin bey ne yaptı? Filistin'de tarafları barıştırdı. Filistin Devleti'ni her ortamda savundu ve Kudüs nişanını aldı. O beyefendi hangi nişanı almıştı? Biliyorsunuz."

Bu arada gazeteci Erol Mütercimler, CHP'ye katıldı. Mütercimler'e parti rozetini Kemal Kılıçdaroğlu taktı.

(FOTOĞRAFLI)