ANKARA, () -  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu partisinin gurup toplantısında konuştu. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birisinden, vatandaşına tokat atan, derdini anlatmak isteyen bir çiftçiye ananı da al git diyen birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz rezil oluruz dünyada. Sizden bizden ayrımı yapan cumhurbaşkanı adayı olamaz" dedi.

"MİT YASASINDA OLDUĞU GİBİ ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIYACAĞIZ"

Çözüm sürecine değinen Kılıçdaroğlu, "Bu ülke ne çektiyse yasa dışı işlemlerden çekti. Faili meçhul cinayetlerin bir ülkenin ne büyük ayıplarından bir olduğunu söyledik. Bu konuyla ilgili 8 ayrı araştırma önergesi verdik. Tamamı, AKP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Hükümet ne yaptı, talimatı verdi gönderdi 34 kişiyi bombaladı ve öldürdü. Şimdi bu kanun kapsamında, hükümetin verdiği bir görevi yerine getirenlerin idari sorumluluğu, hukuki sorumluluğu olmayacak. Çünkü yeni faili meçhuller bununla her an olabilir. Hükümet diyebilir ki terörü bitirmek istiyorum. Gidin Ali'yi vurun temizleyin. Sizin zaten cezai sorumluluğunuz yok. Üstelik ömür boyu yok. Bütün yurttaşlarımın bu konuda çok dikkatli olmalı. Biz bu kadar dikkatliyiz. Şimdi AKP çıkıyor bunu doğuda propaganda yapıyor. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Faili meçhullere karşıyız. Yeni faili meçhullerin olmasını istemeyiz sorun çözülecekse oturulur adam gibi çözülür. Yoksa biz bu sorunun çözülmesinden yanayız. Hiç kimsenin burnu kanamasın istiyoruz. Yeni faili meçhulleri saklayabilecek mekanizmaları yasanın arasına sıkıştırıyorsanız kusura bakmayın biz buna karşıyız. Bu madde öyle yasalaşırsa MİT yasasında olduğu gibi Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız" diye konuştu.

"KİMLER CUMHURBAŞKANI ADAYI OLAMAZ?"

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Bugün üçüncü cumhurbaşkanı adayı da belli oldu. Büyük törenlerle alkışlarla. Dualar edildi. Ben daha önce kimlerin cumhurbaşkanı adayı olamayacağını açıklamıştım. Yenilemem gerekirse, bir kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birisinden, vatandaşına tokat atan, derdini anlatmak isteyen bir çiftçiye ananı da al git diyen birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz rezil oluruz dünyada. Sizden bizden ayrımı yapan cumhurbaşkanı adayı olamaz. Kin ve öfkeden medet uman, gençlere seslenirken kininizi unutmayın diye öğütlerde bulunan birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz olmamalıdır. Hukukun üstünlüğüne inanmayan. Bütün inançların ortak temelidir adalet. Ahlak üzerinde yükselir adalet. Adaleti ayak bağı olarak görüyorsanız zaten siz cumhurbaşkanı adayı olamazsınız. Bunlar olduğu sürece sorun yaşanır. Kadın erkek eşitliğine inanmayandan cumhurbaşkanı adayı olmaz. Yalan söyleyen ahlaki değerleri yüksek olmayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. En temel nitelik yalan söylememektir" ifadelerine yer verdi.