CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasi parti liderlerinin cumhurbaşkanı adayı olmasını istemediğini belirterek, "Gönlümde yatan ortaya çıkacak cumhurbaşkanı toplumun bütün kesiminin desteğini alsın, bütün kesimler 'Evet bu benim cumhurbaşkanım olabilir' desin. Böyle bir düşünceyle yola çıkmalıyız" dedi. Kılıçdaroğlu, "O koltuk sıradan bir koltuk değil. Devlet öfkeyle deği,l devlet akılla yönetilir. Eğer siz devleti öfkeyle yönetmeye kalkarsanız. Toplumu bölersiniz, huzuru sağlamanın değil huzursuzluğun kaynağı olursunuz" diye konuştu.
Ankara'dan karayoluyla Eskişehir'e gelen Kemal Kılıçdaroğlu, hepsi CHP'li olan Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri tarafından Engelliler Haftası nedeniyle Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nde ortaklaşa düzenlenen 'Engel Tanımayanlar Buluşuyor' adlı etkinliğe katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'in hiçbir engel tanımadan yaşamlarını sürdüren insanların kenti olduğunu söyledi.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada "İnsanı mutlu edeceksek insan için çalışmalıyız. İnsanı mutlu edeceksek onun sorunlarını gidermeliyiz. Zaten siyasetin temel amacı da budur. Mutlu bir aile, mutlu bir toplum, mutlu bir bireyler yaratmaktır. Onların sorunlarına çözüm üretmektir" dedi.
ENGELLİLER BİRLEŞİP SESLERİNİ GÜR ÇIKARMALI
Engelliler için 2005 yılında çıkartılan yasaya göre 2012 yılına kadar bütün kentlerin, Eskişehir gibi, engellilerin yaşabileceği yerler olmasının hedefledindiğini belirten Kılıçdaroğlu, ancak bunun gerçekleştirilmedini söyledi.
Engelli yurttaşlarn sorunlarının olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ancak engellierin de birleşerek seslerini daha gür çıkarmaları gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Önce onlardan bir isteğim var onu dile getireyim. Kendi aranızda çok bölündünüz. Çok sayıda dernek, çok sayıda konfederasyon var. Sesiniz ondan çıkmıyor. Dağıldığınız için sesiniz gür çıkmıyor. Önce birleşiniz. Birileşip güçlenin. Sesiniz daha gür çıkar. Elbette ki her yurttaşın ilgi duyduğu gibi engelli vatandaşlarımız da siyasete girmek isterler. Siyasette yer almak isterler. Onlar da toplumun yönetiminde söz ve karar sahibi olmak istiyorlar. Onun için öncelikle birleşmek gerekiyor."
ENGELLİNİN 'CUMHUNBAŞKANLIĞI' SORUSUNA YANIT
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu, yapılan konuşmaların ardından sahnedeki kırmızı koltukta oturarak yanında yer alan engelllilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Soner Çoban adlı engellinin "Cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınıZ? Adaylığı düşünüyor musunuz?" şekilindeki sorusunu gülümsüyerek dinledikten sonra şöyle yanıtladı:
"Şu an Türkiye yanlış birşey tartışıyor. 'Kim Cumhurbaşkanı olacak' onu tartışıyor. Oysa ilk kez bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapacağız. Bu yüzden tartışmamız gereken şey; 'Nasıl bir cumhurbaşkanı seçeceğiz' olmalı. Bunu hiç tartışmıyoruz. 'Ali mi olsun Veli mi olsun? Şu mu olsun bu mu olsun?' Örneğin öfke dolu bir cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Yoksa sakin, huzurlu bir cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Toplumu bölen bir cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Yoksa toplumu kucaklayan bir cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Devletin bütün oganlarının uyum içinde çalışmasını öngeren bir cumhurbaşkanı mı istiyoruz, devlette şu veya bu şekilde ayrımcılık yapan bir cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Şahibesiz bir cumhurbaşkanı mı istiyoruz, yoksa şahibeli bir cumhurbaşkanı mı seçeceğiz? Asıl tartışmamız gereken konu bu. Önce bunu tartışmalıyız."
O KOLTUK SIRADAN BİR KOLTUK DEĞİL
Herkesten kendi vicdanının seseni dinlemesini isteyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"O koltuk sıradan bir koltuk değil. Orada oturacak kişi bayrağı, vatanı, ülkeyi temsil ediyor. Orada oturacak kişi bütün toplumu temsil ediyor. Toplumu ayıran değil kucaklayan birisi olması lazım. Şu konuyu hiç kisenin unutmaması lazım. Devlet, öfkeyle değil devlet akılla yönetilir. Eğer siz devleti öfkeyle yönetmeye kalkarsanız toplumu bölersiniz. Huzuru sağlamanın değil, huzursuzluğun kaynağı olursunuz. Sakin, herkesi kucaklayan, bilgili, birikimli, dünyayı ve Türkiye'yi iyi bilen, hiç kimseyi ötekileştirmeyen, herkesi kucaklayan, hoşgörülü olan, eleştirilere karşı tebessüm etmeyi bilen, onları dinleyen, her eleştiriden ders çıkaran bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Eğer böyle bir cumhurbaşkanı istiyorsak önümüzdeki süreçte hangisi benim isteğim bu nitelikleri taşıyor diye düşüneceğiz ve sandığa öyle gideceğiz."
PARTİ LİDERİ ADAY OLMASIN
Siyasi parti liderlerinin cumhurbaşkanı adayı olmasını istemediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"İlke olarak bunu daha önceden de ifade etmiştim. Çünkü biz siyasetçi olarak şu veya bu şekilde bir kesimden sevgi, bir kesimden eleştiri alabiliriz. Ama ben istiyorum ki gönlümde yatan ortaya çıkacak cumhurbaşkanı toplumun bütün kesiminin desteğini alsın, bütün kesimleri 'Evet bu benim cumhurbaşkanım olabilir' desin. Böyle bir amaçla, böyle bir düşünceyle yola çıkmalıyız. Ben inanıyoru ki Türkiye'de bu özelliklre sahip çok insan var ve bunlar cumhurbaşkanı adayı oldukları zaman da toplmda büyük destek alacaklardır."
Kılıçdaroğlu, etkinliğin ardından Eskişehir'in Mahmudiye İlçesi'ne hareket etti.

HT,SU,SS(EK/SS) (FOTOĞRAFLI)