CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ı eleştirerek, "Eskişehir'de 'Evlatlarıma helal lokma yedirmedim' diyor. Sen zaten helalden anlamazsın. Aile boyu götürüyorlar. Dünya tarihinde aile boyu yolsuzluk yapan bir başka başbakan görmedim" dedi. 17 Aralık operasyonunun tutarının 85 milyon Euro olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet tarihin en büyük yolsuzluğunu hesabını soracağız" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu sabah özel uçakla Kars Havalimanı'na geldikten sonra karayoluyla Ardahan'a geçti. Kongre Caddesi'nde davul- zurna eşliğinde halaylar çekilerek karşılanan Kılıçdaroğlu'nu bekleyenler, 'Küçük hırsızlar el feneri, büyük hırsızlar deniz feneri kullanır', 'Adaleti Katladen Partisi: AKP', 'Ne ezen ne ezen hakça bir düzen', 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür', 'Helal lokma gemisi, boğazınızda kalsın', 'Çamurlu kentten çağdaş kente, CHP ile elele', 'Çiftçiye para yok, işçiye para yok, emekliye para şok, Bilal'de para çok' yazılı pankartlar taşıdı.
Keskin nişancıların geniş güvenlik önlemi aldığı mitingde Ardahanspor kaşkolu ile 3 bin kişilik kalabalığın karşısına çıkan Kılıçdaroğlu, sözlerine, "Herkesin kazandığı bir Türkiye vaat ediyorum" diyerek başladı. "Önce üreteceğiz sonra halkça bölüşeceğiz" diyen Kılıçdaroğlu, gördüğü pankarta atıfta bulunarak ampulu patlatacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'a yüklenen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
"Eskişehir'de 'Ben helal lokma yedirmedim' diyor. Sen zaten helalden anlamazsın ki, haramdan anlarsın. Unutmayın siyasetçi zengin olursa, halk fakirleşir. Başbakan bir 'başçalan' unutmayın. Aile boyu götürüyorlar. Dünya tarihinde aile boyu yolsuzluk yapan bir başka başbakan görmedim. 17 Aralık operasyonunun tutarı 85 milyon Euro'dur. Bununla Türkiye'de atanamayan öğretmen sorunu biter. Öğretmenlere 30 yıl aylık ödeyebilirsiniz. Bu parayla 6 Marmaray yapabilir. İşsizlere asgari ücret üzerinden 25 yıl para verirsiniz. Cumhuriyet tarihin en büyük yolsuzluğudur. Bunun hesabını soracağız. TBMM'ye gelen fezlekenin rakamları. Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan 28 seferde 52 milyon dolar götürmüş. Buna 700 bin liralık kol saati dahil değil. Rıza Sarraf'ın uçağıyla Umre'ye gidiyor. Siz hiç haram parayla Umre'ye giden Müslüman duydunuz mu?"
'Hırsız var' sloganı arasında konuşmasına devam eden Kılıçdaroğlu, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesindeki konuşmaları anlattı. Kılıçdaroğlu, Eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın diğerlerinin yanında mütevazi kaldığını ve 3 defada 1.5 milyon dolar götürdüğünü ileri sürdü.
Ülkede barış ve huzur isteyenler için tarih ve yerin belli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Kul hakkının nasıl yendiğini hep beraber gördük. 'Kul hakkı yenmesin, herkesin işi olsun, temiz siyaset olsun, huzur ve barış olsun. Cebine değil halka çalışsın' diyorsanız tarihi, yeri belli 30 Mart'ta sandığa gideceğiz. Oyumuzu helalden yana kullanacağız size söz veriyorum. Kul hakkı yiyenden hesap sormayan namerttir. Değerli kardeşlerim, ülkenin barışa ve huzura ihtiyacı var. Beraber yaşayacağız. Size sözüm var. Kimseyi etnik kimliğinden inancından ötürü ötekileştirmeyeceğim. İnsanlar birbirlerine düşman hale getirildi. Hiçbir zaman ayrışmayacağız. 76 milyon insan kardeşçe yaşayacağız. Kardeşime, yurttaşıma umut, barış, kardeşlik vaat ediyorum."
Kemal Kılıçdaroğlu, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün bölgenin önemli sorunlarını gündeme getirdiğini söyledi. Belediye Başkan Adayı Mete Özdemir'e güvendiklerini, vatandaşların da güvenmesini isteyen Kılıçdaroğlu, Ardahan'ı yıldız yapacaklarını iddia etti. Kılıçdaroğlu, "Geçmişte DYP, ANAP, DP, AKP bu partilere oy veren saygıdeğer yurttaşlarıma sesleniyorum; Temiz huzurlu bir Türkiye istiyorsanız her kuruşun hesabını millete vermeyi, onurlu, namuslu, bir siyaset istiyorsanız yer CHP, halkın partisi. Ben aldığım her kuruşun hesabını verdim. Çalıştım, kazandım, mal varlığımı açıkladım. Ardahan'dan Başbakan'a sesleniyorum. Sen de kendinin, çocuklarının, o 4 bakanın mal varlığını açıklayacak mısın? Haram para açıklanmaz arkadaşlar. Bunların bir bakanı var. 24 saatte 2 kez doğruları söyler. Televizyona çıkmış diyor ki 'Çok laf yalansız çok mal haramsız olmaz.' Vallahi doğru. Mal varlığını ondan açıklayamıyor. Haram var çünkü" diye konuştu.
CHP olarak kimsenin ekmeği ile oynamayacaklarını, hangi partiden olursa olsun herkesin evine ekmek götüreceğini, birlik ve beraberlikten yana olduklarını tekrarlayan Kılıçdaroğlu, başı açık ve kapalı tüm kadınların başlarının üzerinde yeri bulunduğunu söyledi.
Ardahan'ın Sarıçam ormanlarının meşhur olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, özgür ve birlikteliğin en güzel örneklerinden biri olarak Nazım Hikmet'in 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim' dizeleriyle konuşmasını tamamladı.

(KS/SS) (FOTOĞRAFLI)