CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Canlı Tarih Sahnesi'nin açılış törenine katldı. Türkiye'de bir ilk olduğu belirtilen 'Canlı Tarih Sahnesi'nde, silikon heykellerden oluşturulan Atatürk ve İsmet İnönü, kendi ses ve hareketleriyle yakın tarihi anlatıyor.
Büyükşehir Belediyesi'nin 'Kent Müzeleri Kompleksi' içerisinde yer alan ve 'Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi'nin üst katındaki Canlı Tarih Müzesi', bugün akşam saatlerinde düzenlenen törenle açıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile çok sayıda davetli katıldı. Yılmaz Büyükerşen, Kemal Kılıçaroğlu'nu Kent Müzeleri Kompleksi'nin girişinde karşıladı.
Canlı Tarih Sahnesi'nde silikondan yapılan hareketli Atatürk heykeli, kürsüde kendi sesinden 10'uncu Yıl Nutku ile o yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) açış konuşmaları yapıyor.  İsmet İnönü heykeli de Lozan Barış Antlaşması'nı, Cumhuriyeti ve ölüm yıldönümünde de Atatürk'ü anlatıyor. Sahnede hareketli ve sesli android iki figürünün yanısıra Kurtuluş Savaşı ve yakın tarihe ait çeşitli belgesel görüntüler de yer alıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen bu tür müzelerin ilkinin, Amerika'da Orlando'da yer aldığını belirtti. 'Liberty Theatre' adındaki müzede tüm Amerikan başkanlarının hareket edip konuşarak canlı hissi veren heykelleri sergilendiğini belirten Eskişehir'deki Canlı Tarih Sahnesi ile ilgili olarak şöyle konuştu:
"Yetişen genç kuşakların yakın tarihi akıllarından çıkmayacak şekilde öğrenebilmeleri son derece önemlidir. Yakın tarihini bilmeyen çocuklarımız ve gençlerimiz, geleceği doğru kuramazlar. Bu projemizle, onlara yardımcı olacağımızı düşünüyorum. Bizim yaptığımız silikon figürlerin hareket ve ses teknolojisi sponsoru olan ülkemizin güzide kuruluşu Arçelik A.Ş. ile bizlere yardımcı olan Eskişehir'deki üniversitelerimizin öğretim üye ve uzmanlarına teşekkür ediyoruz."
Büyükerşen'in açılış konuşmasının ardından Kılıçdaroğlu ile davetliler Canlı Tarih Müzesi'nde Atatürk ve İsmet İnönü'nün kendi seslerinden 10'uncu Yıl Nutku'nu ve TBMM'deki konuşmalarını dinledi.