BÜYÜKERŞEN'E ÖVGÜ

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Canlı Tarih Sahnesi'nin açılış törenine İsmet İnönü'nün kazı Özden Toker ile birlikte katılan ve daha sonra aynı kompleks içerisindeki Köy Enstitüleri sergisini gezen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çıkışta basın mensuplarına, Canlı Tarih Sahnesi'ni herkesin görmesini tavsiye etti. Partisinin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'den övgüyle söz eden Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Büyükerşen, Eskişehir'i sadece bu bölgenin değil, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın önemli bir markası haline getrdi. Eskişehir'i, Eskişehir yaptı. Çağdaş bir kent haline getirdi, darısı diğer belediye başkanlarının başına öyle diyelim. Eskişehirli, Yılmaz hocamızla ne kadar gurur duysak azdır. Biz de kendisiyle gurur duyuyoruz."

RAHAT KOLTUKLARINDA OTURUP CUMHURİYETİ ELEŞTİRİYOR

Canlı Tarih Sahnesi'ni izlerken duygulandığını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Kendi tarihimizi bilmek çok önemli. Kendi tarihini bilmeyen geleceği bilemez, geleceği tahmin edemez. Gelecekle ilgili güçlü, sağlıklı öngörülerde bulunamaz. Burada kendi tarihimiden kısa kesitler izledik. Cumhuriyetin kuruluşu, ulusal bağımsızlık savaşının verilmesi, kadınların rolü, alfabe ve devrimlerin nasıl yapıldığını, hangi koşullarda yapıldığın öğrendik. O koşulları bilmeyenler, rahat koltuklarında oturup Cumhuriyetin o yıllarını eleştiriyor. Asıl üzücü olan bu. Hangi koşullarda savaşın verildiği, müzakerelerin nasıl yapıldığını, bedellerin nasıl ödendiği, acıların ve gözyaşının bedellerinin ne olduğunu burada kısaca öğrenmiş olduk. İki önemli insanın, Mustafa Kemal Atatürk'ü ve İsmet İnönü'yü izledik. Çok güzel bir çalışma, duygulanmamak mümkün değil, gerçekten insan duygulanıyor" dedi.

TÜRK SÖZCÜĞÜNDEN UTANAN BİR BAŞBAKAN VAR

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Türk sözcüğünden utanan bir başbakan olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Cumhuriyete karşı olan gruplarlar var şu anda. Adeta cumhuriyeti düşman olarak belleyen gruplar var. Türk sözcüğünden utanan bir başbakan var. Türk milleti kavramından utanan, sıkılan bir başbakan var. Ben bunu içime sindiremiyorum. Biz kendi ülkemizle, ulusumla gurur duyarız, gurur duymak zorundayız. Ama bugün öyle bir tabloyla karşı karşıyayız ki, kendi ülkesinin tarihini bilmeyen kişiler bu ülkeyi yönetmeye talip oldular. Kendi ülkesinin kuruluşunun bilmeyenler bu ülkenin nasıl kurulduğunu bilmeyen insanlar kendi tarihimizle ilgili ahkam kesmeye başladı. Ben başta Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Cumhuriyet tarihi konusunda bir parça bilgi edinmek isteyen eline vicdanına koyup bu iki büyük insanı dinlemek isteyenler buraya gelsinler ve dinlesinler. Emin olun eğer vicdanları varsa buradan ayrılırken, her halde kendi vicdanlarını sorgulayacaklardır. Bunu herkesin bilmesini isterim her yurttaşımın, öğrencinin buraya gelip bu tabloyu görmesini istedim. Bu bizim tarihimiz, bizim görkemli tarihimiz. Biz bu tarihimizle gurur duyuyoruz, insanımızla gurur duyuyoruz gelsinler görsünler bu ülke nasıl kuruldu, hangi bedeller ödendi, yedi düvele karşı mücadele burada verildi. Gezi parkında yedi düvele karşı mücadele verilmedi. Kendi çocuğuna kendi gencine, kendi gençliğine karşı mücadele eden bir siyasi iktidar, bu mücadeleyi yedi düvele karşı verdik diye kamuoyuna sunuyor. İnsanda biraz utanma olur. Biraz ahlak olur. Biraz tarih bilgisi kırıntısı olur. Bunların hiçbirisi yok. Ve bunlar bu ülkeyi yönetiyor. Asıl üzücü olanı da bu zaten."

CHP'NİN ADAYI BÜYÜKERŞEN

Kılıçdaroğlu bir gazetecinin Yılmaz Büyükerşen'i tekrar Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak görebilecek miyiz? Şeklindeki sorusu üzerine de, "Bu kadar övgüden sonra hocamızı niye görmeyelim arkadaşlar. O sadece bizim övgümüzü alan bir belediye başkanı değil. Görüşü ne olursa olsun bütün Eskişehirlileri kucaklayan bir insan. O sadece Cumhuriyet Halk Partililere hizmet veren belediye başkanı değil. Bütün Eskişehirlilere hizmet veren bir belediye başkanı. Giysisi ne olursa olsun, kıyafeti ne olursa olsun, görüşü ne olursa olsun, yaşı ne olursa olsun bütün Eskişehirlileri kucaklayan bir belediye başkanı, son derece başarılı bir belediye başkanı" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra Abacı Konak Otel'de yemek yedikten sonra karayolu ile Ankara'ya geri döndü.