Ümit KOZAN / ANKARA, () - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, "IŞİD'e terör örgütü demeyin' diyorlar. Destek veren o der mi 'terör örgütü.' Besledin kargayı oydu gözünü. Besledin, o da geldi bizim vatandaşlarımızı rehin aldı. Efendim onları serbest bırakacaklar . Elbette serbest bırakacaklar. Bir kahramanlık hikayesi yaratmak istiyorlar. Sen kim kahramanlık kim?

"TÜRKİYE ATEŞ ÇEMBERİNİN İÇİNDE"

Türkiye ateş çemberinin içinde olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "İçeride demokrasi sorunumuz var diğer taraftan Türkiye ateş çemberinin içinde. Defalarca söyledik. ' Yanlış yapıyorsunuz ' dedik. 'Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına sürüklemeyin' dedik. Bugün bu diktatör bozuntusu demiş ki: 'Ortadoğu bataklık değil' Ortadoğu’dan kastettiğimiz oradaki bir bataklık değil. Sen orayı bataklığa çevirdin. Bu ülkenin tarihini bilseydin barışın nasıl sağlandığını bilseydin özgürlükler için ne bedeller ödendiğini bilseydi bu politikayı izlemezdi. Yakın tarihten de ders almıyor" dedi.

"TÜRKİYE İLK KEZ TERÖR ÖRGÜTLERİNE DESTEK VEREN BİR KİMLİKLE ORTAYA ÇIKTI"

Kılıçdaroğlu, "Türkiye ilk kez terör örgütlerine destek veren bir kimlikle ortaya çıktı. Hukuku savunacağım demokrasiyi savunacağız komşuya göndermek için kendi topraklarımızda terörist besleyeceğiz. Orada insanlar birbirlerini öldürüyorlar. Kimin silahıyla. Recep Tayyip Erdoğan’ın silahıyla. 'Bunları görmeyin' diyorlar. Neden diktatör bozuntusu bozulmasın diye. Bu adam tarihten ders almadığını biliyorum. Güç karşısında eğilir dik durmaz bunu da biliyoruz. Kuzey Irak’ta askerlerimizin başına çuval geçirdiler, gazeteciler soruyor 'Nota verecek misiniz?' diye. 'Müzik notasını mı soruyorsunuz' diyor. Terör örgütleri aracılığıyla Ortadoğu’yu kan gölüne çeviriyorlar" diye konuştu.

"BESLEDİN, O DA GELDİ BİZİM VATANDAŞLARIMIZI REHİN ALDI"



Kılıçdaroğlu, "IŞİD’e terör örgütü demeyin' diyorlar. Destek veren o der mi terör örgütü. Besledin kargayı oydu gözünü. Besledin, o da geldi bizim vatandaşlarımızı rehin aldılar. Efendim onları serbest bırakacaklar . Elbette serbest bırakacaklar. Bir kahramanlık hikayesi yaratmak istiyorlar. Sen kim kahramanlık kim? O silahlar kimlerin silahı. TIR’larla kim silah gönderdi. Efendim o TIR’lar gıda maddesi. Silah olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi o silahlar bize döndü. Faturayı kim ödüyor. O ödese bir şey demeyeceğiz ama Reyhanlı’da oturan vatandaşlarımız ödüyor" dedi.

"DÜNYANIN EN ÇAPSIZ DIŞİŞLERİ BAKANI"

Kılıçdaroğlu, "Bunun bir Dışişleri Bakanı var. Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı. Geçen Irak’ta kaos varmış gibi hava yaratılıyor diyor. Ya ne kaosu. Irak 3’e bölünüyor. Emin olun THY bunlardan daha hassas davranıyor. O seferleri değiştirdi. Hani vizyonun vardı senin. Onun dışında dünyada kimsenin vizyonu yoktu. Buyur senin vizyonun. Türkiye’yi hangi noktalara getirdi. Türkiye tarihinde dış politikamız böyle bir hale düşmemiştir. Bu diktatör bozuntusunu hiçbir devlet başkanı kabul etmiyor artık. Adam yerine koymuyorlar. Onun ağrına gitmiyor ama benim ağrıma gidiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ı bu hale mi düşecek. Ortadoğu’da bir aşiret reisi Başbakan’a kafa tutuyor. Bu demokrasi kalibresiyle biz sizi AB’ye almayız diyorlar. Bunu mücadelesini hep beraber vereceğiz. Bu mücadeleyi vereceğiz ki Türkiye’yi aydınlığa çıkaralım" diye konuştu.

"SENİN BAYRAĞA SAYGI DUYDUGUN KONUSUNDA ÇOK ENDİŞEM VAR"

Kılıçdaroğlu, "Sıkışınca bayrak edebiyatı yapar. 'Hakkari'ye gittiniz Türk Bayrağı yoktu' der. Bizim ülkemiz orası. Bunu söylersen oradaki insanımız 'ya biz sanki başka ülkede toplantı yapıyoruz' diyecek. Senin bayrağa saygı duyduğun konusunda çok endişem var. Kırkpınar güreşlerini son günü stad da Türk bayrağı geçiyor. O sırada herkes ayakta ama bazıları oturuyor. İşte oturanlar AKP'li bakanlar... Şimdi soruyorum sende bayrak sevgisi varsa neden senin bakanların ayağa kalkmadı? Sen o bakanlar için ne yaptın? Hala onlar görevdeler. Bayrak sevgin varsa onları görevden alırsın. Belki ödüllendirmiştir bile. Ne diyordu ben her türlü milliyetçiliği ayaklar altına aldım.. Sen vatanı ayakların altına alırsan bu tabloyla karşılaşırsın.. Çok açık, çok net çıksın bana cevap versin. Ama işine gelmez duymazlıktan gelir. Biz bu bayrak için mücadele vereceğiz" dedi.

"KİMDEN CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAZ..."



Halkın ilk kez cumhurbaşkanı seçeceğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bir yasa çıktı. Cumhurbaşkanı nasıl seçilecek diye. Baştan beri tavrımız şu oldu. Seçilen Cumhurbaşkanı CHP'nin değil halkın cumhurbaşkanı olacak dedik. Bir partiye endeksli olan cumhurbaşkanının demokratik ve tarafsız olacağını düşündük. Siyasi kimliği öne çıkan birinin de cumhurbaşkanı olmasının doğru olmadığını dile getirdik. Biz tarafsızlığı tartışılmayacak birini istedik. Ziyaretlerimiz oldu, uzun uzun konuştuk. Beklentileri tartıştık, fikir aldık. bir sanatçı dedi ki, kimlerin cumhurbaşkanı adayı olmayacağını bilirsek daha önemli bir yol kat etmiş oluruz dedi. Evet, kim cumhurbaşkanı olamaz. Notlarımı aldım. 10 madde halinde sıralıyorum, kimden cumhurbaşkanı adayı olmaz…

- Kuvvetler ilkesine aykırı olan biri olamaz.

- Vatandaşına tokat atan, vatandaşları ayıran kişinin olmaması lazım

- Kin ve öfkeyi politik dil haline getiren kişi olamaz

- Hukukun üstünlüğe inanmayan biri aday olamaz. Adalete inanmak gerekiyor.

- Kadın erkek eşitliğine inanmayan birinden olmaz

- Yalan söyleyen ahlaki değerleri yüksek olmayan birinden cumhurbaşkanı olmaz.

- Dünyada saygınlığı olmayan biri aday olamaz.

- Laiklik, demokratik, sosyal hukuk devletine inanmayan birinden aday olmaz.

- Bilgi birikimi eksik, sanata ve sanatçıya değer vermeyen birinden olmaz.

- En önemli maddedir, geçmişi şaibeli olmayacak... Geçmişi şaibeli olan birisi asla aday olamaz, olmamalı da

Ben yurttaşlarıma sesleniyorum. Bu 10 madde bizim için geçerli değil. Her yerde, dünyada da her yerde geçerlidir" dedi.

"EKMELEDDİN İHSANOĞLU, HAYIRLI UĞURLU OLSUN"

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Biz adayımız seçerken bu kriterleri göz önünde bulundurduk. Öyle bir aday belirlemek için yola çıktı. Bu topraklardan Fatih Sultan Mehmet'te çıktı, Mustafa Kemal'de çıktı.. Kahramanlar tabi ki çıktı, önderler tabi ki çıktı. Yeni ufuklar açtık. Biz çok nitekim ki insanlar yetiştirdiğimiz halde tanımayız, önyargı ile hareket ediyoruz. Önyargıları ortadan kaldıracağız, hayatı dünyayı sorgulayacağız. Adayları aklımızın terazi ile ölçeceğiz. Siyaset sorun üreten bir alan değildir. Biz ülkenin sorunlarını çözmek için isteriz muhalefeti. Eğer siz siyaseti kişisel kariyer üzerine inşa ediyorsanız. Bizim kitabımızda o yok. Bizim siyasetimizde huzurlu toplum var. Biz kardeşlikten yanayız. Siyaseti birleşe birleşe kazanacağız. Biz halkın çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan bir partiyiz. Biz halkın partisiyiz. Siyasi kimliği olanların orada noter görevi yaptığını da iyi biliyoruz. İktidara teslim olan bir cumhurbaşkanı istemiyoruz. Devlet başkanı seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz. Siyasi parti liderleri ile görüştüm, size söylediklerini her ortamda anlattım. Evet birden fazla aday vardı. Bir devlet adamı saygılı olan birikimi olan bir aday üstünde uzlaştık adı; Ekmeleddin İhsanoğlu, Hayırlı Uğurlu olsun.. Yozgatlılara teşekkür ediyorum böyle bir evlat yetiştirdiği için. Bilim teknoloji enstitüsü kuruyor, kadın erkek eşitliğine inandığı için kadınları geliştirme enstitüsü kuruyor. 57 ülkeyi büyük bir başarı ile yöneten birine gel cumhurbaşkanı ol diyoruz. Önemli bir tercih. İlk kez türk bilim tarihi kurumunu kuruyor. Belki en az Türkiye'de tanınıyor. Dünya çapında bilinen bilim tarihçisidir. Zor alınan bir ödülü alıyor, tek Türk’tür. İstanbul Üniversitesi'nde ilk bilim tarihi bölümünü kuruyor. Paris'te bulunan Uluslararası tıp tarihinin Türk adayıdır. 20'nin üzerinde üniversiteler fahri doktorası vardır. Bakanlar kurulu kararıyla devlet üstün hizmet madalyası veriliyor. Adına ödül oluşturulan bir bilim insanıdır. Çok sayıda kitabı, makalesi var. Yeri geldiğinde dik durması bilen diri, inandıklarından ödün vermeyen biridir çünkü bizim insanımız. Anadolu insanıdır. Bilgi sahibi olan tevazü sahibi olur. Biz halkının değerleri ile çatışan biri önermedik, aklımızın köşesinden de geçmez. En az bizim ülkemizde tanıyor. Gidin dünyaya sorun. Göreceksiniz onlarda yüzlerce nişanı var. 57 ülkeyi yöneten birini biz seçtik. Biz bu toprakların bereketli olduğunu biliyorum. Dedi ki, 'Bu topraklar benim gibi çok sayıda insan var, ama benim adım önerilmişse onur duyarım' diyor. Tevazü sahibi. Biliyoruz noterlik görevi yapmayacak, demokrasiyi kadın erken eşitliğini, bilimi, özgürlüğü savunacak. Bütün toplumu kucaklıyor. Hiç kimseyi ayırt etmiyor, ötekileştirmiyor. Ben bozkırın tezenesini size emanet ediyorum, sizi de Allah'a emanet ediyorum."

(FOTOĞRAFLI)