''CUMHURBAŞKANI SAMİMİ OLARAK ÇABA GÖSTERİYOR''
Karaman'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, belediye başkan adayı tanıtımının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, HSYK konusunda ''Anayasa değişikliği ile ilgili olarak iktidar partisinin genel kurula getirmesini değil, Anayasa ile çözmesi gerektiği'' yönünde açıklaması olduğu hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı'nın samimi olarak çaba gösterdiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, yasa teklifini anayasaya aykırı olduğunu hepimiz biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı da biliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, Adalet komisyonu başkanı da biliyor. Parlamenterler de biliyor. Biz teklifin baştan geri çekilmesini ve Anayasa değişikliği için TBMM başkanının çağrı yapmasını istemiştik. Ama AK Parti bunu benimsemedi. Teklifi görüştü ve komisyonlardan geçirdi. O nedenle biz AKP’nin samimiyetine inanmıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı samimi olarak çaba gösteriyor. Yasal olanı gösteriyor. Türkiye’de hakim teminatı, hakimlerin tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusundaki duyarlılığını her seferinde dile getiriyor. Ama görünen tablo şu, AK Parti bu sözcüklere karşı kulaklarını tıkamış görünüyor'' dedi.
HAKİM VE SAVCILAR KARARNAMESİ
Hakim ve savcılar hakkında çıkan atama kararnamesiyle ilgili soruya ise Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
''Sayın Bozdağ bir suçlama yapmıştı. Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili olarak. Geçmişte başka bir görüşün egemenliğindeydi. Şimdi başka bir görüşün egemenliğinde diye. Demek ki bunlar gerçekçi değilmiş. İstedikleri değişiklikleri pekala yapabiliyorlar. Yaptılar da. Ama ahlaki olarak şöyle bir sorumuz var. Rüşvet yolsuzluk olaylarının ayyuka çıktığı, polislerin rüşvet ve yolsuzluk olaylarını izlediği, savcıların soruşturma açtığı bir ortamda HSYK’da değişiklik yaparak rüşvet ve yolsuzluğu, engellemeniz doğru değildir. İktidar böyle bir tuktum içinde. O nedenle hepimiz kaygı ile izliyoruz bunu. Rüşvetin ve yolsuzluğun toplumu çürüteceğini biliyoruz. Kangren olan bu sorunu toplumun gündeminden çekip alacak olanın da yargı olduğunu biliyoruz. Eğer siyaset yargının üzerine baskı kurup rüşveti ve yolsuzluğu meşrulaştırma çabası içine girerse bundan Türkiye kaybeder. Hepimiz kaybederiz. Türkiye’nin saygınlığı büyük ölçüde zedelenmiş olur. Bu duyarlılığımı da bu vesile ile ifade etmiş oluyorum.''