KILIÇDAROĞLU: "DENETİM İNİTİKAM AMACIYLA YAPILMAMALI"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işadamı ve sanayicinin ancak demokrasi ve özgürlük ortamında üretim yapabileceğini söylerken, "Vergi denetimi siyasi amaçlı kullanılamaz. Denetim intikam amacıyla yapılmamalı, intikama dönüşmemelidir" dedi. CHP lideri, gelir idaresinin ve vergi denetiminin bağımsız olması, siyasi otoritenin emrinde olmaması gerektiğini savundu.
ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK KESİLMEZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi'nin Balıkesir'de düzenlediği 'iş dünyası ve meslek örgütlerinin sorunları ve çözüm yolları' konulu toplantıda muhalefetin önemini anlatırken, işadamlarına yönelik polis eşliğinde aramalı inceleme yapılmasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu konuşmasında şunları söyledi: "Sanayi Odası Başkanı (İsmail Uğur) konuşmasında çok güzel söyledi. Muhalefetinde bazen 'evet' demesi gerektiğini söyledi. Doğru, itiraz ettiğimiz yok. Avrupa Birliği ile uyum yasaları parlamentoya geldiğinde hiç kimse itiraz etmedi. Hepimiz Türkiye'nin çağdaş toplumun içinde yeralması için 'evet' dedik. Ama bardağın yarısı boşsa o yarısını seslendirmek muhalefetin görevidir. Her ülkede iktidar vardır. Ama sadece demokrasilerde muhalefet vardır. Muhalefet demokrasinin olmazsa olmazıdır. Ziraat Odası Başkanı da (Sami Sözat) 'Allah size kolaylık versin, işiniz zor' dedi. Doğru. Sayıştay raporu gelmiyor. Ödenen vergilerin nerelere harcandığının denetim raporları gelmiyor. Bu Batı'da olsa hükümet üç günde gider. Plan Bütçe Komisyonu'nda bir aydır nefesimiz tükendi, tık yok. Gazeteler korkudan yazamıyor, televizyonlar korkudan söyleyemiyor. Böyle bir demokrasi anlayışı olmaz. Böyle bir anlayışla siz ülkeyi sağlıklı kalkındıramazsınız. Çünkü işadamı demokrasi ve özgürlük ortamında üretir. İşadamı bilmeli ki 'Ben düşüncelerimi söylersem yarın iki vergi memuru gelip benim kapımı çalmaz.' Vergi denetimi siyasi amaçlı kullanılamaz. Her işadamının saygınlığı vardır. O'nun siyasi görüşü farklı olabilir. Ona saygı göstereceğiz. Sırf 'iktidara bir şey söyledi' diye 'ben onu cezalandıracağım' derseniz olmaz. Altın yumurtlayan tavuk kesilmez. Bir işadamı üretiyorsa, vergi veriyorsa, sisteme katkıda bulunuyorsa hele hele istihdam yaratıyorsa, ülkeye döviz getiriyorsa o işadamının eli öpülür."
İŞ DÜNYASINDAN TIK ÇIKMADI
Türkiye'nin en varlıklı işadamı hakkında polis eşliğinde 'aramalı inceleme' yapıldığını anımsatan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Ben bekledim ki en büyük tepki iş dünyasından gelir. Kimseden tık çıkmadı. Kayseri'den Boydak 'işadamlarıyla bu kadar uğraşılmaz' diyerek itiraz etti. Doğrudur, uğraşılmaz, yazıktır, günahtır. Siz onu siyasi amacınıza uygun çizgiye çekmek için denetlemeye kalkarsanız o işadamını küstürürsünüz. O yüzden biz diyoruz ki gelir idaresi bağımsız olacak, vergi denetimi bağımsız olacak, siyasi otoritenin emrinde olmayacak. Elbette herkes denetlenebilir. Bizde denetlenmek durumundayız. Ama denetim intikam amacıyla yapılmamalı, intikama dönüşmemelidir" dedi.

Hilmi DUYAR-Coşkun YAMAN/ BALIKESİR,()

HD,CY (YY/RT)