CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, "Bir meşhur valimiz var. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş. Devletin dili küfürleşirse, valinin de dili küfürleşir. Bülent Arınç'ı görevden al, valiyi hükümet sözcüsü yap. Benim önerimdir. Ağrıma giden o valinin arabasına Türk bayrağı asması. Devletin valisi değil iktidarın valisi" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi yarı açık bir cezaevinde döndürdüler. Gelinen tablo hiç iç açıcı değil. Hatırlarsanız Şanlıurfa'da yer olmadığı için kavga çıkmıştı ve 13 kişi yaşamını kaybetti. 2005 yılında 56 bin kişi cezaevindeydi, şimdi 132 bine çıktı. Bakalım bununla da övünebilecekler mi? 162 ağır hasta, cezaevinde kalamazlar diye raporlar olduğu halde içeride tutuluyor. Önümüzdeki süreçte cezaevlerinden yeni cenazeler çıkarsa bunun tek sorumlusu ülkeyi yöneten diktatördür" dedi.
"SURİYE'DE KAVGA ÇIKARDILAR, TÜRKİYE'DE KAMP VERDİLER"
Kılıçdaroğlu, "Suriye'de kavga çıkardılar, Türkiye'de kamp verdiler. 'Git kardeşini öldür' diye Suriye'ye yolladılar. Defalarca söyledik. 'El Kaide militanları yetiştiriliyor.' Üzülerek, içimiz kan ağlayarak söylüyoruz bunları. Suriye'ye iki kilo sarin gazı götürüyorlardı, yakalandılar, şimdi serbest o insanlar. Suç değil mi kimyasal silah? Suç. Neden serbest bırakıldılar? Birinin talimatıyla serbestler. Hatay'a bir TIR gidiyor. 'Uyuşturucu var' diye ihbar ediliyor ve bakılıyor ki 900 küsür havan mermisi. Nereye gidiyor ? Suriye'ye. Nerede üretilmiş ? Konya'da. Sen benim telefonumu, CHP'nin telefonunu, vatandaşı dinleyeceğine bunları dinlesene. 20 bin tüfek bulundu geçenlerde bir gemide. Bunlar Türkiye'nin uluslararası meşruiyetinin tartışılmasına yol açılacak şeyler" diye konuştu.
"AKP DÜNYADA YALNIZLAŞTI"
Mısır'ın Ortadoğu'nun kilit taşı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Kızdılar oraya heyet yolladık diye. Büyükelçiyi çektiler, sonra ne oldu? Tükürdüklerini yaladılar, büyükelçiyi geri çektiler. Önümüzdeki süreçte Mısır ile de iyi ilişkiler sürecek. Dış politikada ve iç politikada bozgun yaşayınca AKP dünyada yalnızlaştı. Burada gazetecilerin cesaret edemediği soruları soruyorlar gazeteciler. Finlandiya'da gazeteciye 'Sizi buraya birisi gönderdi, görevlendirdi herhalde' diyor. Gazeteci halk için soru sorar. Böyle bir yanıt veriyor mu ? Hayır. Emin olun 'Ah sen bir Türkiye'de olacaktın ben sana gösterirdim' diye geçirmiştir emin olun" dedi.
"SEN BUNLARIN KALACAĞI YURTLARI YAPTIN MI?"
Kılıçdaroğlu, "Atatürk, gençliğe emanet etti ülkeyi. Bir ülkenin geleceği gençliğidir. 'İyi eğitim alınsın' diye çaba sarfederler, yemez yedirir, baba ceketini satar, üniversite sınavına hazırlanır öğrenciler, sınavı kazanınca komşular sevinir, herkes sevinir. Sonra çocuğum nerede kalacak diye düşünceye dalar. Son günlerde bir tartışma var. 'Kızlı-erkekli nasıl aynı yerde kalır öğrenciler?' Ben de bu tartışmayı başlatan Başbakan'a bir soru sorayım. Sen bunların kalacağı yurtları yaptın mı? 11 yıldır iktidardasın ne yaptın. Yazık günah değil mi tamamını suçlu konumuna getirdin. Anne babaların kafasına kuşku tohumu soktun. 'Önce kız öğrenci yurtları ayrı değil' dedi. Sonra her halde birisi uyardı, plak değişti. Aynı yerlerde kalıyor. Gençliğimize güveneceğiz. Kimsenin ahlak bekçiliği yapmasına gerek yok. Bizim gençliğimize ahlak dersi vermeye kimsenin haddi de yetkisi de yoktur" diye konuştu.
"SEN KİM GENÇLERE AHLAK DERSİ VERMEK KİM"
Kılıçdaroğlu, "Sen kim gençlere ahlak dersi vermek kim, sen önce bir öğren bakalım. Ahlaklı adam siyasete yırtık ayakkabı ile girip şimdi dünyanın en zengin başbakanlarından biri olmaz. Ahlaklı adam verginin nerelere harcandığının hesabını TBMM'de verir. Neymiş meşru hayat varmış, gayri meşru hayat varmış. Kusura bakma sen gayrı meşru bir başbakansın" dedi.
"ARINÇ'I GÖREVDEN AL, VALİYİ HÜKÜMET SÖZCÜSÜ YAP"
Adana Valisi Hüseyin Avni Çoş ile ilgili olarak Kılıçdaroğlu, "Bir meşhur valimiz var. Adana valisi. Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş. Çiftçiye, 'Ananı da al git' diyordu. Bunu diyen birinin bizim gençlerimize ahlak dersi vermesi mümkün mü? Kendisine yağ çekse yanına alacak. Devletin dili küfürleşirse, valinin de dili küfürleşir. Bu konuştuğu zaman +18 diye yazmamız lazım. Bir önerim var Başbakan Erdoğan'a. Kimse eline su dökemez. Gazeteciye, çiftçiye kızıyorsun. Bülent Arınç'ı görevden al, valiyi hükümet sözcüsü yap. Benim önerimdir. Ağrıma giden o valinin arabasına Türk bayrağı asması. Devletin valisi değil iktidarın valisi. O rolü üstlenirse sorun büyür. CHP'liler olarak ayrışma lüksümüz yok. Mücadeleyi beraber vereceğiz" dedi.