KAYSERİ Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Başkanı Recep Sağlam, TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilip, kanunlaşmak üzere meclise gönderilen, aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına eğitim adı altında hastanelerin acillerinde ayda asgari 16 saat nöbet görevi getirildiği belirtilen torba yasa tasarısına tepki gösterdi.
Kayseri Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Başkanı Recep Sağlam, ağır koşullara ve iş yüklerine rağmen aile sağlığı merkezleri çalışanlarının, esas görevleri olan ve birinci basamak sağlık hizmetinin temelini oluşturan, koruyucu sağlık hizmetlerini özveriyle yerine getirdiklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın sürekli yeni çıkardığı mevzuatlarla aile hekimlerine yeni görevler yüklediğini dile getiren Sağlam, bu görevlendirmelerin de ağır iş yükü ile birlikte çalışanların motivasyonunu düşürdüğünü ifade etti.
“AMAÇ ACİL EĞİTİMİ DEĞİLDİR”
Açıklamasında belediyelerin görevi olan defin ruhsatı nöbetleri ve adli tıp kurumunun görevi olan adli nöbetlere ek olarak, en son 23 Kasım’da TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilip, kanunlaşmak üzere meclise gönderilen torba yasa tasarı ile aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına eğitim adı altında, hastanelerin acillerinde ayda asgari 16 saat nöbet görevi getirildiğini belirten Sağlam, “Aile hekimliği çalışanlarına angarya getirilemez” dedi.
Sağlam, şöyle devam etti:
“Gündüz yapılan mesai sonrası nöbet adı altında hastanelerde çalışmamız gerekecektir. Amaç acil eğitimi değildir, başarısız uygulamalar nedeniyle hastane acillerinde oluşan yığılmayı çözmeye yönelik anlamsız bir girişimdir. Bilinmelidir ki; acil tıp ve aile hekimliği görev ve sorumlulukları bakımından iki ayrı tıp disiplinidir. O yüzden aile hekimlerine görev tanımları dışında verilen bu görev de angaryadır. Avrupa Aile Hekimleri Birliği de acil servislerde çalışmanın aile hekimleri görev kapsamında olmadığını açıklamıştır.”
“HATALARIN, ÖLÜMLERİN SORUMLUSU SAĞLIK BAKANLIĞI”
Meslek hayatı boyunca hastanede ve acil polikliniğinde görev yapmayan çok sayıda aile hekimi ve aile sağlığı elemanının bulunduğunu dile getiren Sağlam, ayrıca aile hekimliğine geçiş sonrası yıllardır bu görevi yapmayan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının da yer aldığını kaydetti. Sağlam, “Uyarıyoruz; aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına bu şekilde görev verilmesi durumunda ortaya çıkacak sorunların, eksikliklerin, hataların, yanlış uygulamaların hatta görülebilecek ölümlerin sorumlusu Sağlık Bakanlığı olacaktır.” dedi.
“90 MİLYON İLE TÜRKİYE ACİL BAŞVURUNDA DÜNYA BİRİNCİSİ”
Acil servislerde gereksiz yoğunluğun yaşandığını ve bu sorunun acil çözüm bekleyen sorunlar arasında yer aldığını vurgulayan Sağlam, şunları söyledi:
“Yılda 90 milyon acil servis başvurusu olmaktadır. Bu rakamlarla dünya birincisiyiz. Ortaya çıkan sorunlara geçici ve uygun olmayan çözümler bulunmakta dolayısıyla hiçbir sorun kökten çözülememektedir. Aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde katkı payı adı altında hastalardan ek ücret alınmaktadır. Bu ek ücreti ödemek istemeyen vatandaşlar acile yığılmaktadır. Aile hekimliği merkezlerinde yazılan reçetelerden katkı payı alınmaması çözüme katkı sağlayacaktır. Diğer sebep işçilerimizin işyerlerinden izin alamamalarıdır, mesai sonrası kendileri ve yakınları için mecburen acillere başvurmaktalar, mesailerini akşama kadar 'hasta hasta’ tamamlamaktadırlar. Bu iş kanunlarına ve vicdanlara uygun değildir. Uygulanan sağlık politikaları sonucu sağlık tüketimi arttırılmış ama kalite göz ardı edilmiştir. Bu nedenle; Torba yasadan ile çıkarılmaya çalışılan ‘Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına ayda asgari 16 saat nöbet tutmaları zorunludur’ hükmü çıkarılmalıdır. Ücret Yönetmeliği'nde katsayılar değiştirilmemelidir. En önemlisi ise Aile Hekimliği Uygulaması ile ilgili alınacak kararlarda aile hekimlerini temsil eden STK olan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu görüşleri alınmalıdır. ”