BTSO’NUN 125’İNCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ak Parti İl Başkanlığı’ndaki programının ardından Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bir firmayı ziyaret etti.
Hasırönü Restoran’da akşam yemeği yiyen Bakan Yılmaz, ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki 125’inci kuruluş yıldönümü için düzenlenen geceye katıldı. Geceye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, odanın eski başkanları, yönetim kurulu üyeleri, BTSO Meclis Üyeleri ile çok sayıda iş adamı katıldı.
TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ
Programın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, odanın 125’inci kuruluş yıldönümü nedeniyle duyduğu gururu dile getirdi. Dünyanın büyük değişim yaşadığı dönemde Osman Fevzi Efendi ve arkadaşlarının hayata geçirdiği tarihe tanıklık ettiklerine ifade eden Burkay, “Yeni global aktörlerle zorlanan bir ülkenin, yeni filizlenen özel teşebbüsün temsilcisi olarak böyle bir eseri hayal edip kurmanın değerini daha iyi anlamaktayız. Başta Osman Fevzi Efendi ve arkadaşları olmak üzere Türkiye’nin en köklü iş dünyası olan büyüklerimizi ve hakkın rahmetine kavuşanları rahmet minnet ile anıyorum. BTSO bugün 30 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi odası olmuştur" dedi.
50 YIL SONRASINI PLANLAYAN ÜLKE KONUMUNA GELDİK
Ekonomi alanında önemli gelişmelerin yaşandığını dile getiren Burkay şunları söyledi: "10 yıl öncesine kadar yarınının ne olacağını kestiremeyen ülkemiz, 10, 20 hatta 50 yıl sonrasını planlar hale gelmiştir. Önceki yıllarda yüzde 80 faizlerle işimizi sürdürmeye çalışırken, tek haneye düşen faiz ve enflasyon düşüşleri ve artışları konuşmaktayız. Borçlarımızın milli gelire oranı yüzde 74’ten yüzde 35’e gerilemiştir." 
GELECEĞİ FETHETMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK
Türkiye’nin en büyük 10 ekonomi içine girme hedefi olduğunu ifade eden İbrahim Burkay, bunun vizyon ve cesaret gerektiren bir hedef olduğunu kaydetti. Milli birlik ve beraberlik ile bu hedefin gerçekleşebileceğini dile getiren Burkay, Türk Milleti’nin DNA’sında bunun var olduğunu vurguladı. "Atalarımızın başardıklarıyla övündüğümüz gibi torunlarımızın da paylaştığı başarı hikayeleri için buradayız" diyen İbrahim Burkay, "75 milyar dolar ihracat, 3 bin 500 ihracatçı sayısını 7 bin 500’e çıkarmayı hayal ediyoruz. Milli geliri 30 bin doları aşmış bir Bursa olarak hayal ediyoruz. Geriatri merkezi Uludağ hayal ediyoruz. Türkiye’nin Ar-Ge üssü olarak hayal etmekteyiz. 7’sini hayal ettiğimiz 16 projelerden enerji ajansı gibi projeler için geleceği fethetmek üzere yola çıkmış bulunuyoruz” dedi. 
BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ise 100 yılda çok fazla gelişme yaşandığını belirterek, Bursa’nın bugün 4’üncü ihracatta ise 2’nci büyük kent olduğunu kaydetti. 
ODA SİSTEMİNİN ANA KURUCUSU SİZSİNİZ
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da, Bursa’nın bir başkent olduğunu ve kentin bu kültüre sahip olduğunu kaydetti. Türk kültürünün ahilik ve lonca kültürüne sahip olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Oda kültürü sanki Fransa’dan aldık gibi anlatıyoruz. Aslında oda sistemini Avrupa bizden almış. Ahilik ve loncalı geçmişte neyse oda da aynı. 12’nci yüzyılda temeli burada atmışız aslında. Oda sisteminin ana kurucusu sizsiniz. Lonca kültürüne aslında baktığınız zaman oda borsa sistemiyle aynı. Lonca heyeti ve sonrasında kahyalar meclisini, kahya meclisi de kahya başını seçiyoruz. Eski sistemde İbrahim Burkay’a Bursa Kahya başı diyecektik. Bende Türkiye kahya başı oluyorum" dedi.
BURSA’DA ALDIĞIMIZ MORALİ VAN’A, HAKKARİ’YE GÖTÜRÜYORUZ
İş adamlarının sıkıntıları bulunduğuna dile getiren Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sıkıntılarımız var mı? Var. Çekteki, alacaktaki tahsilat zorluklarını hepsini biliyoruz. Bankalarla karşılaştığınız sorunları. Bizlere ilettiğiniz sıkıntıları bürokratlar hükümet ilgili bakanlıklarla çözmek bizim vazifemiz. Bunlar ile ilgili çok yakın çalışıyoruz. Ama Bursa, Türkiye için çok önemli. 10 yılda ihracatını 5 kat arttırarak 12 milyar dolara gelmiş. Türkiye’nin 30 yıl önce ihracatı 3 milyardı. Bursa bugün 30 yıl önceki Türkiye’nin 4 misli üstünde ihracat yapıyor. Bu müthiş bir motivasyon. Bursa’ya geldiğim zaman motive şekilde dönüyorum. Van, Hakkari başka. Bursa’ya gelince moral alıyoruz Van’a Hakkari’ye götürüyoruz. Bursa, Türkiye ekonomisini dinamosu. Tarımın, ticaretin dışa açık ana merkezi. Türkiye’de üretilen otomotivin yüzde 60’ı, sentetik ipliğin yüzde 70’i, salçanın yüzde 65’i, meyve suyunun yüzde 25’i, şeftalinin yüzde 30’unu üretiyor. Yılda 500 bin turist geliyor. Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor, ama bu oran Bursa’ya yakışmıyor. Bunu arttırmak gerekli."
YENİ DÜNYADA ŞEHİRLER YARIŞACAK
Dünyada trendin değiştiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, 7 trendden 3’ünü aktardı. Hisarcıklıoğlu, "Finans merkezi değişiyor, ticaretin kuralları, enerji haritası değişiyor ve yeni bir orta sınıf patlaması var. Müthiş fırsatlar veriyor. Ekonomide ülkeleri yarıştırırdık, yeni dünya da şehirler yarışıyor. İlk 60 şehirde 1,5 milyar insan yaşıyor ve 30 trilyon dolar üretiyor. 10 sene sonra buralarda 2 milyar kişi yaşayacak. Üreteceği değer 64 trilyon dolar olacak. Rekabet artık şehirler için. Vali, milletvekili, oda ve borsa başkanı şehrinin ekonomisi için çok önemli. Bursa için de slogan çok önemli. Bursa kazanırsa, Türkiye kazanır" dedi.
MİLLET AYA İNTERNET İLE GİRERKEN, BİZ YAYA KALMAYALIM
Girişimciliğin artık ana unsur haline geldiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, kente dünyanın büyük sermayelerinin getirilmesi gerektiğine işaret etti. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Silikon Vadisi’nde iş ve yatırım yapan girişimcilerin yüzde 52’sinin ABD dışından olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, yüzde 50’nin de ABD dışında doğanlardan oluştuğunu açıkladı. Hisarcıklıoğlu, Bursa’dan İSO’nun 1000 şirketi arasına daha fazla şirket sokması gerektiğini de kaydetti. İnternet konusunda da önemli girişimler olması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Artık internet ekonominin bel kemiği haline geliyor. Ama biz maalesef interneti gazete gibi televizyon gibi medya mecrası muamelesi yapıyoruz. Türk halkı tüketmek için kullanıyor. Facebook. Twitter’da rekor sahibiyiz. Sosyal medyaya karşı değilim, ama yurtdışında interneti ticaret için kullanıyorlar. Buradan bir ürünü koyuyorsan bir saniye sonra Bolivya’da. Bir saniye sonra Avustralya, Kanada’da. Bundan daha başka bir alet var mı? İngiltere’nin e-ticareti yüzde 14, bizim ise yüzde 1. Önümüzdeki dönem yakınlaşmak için e-ticaret olmazsa olmaz. Ama şikayetim var sayın bakanım. E- ticaret kapsamında içeriye bırakın dışarıdan herhangi bir iplikçiye sipariş verin. Bizim imalatçı okey dese biz vergi kaçakçısı konumuna geliyoruz. Böyle olmaz. Neymiş sözleşmede damga pulu varmış. Yüzde 1 yatırılacakmış. Müthiş saçmalık sayın bakan. Millet aya internet ile girerken yaya kalmayalım."
İŞİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ
Türkiye’nin ilk 10 ekonomi hedefi olduğunu hatırlatan Rıfat Hisarcıklıoğlu, 7 ülkeyi daha geçecek şekilde çalışılması gerektiğini, ama birincilik potansiyeline sahip olunduğunu söyledi. Türkiye’nin 6 yıldır yerinde saydığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Müthiş sıçrama yakaladık, koşmak istiyoruz. Daha fazla istihdam istiyoruz. Reform ateşini yakalım. Yakamazsak vergilerden, istihdam üzerindeki ve konmak istenen vergi yükleri ile ezilmeye devam ederiz. Rekabet gücümüzü kaybederiz. Huzur olmalı. Huzur olmazsa ticaret olmaz, ticaret olmazsa zengin olamayız. Ticaretin tek istediği enerjimizi zenginleşmeye ayırmamız. Ayrışmaya değil, kardeşliğimizin üzerine gitmeliyiz. Huzur versinler biz işimize odaklanalım istiyoruz. Siyasetçi siyaset yapsın, hepimiz kendi işimizi yapmak istiyoruz" dedi. 
YETER Kİ BİRLİK BERABERLİK KARDEŞLİĞİMİZE HELAL GETİRMEYELİM
Dünya kriz yaşarken, Türkiye’nin 4,5 milyon yeni istihdam sağladığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu tabloları gördükçe başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Bu tabloyu neye rağmen yaptık? Etrafımızda ekonomik kriz varken, dört taraf siyasi krize rağmen yaptık. Etraf bataklık, insanlar ölüyor, şirketler batıyor. Türk özel sektörü 160 milyar dolar yatırım yaptı, 4,5 milyon istihdam yaptı. Biz inandığımız hedefi yapacağız. Bize 10’unculukta yakışmaz. Bize birincilik yakışır. Atalarımız da birinciydi. Yeter ki birlik beraberlik kardeşliğimize helal getirmeyelim" diye konuştu.
REFORMLARA İHTİYACIMIZ VAR
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise odanın kuruluş yıldönümünü kutladı. Türkiye’nin reformlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, "Reformlara devam etmemiz gerekiyor. Yeni bir kriz yaşamadan, onları yapmamız gerekiyor. Kriz yaşayarak reform yapmak kolay. Türkiye’nin son 10 yılda kriz yaşamadan reform yapmayı becerebilmesi oldu. Her alanda değişimi, dönüşümü devam ettirmemiz gerekiyor. Dünyada gelir gruplarına göre dünya bankası sınıflandırıyor. Düşük, orta ve yüksek gelir grubu var. Orta gelir seviyesini ise düşük ve yüksek orta gelir diye sınıflandırılıyor. Türkiye düşük seviyeden orta seviyeye geldi. Demokrasi ve sosyal devlete de orta seviyeye ulaştık. 13 bin dolar kişi başı gelir bulunuyor. Bizim gelir seviyemiz 10 bin dolar. Bunu aşınca yüksek gelire gireceğiz. Bunu başarmak durumundayız. Nasıl yapacağız? 10’uncu kalkınma planı buna cevap olduğuna inanıyoruz. 2 yıl boyunca bu plan üzerinde çalıştık. 10 binden fazla insan katkı verdi. Bu plan 2014-2018’i kapsıyor. 25 öncelikle alan var. Bu alanlarda reformları devam ettirmek istiyoruz. Bunları da 4 dönem eksenine oturttuk. Birinci eksen nitelikli insan güçlü toplum. İkincisi yenilikçi ve yüksek bir ekonomik büyüme. Üçüncüsü yaşanabilir şehirler ve sürdürülebilir çevre, dördüncü eksen ise uluslar arası işbirlikleri ve uluslararası ilişkiler" dedi.
Konuşmaların ardından ödül töreni ile gece sona erdi. Eski oda ve meclis üyelerinin yanı sıra BTSO'nun kurucusu Osman Fevzi Efendi'nin torunu Memduh Gökçen'e vefa ödülü verildi.

ST,SÇ,Mİ (FK/RT) (FOTOĞRAFLI)