CUMHURBAŞKANLIĞI seçimi için İzmir'de sandık başına erken gidildi. Yaşlılar hava sıcaklığı nedeniyle, gençler de oyunu kullanıp denize dönmek için sabah erken saatlerde oylarını kullandı. Sandık başlarında yığılma olmaması katılımın düşük olacağı endişesi yaratsa da bunun oy verme işleminin çok kısa sürmesinden kaynaklandığı belirtildi.
İzmir'de seçmen 35 derece sıcakta oy kullandı. Hava sıcaklığı nedeniyle özellikle yaşlı seçmen günün erken saatlerinde sandığa gitti. Alsancak Gari Ortaokulu'nda oy kullanmaya gelen 86 yaşındaki Güneş Tarakçıoğlu, bacaklarındaki sağlık problemi nedeniyle aracından inip okula giremedi. Bunun üzerine sandık kurulu ortak kararla oy pusulasını, mührü ve zarfı, araca getirip yaşlı kadına oyunu kullandırdı. Yaşlı seçmenin yanısıra gençler de erken saatleri tercih etti. Gençleri günün geri kalan kısımını denizde değerlendirmek için erken geldiklerini söyledi.
Çeşme otoyolunda cumartesi akşam saatlerinde İzmir'e doğru dönüş yoğunluğu dikkat çekti. Sabah erken oylarını kullananlar yeniden Çeşme, Urla, Karaburun, Foça, Gümüldür gibi çevre tatil beldelerine akın etti.
Gece geç saatlere kadar cadde ve sokaklarda asılı bulunun cumhurbaşkanı adaylarının fotoğrafları, broşürleri, ilanları ile siyasi partilerin bayrakları seçim yasakları nedeniyle kaldırıldı.
Yazlıkçıların oy kullanabilmesi için CHP'nin Dikili, Çeşme ve Foça'dan kaldırdığı otobüsler dolu geldi. Tatilcilerin oy kullanmasını artırmak için siyasi partilerin yanısıra sosyal medyada da oy kullanmayı artırmak için 'Boy verme, oy ver' çağrıları yapılmıştı. Çeşme'de, 30 Mart yerel seçimlerine göre seçmen sayısı 4 bin 200, Bodrum'da ise, 11 bin 128 kişi arttı. Bu arada, Çeşme Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, yaz boyunca yüksek seyreden otellerdeki doluluk oranının cuma gününden beri yüzde 65'lere kadar düştüğünü söyledi. Öncel, doluluk oranının yarından itibaren tekrar yüzde 90'lara çıktığını açıkladı.
Sandık başı ve çevresinin sakin olması siyasi partilerde seçime katılımın düşük olacağı endişesi yarattı. Ancak bunda oy verme işleminin yaklaşık bir dakika sürmesi nedeniyle yığılma olmamasının, oyunu verenin sandıktan hemen ayrılmasının da etkili olduğu görüldü. Yasak olmasına rağmen oy verme kabinine girenlerde herhangi bir cep telefonu kontrolü ve uyarısı yapılmadığı da dikkati çekti.
İl merkezi ve ilçeleri dahil toplam bin 496 oy verme merkezinde, 8 bin 463 sandıkta, 3 milyon 43 bin 720 seçmen oy kullandı. Seçimlerde yaklaşık 10 bin polis ve jandarma da güvenliği sağladı.

FOTOĞRAFLI