'BELEDİYE İSTASYONLARI TAMAMLARSA 5 AY İÇİNDE AÇACAĞIZ'
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali’nde düzenlenen törende uçak kaza ve yangınlarına müdahale araçlarının tesliminin ardından trene binerek İZBAN’nın Adnan Menderes Havaalanı - Torbalı güzergahında Pancar’da devam eden şantiyesinde incelemelerde bulundu. İnceleme sonrasında açıklamalara bulunan Bakan Elvan projenin en önemli özelliklerinden birinin merkezi yönetim ve yerel yönetim ve ilgili idareler Devlet Demir Yolları’nın işbirliği içerisinde gerçekleştirdikleri bir proje olduğunu hatırlattı. Bakan Elvan bakanlık olarak çalışmaların tamamlandığını ancak Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu istasyonları henüz tamamlamadığını belirtti. 80 kilometrelik Cumaovası - Aliaağa arasındaki güzergahında günde 230 bin İzmirli'ye hizmet verildiğini belirten Bakan Elvan şunları söyledi:
"İzmir’i önemli ölçüde rahatlatan bir proje. Biz bununla yetinmiyoruz bunun devamı var. Cumaovası - Tepeköy arasındaki mesafe dahil edilecek ve 110 kilometreye ulaşmış olacağız. Bununla ilgili Devlet Demir Yolları gerekli alt yapı çalışmalarını hemen hemen tamamladı. Alt yapı tamamladı. Büyükşehir Belediyesi eğer istasyonları tamamlarsa bir 5 ay içerisinde biz işletmeye açacağız. Biz şu anda bakanlık olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu istasyonları tamamlamalarını bekliyoruz ki dikkat ederseniz sadece istasyonlarının bulunduğu kesimde kabloların çekilmediği, diğer bölümler tamamlanmış durumda. İnşallah mayıs sonu itibari ile Büyükşehir bu çalışmaları tamamlarsa Temmuz sonu itibari ile de vatandaşlarımız artık kullanma imkanına kavuşacaklar."
YILDIRIM İÇİN DESTEK İSTEDİ
Bakan Elvan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak Yıldırım için destek istedi. İzmir’e hizmet etmenin onur ve gurur meseli olduğunu söz konusu projelerin de hızla hayata geçmesinde Yıldırım’ın önemli katkısının olduğunu hatırlatan Bakan Elvan şöyle konuştu:
"Yıldırım gibi kararlar alan ve Yıldırım gibi uygulayan bir bakanımız idi. İzmir bu açıdan son derece şanslı. İzmir inşallah Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu günden itibaren de İzmir’i havalandıracak hızla kalkındıracak ve İzmir’i eski günlerine. İzmir geçmişte Osmanlı Devleti döneminde en önemli ticari merkezlerimizden biriydi. Batılıların en önemli merkezlerinden biriydi. İstanbul ile birlikte İzmir’imizi inşallah Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri haline gelecek. Bu konuda bizlerde üzerimize düşeni yapacağız."
KAVŞAĞIN ADI 'MUSTAFA KEMAL ATATÜRK' OLSUN
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Konak Tüneli’nin Yeşildere ayağında düzenlenen törende Yeşildere Kavşağı’nın açılışını yaptı. Törende konuşan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, İzmir’de yerel yönetimlerin denize sırtını çevirdiğini öne sürdü. Yıldırım, Yeşildere Kavşağı’nın adının 'Mustafa Kemal Atatürk' olmasını istediklerini belirterek, şunları söyledi: "
Bu güzel eseri Türkiye’nin en büyük dönel kavşağını İzmir’e kazandıran Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. İzmir ilk demiryollarının yapıldığı şehirdir. AK Parti iktidarında demiryolları yeniden devlet politikası haline getirildi ve mevcut demiryolu ağının yüzde 65’i yenilendi. Eskiden denizler de İzmir’e kapalıydı 2002 yılında geldik ucuz yakıt teşviği verdik ama maalesef bu yerel yönetimler sırtını denize döndüğü için körfezde taşımacılığı yeterince geliştiremediler. İzmir’de binde 25’i denizi kullanıyor. Bu kadar güzel bir körfez ve su yolunda ihmal edilecek yok denecek kadar taşımacılıktır. İzmir karayoluna da kapalıydı. 11 yılda 55 kilometre dört tünel bir o kadar viyadükle donatılmış Çiğli’den Balçova’ya, İnciraltı’na kadar 55 kilometre Çevre Yolu’nu açtık. Felç olmuş şehir içi trafiği rahatlattık. Trafik burada felç oluyordu kentin kalbi egzoz gazlarıyla, trafik sıkışıklığıyla adeta yaşanmaz hale geldi. Her biri bin 605 metre olan iki tünelin bin metresi tamamlandı. Bu yıl içinde bu tüneller tamamlanıp bu gördüğünüz kavşağa bağlanacak. 10 yıl önce İzmir’in iletişim kanalları da kapalıydı. İzmir’de internet yoktu. Bugün 1.5 milyondan fazla internet kullanıcısı var. İzmir’i Afrika seviyesinden aldık internette iletişimde Avrupa’nın beşi arasına soktuk. 200 metre çapındaki kavşak Türkiye’nin en büyük kavşağı ve kavşağın isminin 'Mustafa Kemal Atatürk' kavşağı olmasını istiyorlar. Bu talebimizi bize iletiyoruz."
10 YILDA 3.5 KİLOMETRE METROYU YAPAMADI
Yıldırım, rakibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu bitiremediği metrodan vurarak eleştirilerini şöyle sürdürdü:
"İzmir’in tıkanmış yollarını açmak 10 yılda kaybettiği değerlerini yeniden kazandırmak ve İzmir’i yeniden marka şehir haline getirmek için hep birlikte yola çıktık. Bu yolda emin adımlarla çalışıyoruz. Bu görüntü İzmir’in layık olduğu görüntü değil bu İzmir’in kaderi değil. Bu olsa olsa İzmir’i geri bırakan yerel yöneticilerin sorumluluğudur. “Yuh’ yok. Onlar da bizim hizmetimizden yararlanacak. 95 milyon liraya mal olan bu kavşak İzmir’in sahili ile Yeşildere Caddesi’ni tünellerin bitmesiyle birbirine bağlayacak. İzmir’de 10 yılda metroyu bitirilemedi. 3.5 kilometre metroyu 10 yılda yapamadılar. Şimdi de diyorlar ki 300 kilometre metro yapacakmış. Kim inanır? Gevrek gevrek gülüyorsunuz değil mi. Bunlar hep böyle vaat ederler ondan sonra vaatlerini de unuturlar. Bugün yine vaat günü. Bol keseden atma günü. Bunlar geçmiş dönemlerde de bir elinize güneşi diğer elinize ayı vereceğini vaat ettiler. Mazotu 1 liraya vereceklerini herkese maaş bağlayacaklarını söylediler ama millet bunlara kanmadı. Çünkü bunların sicili bozuk. Geçmişte dedikleri hiçbir işi yapmadıkları için İzmirli artık bunların doğru söylediğine inanmıyor. Hiç merak etmeyin İzmir Akdeniz’in incisi olmaya layıktır. Hayat İzmir 1414 proje ile İzmir’i marka şehir yapmaya kararlı mıyız? Bunun için hazırlıklarımızı tamamladık. İzmir bu duruma layık görülmez, bu İzmir’in kaderi değil. İzmir’i anlı şanlı günlere getirmeye hazır mısınız? Hayırlı uğurlu olsun."
'METRO KAPLUMBAĞA HIZIYLA BİLE İLERLEYEMİYOR'
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, Konak Tünelleri’nin 2014 yılı sonunda açılacağını belirterek Yeşildere Kavşağı’nın adının talep üzerine “Mustafa Kemal Atatürk Kavşağı” olacağını söyledi. Elvan, bakanlığının kentte devam eden projeleri hakkında bilgi vererek, şöyle konuştu:
"İzmir’in çılgın projesi olarak adlandırılan Konak Tünelleri’nin temeli atıldığında bu projenin hayal olmaktan öteye geçemeyeceğini yapılamayacağını söyleyenler vardı. 2005 yılında inşaatına başlanan 5.5 kilometre uzunluğundaki Üçyol- Üçkuyular metro hattı kaplumbağa hızıyla bile ilerleyemiyor. Konak- Yeşildere Tüneli ve Yeşildere Köprülü Kavşağı ile yeni bir dönem başlatıyoruz. İzmir- Aydın Devlet Yolu üzerinde tüm trafik sirkülasyonunu sağlayacak şekilde gerçekleştirildi. Konak bin 674 metrelik tünelin sağ tüpünde 986 sol tüpünde 913 metre olmak üzere bin 909 metrelik tünel kazı çalışmaları tamamlandı. 2014 yılı sonuna kadar tüneli tamamlamayı hedefliyoruz. İzmir- İstanbul Otoyolu Projesi hızla devam ediyor. Körfez geçişi sayesinde İstanbul- İzmir arasındaki 8- 10 saat ulaşım süresi 3.5 saate inecek. Çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Sabuncubeli Tüneli’nde sağ tüpte 761 metreye, sol tüpte 731 metreye ulaşıldı. İzmir Körfez Geçişi’nin uygulama projesini 2014 yılında bitiriyoruz. Körfez geçişi karayolu ve raylı sistem olarak planlandı. İzmir- Ankara yolunun uygulama projelerini bu yıl içinde tamamlayacağız."
'BUNUNLA UTANMALISINIZ'
Bakan Elvan, İzmir’in kurtuluşunun Binali Yıldırım’ın başkanlığından geçtiğini ileri sürerek, "Binali Yıldırım bakanımız İzmir için büyük bir şans. İzmir’in geçmişten gelen talihsizliği var. Maalesef ak belediyecilik anlayışı ile İzmir halkı buluşamadı. Geçmişine bir bakalım. İzmir Türkiye’nin en önemli illerinden biri. Osmanlı döneminden bu yana en büyük ticaret merkezi, liman kenti. Atatürk ilk İktisat Kongresi’ni İzmir’de yaptı. Çünkü ülkenin kalkınmasının İzmir’den başlayacağına inanmıştı. Ama bugünkü yerel yönetimler İzmir’i modern çağdaş bir kent yapma anlayışından çıkarmış, bir gecekondu şehri yapmıştır. Bununla utanmalısınız. Hiçbir siyasi parti farkı gözetmeksizin ister sağcı olun ister sağcı İzmir’in yeniden şahlanmasını istiyorsanız hepiniz ‘Binali Yıldırım’ demelisiniz. O, İzmir’in tek kurtuluş yolu oldu. Bakan neyin sözünü verdiyse hepsini teker teker gerçekleştirdi. 1414 projeyi de sizlerin desteği ile gerçekleştirecektir" dedi.
Bakan Elvan, partisinin İzmir milletvekilleri ve protokolle birlikte Mustafa Kemal Atatürk Kavşağı’nın açılış kurdelesini kesti.
BAKAN ELVAN, BERKİN ELVAN'A ÜZÜLDÜ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gezi Parkı eylemleri sırasında bakkala ekmek almak için giderken başına atılan gaz fişeği nedeniyle aylardır kaldığı komadan çıkamayarak hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Elvan, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nde gazetecilerin Berkin Elvan ile ilgili sorularını yanıtladı. Elvan, "Çok üzüldük gerçekten. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Biz tabi bu tür olayların hiçbir şekilde tekerrür etmemesini diliyoruz. Son derece üzücü bir hadise. Allah mekanı cennet eylesin" dedi.
Bakan Elvan, bir gazetecinin Berkin Elvan’ın hayatını kaybetmesinin ardından çeşitli yerlerde protesto gösterileri yapıldığını hatırlatması üzerine, şunları söyledi:
"Bunlar doğru şeyler değil. Elbette orada olay anında cerayan etmiş bir hadise. Ama bunu sağduyu içerisinde karşılamalıyız. Elbette üzücü bir hadise ama bunu illegal bir takım gösterilerle, vatandaşlarımızı rahatsız eden geçmişte de yaşadık. Gezi olaylarında işte araçları tahrip ederek, camları kırarak bunlar demokrasinin yol ve yöntemleri değil. Bunlardan artık Türkiye’nin sıyrılması gerekiyor. Türkiye’nin gerçek anlamda o kafa yapımızda demokratik ülke yapısı neyse onun insanların kafasında oluşması lazım artık. Biz çok önemli bir demokratikleşme alanında gelişme kaydettik. Dolayısıyla bunun yol ve yöntemi de yasalar çerçevesinde ne yapılacaksa yasalar çerçevesinde yapılmalı. Elbette üzücü bir hadise. Allah rahmet eylesin diyoruz."

Elif DEMİRCİ/İZMİR, ()

İÖ(SS) (FOTOĞRAFLI)